Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chce zostać programistą danych.28lat

Polecane posty

Gość gość

Mam 28 lat i wykształcenie humanistyczne. Zainteresowałam się przez znajomego programowaniem VBA. Chciałabym się przekwalifikować - czy próbować?

Gość gość
Nie zastanawiaj się tylko próbuj, nigdy nie jest za późno, człowiek całe życie się uczy nowych rzeczy ; ) Raz żyjesz i nigdy nie będziesz młodszy niż teraz. Do dzieła!

Gość dobra zmiana
po co ci visual basic ? to się głównie w officie przydaje. moim zdaniem wybór bezsensowny.

Gość gość
Jestem zielona niczym szczypiorek na wiosnę. Ogólnie VBA bawię się teraz (jak pisałam, zainteresował mnie tym znajomy, który obecnie na tym pracuje)ale myślałam o sql/mysql jako kolejny krok. Co radzisz gościu wyżej?

Gość dobra zmiana
ja znam tzn. znałem vb i moim zdaniem do niczego się on obecnie nie przydaje oprócz pakietu office a i tam np. w excelu można się bez niego przeważnie obejść. są pewne standardy i tak strony projektuje sie w określonym języku(tak w vb też się da), grafike w okreslonym a do obliczeń matematycznych też stosuje się orkeślone jezyki. po co uczyć się czegoś co jest moim zdaniem bezużyteczne, bo standardowo wszystko robi się w czymś innym. lepiej się nauczyć czegoś bardziej uniwersalnego moim zdaniem. juz lepiej c++ to będzie dobra podstawa do czegoś innego póżńiej. nie wiem co robi znajomy, że bazuje akurat na tym może tylko obsługuje excela a wtedy i tak można się bez tego obejśc albo nauczyć samych podstaw. bazy danych to moim zdaniem znacznie lepszy pomysł. połaczyć to z webapi i już coś można dłubać bo zapotrzebowanie na bazy on line będzie coraz większe. aby jednak cos robić to trzeba znać kilka różnych skryptów i języków bo wszystko jest z sobą powiazane a tego moim zdaniem sama się nie nauczysz a zanim sama się nacuzysz to co się nauczyłaś już będzie nieaktualne bo wyjdą nowsze wersje. poczytaj odgłoszenia o pracę wymaga się znajomośc kilku,kilkunastu jezyków,skryptów,aplikacji etc. jeden to można się uczyć dla siebie aby sobie coś zrobić na własny użytek dlatego moim zdaniem msql+webapi się do czegoś przyda.

Gość gość
Dzięki za porady. Jasne dla mnie jest, że nie dam rady sama nauczyć się kilku programów. Chciałam zacząć od mysql i zaczepić się gdzieś na bezpłatnych praktykach gdzie będę mogła poszerzyć wiedzę. Na większości for ludzie polecają naukę samodzielną i początki jako pracownik stażysta/praktykant. Po ok 2-3 miesiącach dla dobrych może czekać praca (wiadomo, że nisko opłacana). Naprawdę zaczyna mnie ten świat interesować ale boję się inwestycji czasu i sił w coś bez przyszłości. Czym się zajmujesz dobra zmiana?

Gość dobra zmiana
uznaje mi treść za spam więc nie mogę wkleić wszystkiego moim zdaniem najlepiej znać jave,j.script,php i sql przy czym trzeba znać pewnei z 4 z tej 5. może p[ostaw na coś niszowego możę na tych forach ci coś doradzą względnie nowego co zdobywa popularność a mało osób zna nie wie. ja bym postawił może na pytona bo prosty i google go lubi.

Gość dobra zmiana
nie pracuję w niczym związanym z programowaniem, więc się obecnie nie znam. popytaj gdzieś na forahc tematycznych. moim zdaniem na staże biorą absolwentów bo mają świeżą wiedzą i znają kilka jeżyków/aplikacji itd. z drugiej strony znam kogoś kto nauczył się samego szypera i dostał rpacę chociaż dla mnie dziwne że komuś potrzebna osoba która zna się tylko na szyfrowaniu. odradzam vb, gdyby nie microsoft to w ogóle byłby bezużyteczny. postawiłbym na aplikacje mobilne albo na pobieranie danych z baz danych właśnie przez urządzenia mobilne.

Gość gość
Dzięki:) jak na osobę, która nie jest programistą masz wiele do powiedzenia. Na pewno przyjrzę się pozycjom, o których piszesz.

Gość gość
Jeśli Cię to interesuje to dlaczego nie spróbować, może akurat to jest to. Zajrzyj tutaj: https://www.cognity.pl/vba,ss,71,19.html

Gość gość
Czyli uważam że takie kursy w Twoim przypadku na pewno sprawdzą się najlepiej http://reaktor.pwn.pl/kursy/ Warsztaty odbywają się w kilku miastach, w różnych terminach. Sprawdz sobie jak będą sie odbywać w Twoim mieście.