Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zgrubienie w pachwinie

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry, Dziewczyny! :) Może moje pytanie nie bardzo nadaje się do zadania go w tej kategorii, jednak to tu "spędziłam" najwięcej czasu i jest ona mi najbliższa. Jestem mamą 14 msc. synka (jednak teraz to chyba nie jest ważne). Od dłuższego czasu odczuwam ból w pachwinie prawej ręki- taki jakby ciągnący. Dopiero dziś zauważyłam, że mam tam spore zgrubienie, taka "górka" o średnicy ok. 2 cm, mniej więcej na środku, twarda. Czy któraś z Was ma pomysł, co to może być? Powiększony węzeł chłonny? Są na to jakieś domowe sposoby? Czy powinnam udać się do lekarza rodzinnego? Bardzo proszę o radę i dziekuję- zapracowana mam 14 msc. żłobiaczka :)

Gość gość
Facet.zla oznaka.cos sie dzieje z organizmem.powiekszone wezly chlonne to powazna sprawa. Do lekarza natychmiast.

Gość gość
idź do lekarza -musisz to sprawdzić!

Gość gość
a jaki dezodorant używasz? i czy w ogóle go używasz

Gość gość
Tak, używam dezodorantów, od lat tych samych: albo w sztyfcie z Rexony, ale w kulce z Garniera. Czasami w spreyu z Lidla. Innych nie kupuje, to może być od dezodorantu? Dziekuję Wszystkim za odpowiedzi!

Gość gość
w czasie tych bóli jaki używałaś czy używasz? w sprayu czy sztyfcie?

Gość gość
W sztyfcie. I wiem, że to może wydać się śmieszne, ale naprawdę nie zauważyłam zgrubienia (a może go nie było?). Bolało, nie zwracałam uwagi, myślałam, że to może jakieś naciągnięcie, a dziś zobaczyłam te zgrubienie. (Dodam, że boli mnie ok. miesiąca)

Gość gość
no to możliwe, ze od dezodorantu, to najbardziej błaha przyczyna bo ja tak mam, w pewnym momencie uczula mnie mój dezo i mam ból i guza pod pachą, boli wtedy nieźle ja przestaję na kilka dni używać dezo tego lub całkiem go wyrzucam i biorę coś nowego, dokładnie szorując miejsce po tą pachą ale może być i węzeł chłonny, węzeł zbiera chore komórki z okolic i bierze je na klatę, czyli wchłania, wtedy się powiększa odstaw dezodorant, umyj mocno to miejsce i jeśli po kilku dniach nie przejdzie to do lekarza koniecznie

Gość gość
Moze to byc powiększony węzeł chłonny (byłaś ostatnio przeziębiona, albo miałaś inna infekcje?) lub przepuklina. Jesli to przepuklina to bez operacji sie nie obędzie. Czy ten guzek czasem sie 'chowa'? Czy jak kaszlesz to łatwiej go poczuć? Sprawdź. Czy ostatnio nosiłaś cos ciężkiego albo naderwałas sie? Warto przejść sie do lekarza, bo jesli to przepuklina i sie zaklinuje, to bedzie duży problem... Ja miałam 2 przepukliny w życiu, dwie operacje. Miałam tez powiększone węzły w tej okolicy i biopsje, ale nic strasznego nie wykazała.

Gość gość
A jeszcze cos: masz ten guzek pod pacha, czy w pachwinie, bo to zupełnie inne miejsca... Ja powyżej pisałam o pachwinie.. Stad ta przepuklina. Jesli miałaś na mysli 'pod pacha', to oczywiście to nie jest przepuklina

Gość gość
no przecież pisze, ze pod pachą, w tytule błędnie napisała

Gość gość
Jak bedziesz myslec o dezodorancie i nie pojdziesz do lekarza to moze sie okazac za pare lat ze masz raka w zaanwasowanej postaci albo inne cholerstwo.a badania dokladne ci na pewno nie zaszkodza.

Gość gość
za pare lat, to ona żyła nie będzie jak ma raka ja mam tak od dezodorantu, 2,3 dni może zobaczyć czy to od tego czy nie bez przesady i paniki od razu

Gość gość
Nigdzie nie jest napisane 'pod pacha', wszędzie 'w pachwinie' i raz pod ręka. Nie umiem czytać czyichś mysli, ale tekst tak :-)

Gość gość
szybko do lekarza i to migiem! moja tesciowa miala zgrubienie w pachwinie prawej nogi i chodzila z tym 7miesiecy bo nie chciala sie przyznac. dopiero jak sie przyznala ze cos tam ma i ja to niepokoi to wyslalam ja na sile razem ze szwagierka do lekarza a ten do gina i wyszedl...rak szyjki macicy 2 stadium z przerzutem do wezla chlonnego!

Gość gość
no i jak autorko ręka? polepszyło się coś?

Gość gość
haloooooo

Gość gość
autorko i byłas u lekarza?

Gość gość
autorko nieładnie, najpierw pytasz, a potem milczysz

Gość Ale to już było
Mnie zdarzało się dość często, zwłaszcza gdy używam dezodorant w kulce.Odstawiłam na jakiś czas, myję porządnie wodą i mi zniknęło.Lekarz mi mówił,że to od dezodorantu.Hamuje pot i to są skutki.