Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bez wyzwisk pięćset plus jedno dziecko .

Polecane posty

Gość gość

Czy jeśli jestem z facetem w nieformalnym związku to wpisywać go do podania czy nie bo słyszałam że to się nie liczy ? Jak się oblicza ten dochód ?

Gość gość
Jest ojcem dziecka czy nie?

Gość gość
Jest dziecko ma 3 lata. Jeśli jest taka opcja dlaczego by nie skorzystać zawszem moge malej wplacac na konto... ale nie korzystałam jeszcze z MOPSU wiec nie wiem jak liczy się kryterium dochodowe ?

Gość gość
Brak ślubu nie czyni Cie samotna matką. Wpisujesz normalnie dane partnera i przedstawiasz jego dochody no z nim tworzysz tzw. " gospodarstwo domowe" Może na stronie mopsu będziesz miała informacje dotyczące dokumentów. Teoretycznie samotna matka powinna przestawić wyrok sądu potwierdzający przyznanie alimentów bądź umowę notarialną. Ale pewnie sa urzędy co przymykają oko na " samotne matki".

Gość gość
Jestem w takiej samej sytuacji. Mamy na reke 2200ale w 2015dostal jeszcze zalegly pit i na nim duza kwote wyrownawcza. Wiec przekroczymy. Musisz podac wyrok alimentow bo inaczej biora dochody partnera. Moja kolezanka podala ze jest sama to miala kontrole i to na stancji gdzie nikt ich nie znal i nie mogl podchrzanic. Odebrano jej te pieniadze

Gość gość
No właśnie mija koleżanka mieszka zł rodzicami którzy duzo zarabiają . Facet pracuje na czarno i w mopsie to niby z nim tworzy rodziNe i dostała . Ja tego nie rozumiem . To ja jakbym nie podała faceta to liczyliby dochody mojego taty ? Z którym mieszkam? Jak to jest

Gość gość
I jal to się liczy ? Bo ja nic z tego nie rozumiem. Zawsze myślałam że dochód na osobę jest po odliczeniu opłat itd. I kwota która zostaje na życie .jak to się robi ? Nigdy nie korzystałam i nie wiem

Gość gość
Jeżeli nie podajesz go do innych świadczeń np.zasiłek rodzinny to nie wpisuj go w skład rodziny,powiedz w mops tak: "z ojcem dziecka nie prowadzę wspólnego gospodarstwa domowego i nie tworzymy rodziny od czasu urodzenia dziecka" będziesz musiała podpisać takie oświadczenie i jego dochód nie będzie się liczył ,tylko twój podzielony na ilość osób w gospodarstwie domowym ty+1 dziecko lub ty +2 dzieci. na Internecie są kalkulatory do obliczania dochodu na osobę z pit 37.Przy 500plus nie musisz mieć zasądzonych alimentów na dzieci aby udowodnić, że nie jesteście razem tak jest tylko w przypadku zasiłku rodzinnego ,funduszu alimentacyjnego.

Gość gość
Skoro nie tworzą rodziny, to dlaczego nie ma alimentów zasądzonych? 500+ chce a alimentów, które mogą być wyższe, już nie?

Gość gość
Jak dziadek dziecka, jesi dziewczyna mieszka z rodzicami maja byc wciagniceci do wniosku? To nie on jest ojcem, a tutaj bierze sie pod uwage matke i ojca, a nie rodzicow czy innych krewnych, nawet jesli kobieta i dziecko mieszka z nimi, co za glupie pytanie

Gość gość
Ale ja nic innego nie pobieram . Dziękuję za odpowiedź ogromnie. Czyli np jak podam źr z nim nie jestem to wtedy liczą mojego ojca ? Czy nie ? Bo wtedy to na bank bym przekroczyła dochód no tylko ze ojciec mnie nie utrzymuje . A facet ma umowę na pół etatu . To co byłoby lepsze ? Nie znam się nie kombinuje tylko jestem zla skoro patologia z piątka dzieci bierze dlaczego my nie możemy ? Zawsze dziecku się przyda.

Gość gość
Głupie pytanie bo nie wiem ? Skąd mam wiedziec nie siedzę w Mopsie codziennie przecież. Nie wiem jak oni to liczą .

Gość gość
Gość 12 00 a może faktycznie :D zawsze przeglądam rodziny w szlachetnej paczce i może stamtąd mi się wziął ten dochód po odliczeniu opłat :) dzięki .

Gość gość
W przypadku 500plus nie jest potrzebny wyrok o zasądzonych alimentach(byłam się dowiedzieć) do pani wyżej np. Ojciec biologiczny łoży dobrowolnie na utrzymanie swojego dziecka -nie jest z matką dziecka ale za porozumieniem stron kupuje zakupy i rzeczy dla dziecka. Nawet osoby będące w nie formalnym związku- Nie muszą się przyznawać-że są obecnie razem i matka MOŻE pobierać 500plus na 1 dziecko.NIKT JEJ TEGO NIE UDOWODNI ,ŻE JEST INACZEJ...

