Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda2345

silny antybiotyk początek ciąży Unidox

Polecane posty

Gość magda2345

Witam. Bardzo proszę o poradę. Martwię się bo brałam silny antybiotyk przed i po dniach płodnych. Nazwa antybiotyku to Unidox. Który jest nie wskazany, ze względu na hamujący wpływ tetracyklin na rozwój szkieletu płodu. Dokładniej: 28.10 zaczęłam antybiotyk miałam pierwszą dawkę dwie tabletki 02.11 miałam mniej więcej owulacje, a antybiotyk brałam do dnia 10.11 17 listopada miałam termin miesiączki ale się spóźniała. Zrobiłam testy wyszło że jestem w ciąży. I teraz martwię się czy jest wszystko dobrze. Czy istnieje jakieś ryzyko dla płodu? Proszę mi powiedzieć w jakiej jestem sytuacji? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam .

Gość gość
Nie istnieje. Po pierwsze, to płód który nie ma szkieletu, po drugie gdyby organizm był mocno obciążony, to nie zaszłabyś w ciążę, a po kolejne, to brałaś go krótko.

Gość magda2345
Po samej owulacji brałam go jeszcze przez 8 dni. Wszędzie pisze że początki są bardzo ważne. A sam antybiotyk bardzo szkodliwy. Szukam osób które były może w podobnej sytuacji.

Gość gość
Ten antybiotyk może (ale nie musi) mieć szkodliwy wpływ w późniejszym rozwoju dziecka. Jeśli w ogóle zaszłaś w ciążę, nie poroniłaś naturalnie w czasie spodziewanej miesiączki, to znaczy, że warunki dla rozwoju płodu były dostatecznie dobre.

Gość gość
Doksycyklina, którą jest ten antybiotyk szkodliwa może być w 2 trymestrze ciąży.

Gość gość
Doksycyklinę często przepisuje się nawet w ciąży. Ryzyko nie jest takie duże. Skutkiem ubocznym brania jej w ciąży, tym "najgorszym" o którym pisałaś, a który może powstać w drugim trymestrze, jest przebarwienie kości, chodzi tu głównie o zęby dziecka w późniejszym rozwoju. Sam antybiotyk nie zabija, nie prowadzi do trwałego kalectwa płodu. Nie ma czy się martwić.

Gość magda2345
Naczytałam się tyle w internecie, że teraz się martwię. Podobno ten antybiotyk jest z Grupy D czyli niedozwolony w ciąży. A tetracyklin jest bardzo szkodliwy . Może znajdę tu mamy które miały podobnie ? Chciałabym się chociaż trochę przestać martwić.

Gość gość
Najpierw zarób na to dziecko : www.jakzarabiambezetatu.pl Uda się! Trzymam kciuki!

Gość gość
Gdzie tak przeczytałaś? Wszędzie napisane jest, mówię o stronach medycznych, że Doksycyklina: wykazuje działanie hepatotoksyczne, powoduje żółte zabarwienie zębów, niekorzystnie wpływa na tworzenie zawiązków zębów i kości. Twoje dziecko nie ma jeszcze zawiązków zębów.

Gość gość
I jeszcze sporo czasu do wykształcania się zawiązków, a ty już dawno wydaliłaś antybiotyk.

Gość magda2345
Tak teraz go już napewno nie mam w organizmie. Ale jak doszło do zapłodnienia i zagnieżdżenia to bylam w trakcie brania antybiotyku. A początki nowego życia napewno też są ważne i temu sie martwię

Gość Magda2345
Bylam u ginekologa. Nie był zadowolony z tego faktu ale powiedział żeby sie nie martwić ze teraz jsst najważniejszy okres.

Gość Magda2345

Witam. Pomyślałam że może ktoś tak jak ja wtedy... może szukać takich informacji. Synek ma 20 miesięcy i jest zdrowym silnym chłopcem 🙂 Jedynie teraz zaczęły się  problemy z ząbkami bo szybko sie zepsuły. Pozdrawiamy 🙂