Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wracac do Polski i robic studia?

Polecane posty

Gość gość

Mam 24 lata i w wieku 21lat wyjechałam do Holandii. Wynajmuję mieszkanie z koleżankami, pracuję przy kwiatkach i nawet lubię tą pracę, mam samochód. Stać mnie na normalne życie, cos sobie kupić i oszczędzić. Co 4 miesiące jestem w Polsce. Tylko tak się zastanawiam czy tak ma wyglądać całe moje życie, nie mam wyższego wyksztalcenia tylko średnie, na studia po prostu nie było mnie stać. Tutaj studia są dla cudzoziemców drogie i tylko w systemie dziennym. Czy w dzisiejszych czasach warto miec wyższe wykształcenie? Czy warto przyjechać do Polski i zrobić studia? Jak myślicie?

Gość gość
na hooj ci studia? papierki z uczelni( tymbardziej polskiej ) dziś są goofno warte, rozkręcaj lepiej jakiś biznes, ucz się coś praktycznego a nie lewackie ideologie na studiach, stracisz tylko mase czasu a i tak hooja z tego będzie, tysiące debili już o tym się przekonało

Gość gość
Dobre wyksztalcenie to Dzis pewna droga do dostatniego zycia. Bez tego daleko nie zajdziesz. Interesy padaja dzis i ludzie bankrutuja masowo. Z handelku nie wyzyjesz.

Gość gość
No i oto dwie sprzeczne opinie...

Gość gość
Wracaj. 4000zł na start w PL po studiach lekką ręką. Zyje nam sie lepiej niz brytolom. I setki rozrywek. A wołami roboczymi sa u nas cudzoziemcy jak angole, ukraincy i inni podobni. Hehehehehe. I jest miodzio, dwa razy zagraniczne wakacje co roku.

Gość gość
Gooowno prawda. Bingolska prawda.

Gość gość
gość dziś boli sie smieciu ze w PL zyje sie lepiej niz w uk

Gość gość
Goowno prawda. Bingolska prawda.

Gość gość
Owszem warto skonczyc studia, ale na pewno nie w Polsce.

Gość gość
Anglicy są bardzo słabo wykształceni, po pierwsze nie stać ich na to , po drugie nie chce im się bo to strasznie mało ambitni ludzie:D. Pracowałem jako szef zmiany w magazynie i Anglicy myśleli że przyjechałem z BBC:D kiedy zaczynałem opowiadać o podróżach i jak wygląda świat:D. Higiena: Anglicy nie myją naczyń generalnie, jeśli myją to albo opłukują tylko wodą lub myją z użyciem płynu, ale wtedy już nie opłukują:D. Normalnym jest rano w poniedziałek widom mężczyzn w garniturach z ubłoconymi nogawkami i nie dlatego, że przed chwilą wpadł do błota tylko tak chodził przez poprzedni tydzień:D - nikt się nie dziwi:D:D Jako mężczyzna nie podchodzę i nie będę podchodził do angielskich kobiet - brzydzę się - sorry:D Służba zdrowia: jestem mężczyzną, moim lekarzem rodzinnym jakiego przydzieliła mi przychodnia została pani ginekolog. Standardem jest, że na wszystko lekarz przepisuje zwykły "paracetamol" lub wodę z solą:D Służba zdrowia nie istnieje - dlatego Polacy szukają polskich lekarzy - nie chodzi o brak znajomości języka, ale o elementarną znajomość anatomii:D Drogi: jeśli ktoś powie, że tam to mają dopiero drogi - to w Polsce mamy super drogi - w UK to chropowaty, krzywo rozlany asfalt z dziurami:D Język: jeśli uczyłeś się w Polsce angielskiego amerykańskiego to będziesz miał spory problem ze zrozumieniem brytyjskiego. Nie myśl sobie, że w pracy czy na ulicy usłyszysz piękny język rodem z telewizyjnych brytyjskich wywiadów. Brytyjski angielski to bełkot:D składający się z pierwszych 2-3 sylab wyrazu - to taka ciągła czkawka:D Podsumowanie: W UK wszystko jest na sznureczek i na gwoździk czyli byle jak:D To kraj byle jakości, ale nikomu to nie przeszkadza:D Nikomu nic tam nie przeszkadza, dlatego jedzenie tam nie smakuje bo nie przeszkadza, osrane gacie u kobiety (osobiście widziałem raz w tygodniu):D nikomu nie przeszkadza, a nazywa się to wolnością. W urzędzie pracy pani angielka zapytała mnie czy Polska jest w Europie:D Jeśli zamieszkasz w UK zmienisz się w tym względzie, że wszystko będziesz miał gdzieś - i dotyczy to każdego aspektu życia. Nazywają to wolnością - ja nazywam to bylejakością:D:D

Gość gość
Obserwacje z doopy wzięte. Po raz któryśjuż tam.

Gość gość
Znowu kopiuj -wklej, tylko wykasowales akapit o dobrym angielskim i holenderskim :P Okazalo sie , ze angielski nie tak " dobry ", skoro sadzisz , ze ginekolog byl twoim GP :P xxx Autorko.. Coz trudna decyzja. Naprawde w Holandii nie ma jakiejkolwiek szkoly poza systemem dziennym ? Wieczorowych kursow nie ma ?Zaocznych ? Chesz cos zmienic w swoim zyciu, chwali ci sie to! Ale nie rozwalaj sobie zycia, dobrego poukladanego zycia, ktore chcesz zamienic na wspomnienia i marzenia.. Znajdz szkole po pracy, zrob jakis kierunek, ktory cie interesuje, zapewni stabilniejsza przyszlosc i.. wtedy masz dodatkowego asa w rekawie do zmian :)

Gość gość
Dodam jeszcze, ze skonczylam studia w Pl .. i co z tego ? Musialam zrobic na miejscu takie sam 3 letni kierunek, by znalezc prace w moim zawodzie. Przydalo mi sie jedynie doswiadczenie zawodowe i w szkole i w poszukiwaniu pracy :)

Gość gość
Skoro pracy nie znalazlas to nie skonczylas studiow tylko wsbzdet swinio. Teraz pozostaje ci tylko zmywac ukowskie kible.

Gość gość
Jak studiować to ma pewno nie w Polsce. Chyba że jakiś konkretny kierunek (medycyna, prawo) i wtedy zostać w PL. Tylko nie wybieraj się ma AWF bo skonczysz jako trol na kafe ;)

Gość gość
dziś Skoro pracy nie znalazlas to nie skonczylas studiow tylko wsbzdet swinio. Teraz pozostaje ci tylko zmywac ukowskie kible. xx Jak widac skonczenie smiesznego AWFu nie dalo ci nic, nawet umiejetnosci czytania ze zrozumieniem, wieprzu :) Jak tam robotka na tokarce ? Kursik juz skonczony ? Zdolales pojac podstawy obsługi ? Pewnie umiejetnosc pchniecia kula baardzo sie do tego przydala :P