Gość gość
To idz i sie dowiedz, prog to 800 zl na osobe. Ja tu nie pytam o takie rzeczy, bo kazdy pisze co innego.

Gość gość
No tak ale babka w mopsie nie powie mi co dla mnie lepsze i będę skreślona bo się z czymś wj***e za przeproszeniem .

Gość gość
Ja musiałam udokumentować alimenty, które dostaje.

Gość gość
Do składu rodziny podajesz tylko siebie i dzieci.I mówisz tak jak ci radziłam wyżej. ~Ojciec dziecka wspomaga cię rzeczowo ubraniami,żywnością dla dzieci,w przyszłości planujesz złożyć pozew o alimenty,obecnie z nim nie żyjesz i nie tworzysz rodziny.~ w mopsie nie interesuje ich czy mieszkasz z mamą i tatą jesteś pełnoletnia i tworzysz rodzinę TY I TWOJE DZIECI

Gość gość
gość dziś No bo jak dostajesz alimenty TO ONE LICZĄ SIĘ DO DOCHODU a autorka zasądzonych alimentów nie ma więc nie ma dochodu nieopodatkowanego w postaci alimentów

Gość gość
Dochod obliczajana podstawie PIT? Czy trzeba przedlozyc np umowe o prace? Ja bym sie obwiala jakiejs kontorli w miejscu zamieszkania, dlatego zastanawiam sie czy is pytac, bo tez sie boje, ze sie wyloze na czyms.

Gość gość
Autorko w mopsie będą brały cię pod włos pytaniami" od kiedy nie tworzycie rodziny czy mieszkacie razem itp" musisz odpowiadać pewnie siebie" nigdy razem nie mieszkaliśmy i nie tworzyliśmy rodziny po urodzeniu dziecka rozstaliśmy się"

Gość gość
Oni sobie sprawdzą sami twój dochód za 2014rok a umowę SWOJĄ weź na wszelki wypadek

Gość gość
Dzięki dziewczyny. Trochę zamieszania jest .:)

Gość gość
A dlaczego tak późno składasz wniosek przepadło ci tyle kasy...

Gość gość
Za rok 2014? Kiedy mamie prawie 2017? Moze ktos zyczliwy sie jeszcze wypowie, ja z pitu za rok 2015 bede miala grosze, bo obejmie mi tylko od 19 pazdziernika do konca grudnia. Za ten rok od stycznia do polowy kwietnia (sama odeszla z pracy, bo wyjezdzalam doslownie chwile potem zaszlam w ciaze, taki los) i od tamtej pory nie mam dochodu, taka dziecka natomiast pracowal za granica, wiec Pit polskiego nie bedzie mial zadnego, nie osiagal dochodu w polsce. I terez moje pytanie, jesli rodze w styczniu to za ktory rok sprawdza dochod? Wlasnie zastanawiam sie czy sie w ogole o to ubiegac, bo chyba nie chce udawac glupka, ze nie jestesmy razem i nie tworzymh rodziny, ale jesli faktycznie samk sprawdza dochod to ja chyba nie przekrocze,a facet w ogole nic nie bedzie mial, bo jak pisalam nie pracowal tutaj, prosze o podpowiedz

Gość gość
Nie ma jak oszukać, co nie? Mieszkasz z facetem, ale będziesz kłamać że jest inaczej, byle kasę dostać. W sumie to złodziej z ciebie. I pewnie podobne złodziejki ci doradzają co zrobić. Tak, tak, złodziej. Okradasz państwo. Chcesz brać nienależne c****eniądze. A zgadnij skąd są te pieniądze? Z podatków uczciwych obywateli. Mam nadzieję że cię sprawdza i każą wszystko zwrócić...

Gość gość
Ja bym sie obwiala jakiejs kontorli w miejscu zamieszkania Xxx Hehe Pani śmieszna jest! MOPS nie ma prawa urządzać żadnych kontroli na podstawie wniosku o 500plus...w jakim pani świecie żyje :D

Gość gość
Skoro nie ma kontroli to czym te dziewczyny sie przejumuja

Gość gość
dziś Spadaj :) w życiu trzeba być sprytnym.To oni ustawili takie zasady 500plus które można sprytnie obejść i NIE JEST TO NIE ZGODNE Z PRAWEM bo kto mi udowodni że np.1.miesiąc jestem z partnerem po urodzeniu dziecka a później się z nim rozstaje nie tworząc rodziny??? Takie sytuacje istnieją a autorka nie mieszka z partnerem nie ma z nim ślubu-JEST STANU WOLNEGO W ŚWIETLE PRAWA...