Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alutka2017

Sierpniowki 2017

Polecane posty

Gość gośćaga83
W weekend nocowalismy u kolezanki. Poczulam sie jak na wczasach all inclusive. Wszystko pod nos podane. Corcia super sie bawila z kuzynka, maly tez byl fajny. Wspaniale odpoczelam. A i od pon tymo siedzi w basenie na podworku. Takim malutki. Zachwycony. Nawet pierwsze kroki probuje w nim robic, chyba wie, ze upadek bedzie miekki. Wasza dzieci tez chodza tak jakby taczki robily, na rekach i nogach ale stopami dotykaja podloza a nie kolanami? Tak jak kot. Z takiej pozycji tez wstaje i probuje stawiac kroki.

Gość gośćaga83
Goscmalgo gratulujemy chodzenia. My jeszcze upadki zaliczamy ale i tak jest niezle biorac pod uwage ze on zaczal raczkowac majac 10 miesiecy.

Gość gośćaga83
U nas tez dwie drzemki, kazda co 3 godz od obudzenia. W nocy 2, 3 cycusie. Ale jest niezle. Szybko zasypia wiec nie odczuwam tych karmien.

Gość gośćIbiz
U nas drzemki dwie. Jedna 10-12 (średnio), a druga 16-17. Spać chodzi 20-21. Jazda w góry poszła sprawnie, Małą wszystko interesuje i jest mega zadowolona. Kąpie się w basenie. W restauracji podjada od nas :D Także chyba wyprawimy się dalej :) Aga, moja też tak chodzi czasem. To wstęp do wstawania, kucania i chodzenia :)

Gość gośćaga83
Ibiz moj wstaje z kucania. Nawet te dwa kroki zrobi ale od razu znowu kuca. A i dziewczyny, pogoda sprzyja to dzieciaki na rowery. Mojemu sie to bardzo podoba. Jezdzilyscie juz? Polecam.

Gość gość
Aga, ale tak czy inaczej, to następny trening równowagi :) Moja chodzi przy meblach i kuca, ale jedną ręką trzyma się czegoś. Mnie zależy, żeby jak najdłużej raczkowała, bo wtedy jednak najlepiej rozwijają się półkule :) Na rowerze jeszcze nie byliśmy. Ja w ogóle mało rowerowa jestem. Wolę biegać :D

Gość gośćIbiz
dziś x Aha zapomniałam. Jak Wasze maluchy w te upały funkcjonują? :)

Gość gośćaga83
U nas niezle, basen, rower, tylko w nocy za goraco. Sluchajcie, zaczynam czytac o bucikach. Przeciez po drodze na boso go nie puszcze a mysle, ze juz niedlugo bedzie biegal . I widze, ze najlepsze opinie maja bobuxy. Miala ktoras z mam juz, ktore maja starsze dzieci? Po domu standard na boso lub w skarpetach soxo z abs.

Hej dziewczyny :D Kora, ja tez dodaje do zupy ryz albo makron albo kasze wiejska :D Fajnie,ze macie wakacje,nawet krotkie ale wyjazd zawsze dobrze robia,nawet jak czlowiek ciut sie umeczy ;) My pozostajemy w domu :/ Moze uda sie gdzies na week.wyjechac.Zobaczymy jak bedzie po zabiegu mojego faceta.Jak szybko dojdzie po nim do siebie. ....widze,ze Wasze dzieci chodza badz maja za soba pierwsze proby chodzenia,stania przy meblach.Cudownie ! :D My bylysmy dzis drugi raz na rehabilitacji i rehabilitantka od razu xauwazyla postepy u corki. W piatek ide po skierowanie na NFZ i mamy umowiona kolejna wizyte na poczatku sierpnia. Ciekawe czy pediatra wypisze skierowanie :O Mamy wizyte u lekarza ,rehabilitantki i ma miec jakies naswietlania! Rehabilitantka powiedziala mi jak nazywa sie to naswietlenie ale nie pamietam bo zle sie czulam i prawie bym zemdlala bo bylam strasznie glodna i nie bylo czym oddychac :/ No takze na poczatku sierpnia zobacze jak bedzie...o ile dostaniemy to skierowanie.Podobno nie chetnie wypisuja je pediatrzy....dziwne :O Wczoraj o 22 taki cyrk odtawil dzieciak za sciana,ze gowa mala ! Siedzialam w kuchni i myslalam,ze tak drze sie dziecko w blokach na przeciwko .Poszlam do pokoju corki zeby zobaczyc czy juz spi, narzeczony ja uspial, i to byly krzyki wychodzace z za sciany sasiadow ! W ogole mozna pomyslec,ze znecaja sie nad tym dzieckiem .Ja mysle,ze jest rozpieszczony a nie,ze ma np.taki etap w zyciu......

Nie poszlam z Nimi pogadac bo cala chodzilam z nerwow i juz w pidzamach,obydwoje, bylismy.....a w nerwach najlepiej nie rozmawia sie. Wczoraj ktos dodal fajne ogloszenie,jesli chodzi o wynajem mieszkania ale......ma byc para bez dzieci :O Moj R.zadzwonilmyslal,ze rzekona babeczke hehe zeby Nam wynajela ,nie udalo sie i nie chca wynajmowac mieszkania ludziom z dzieckiem,dziecmi bo sasiedzi cenia sobie cisze i nie dziwie sie bo moze kiedys tam mieszal jakis taki bachor jak u Nas za sciana :O Taaak,mam dziecko i potrafie o innym dziecku napisac bachor :P

Wiecie,ze jest temat SIERPNIOWKI 2018 :D Trafilam calkiem przypadkiem i wzielo mnie na wspomnienia a nawet wzruszylam sie, wiem...dziwne ale tak bylo.Przypomnialo mi sie jak to bylo rok temu.....Milego wieczoru zycze :D

Mam pytanie, jaka paste polecacie od pierwwszego zabka ? Ja kupilam Elmex ale podobno najlepiej ta pasta myc na noc bo zawiera fluor. Mamy polecaja z Ziaji z bobrem ale zawiera Xylitol,ktory nie podaje sie niemowlakom ,tak pisza mamy a inne mamy polecaja paste z Apteki,nie na recepte , Nenedent i mysle aby ta w aptece kupic. Dobranoc :D I milego czwartku :) Zaraz kolejny weekend :D

Gość gość
Cecysia, ja tak na szybko Ci polecę Logodent truskawkowy 0-6 lat. Eko, naturalna, bez fluoru ("Żel o naturalnym truskawkowym smaku pielęgnuje dziąsła i delikatnie czyści mleczne zęby, chroniąc je przed próchnicą. Roślinne składniki mineralne jak hamamelis i echinacea ochraniają szkliwo zębów i usuwają osad. Rumianek działa kojąco. Naturalne fluorki z zielonej herbaty wykazują działanie remineralizujące (samousuwanie mikrouszkodzeń szkliwa). Mineralne substancje czyszczące usuwają osad delikatnie, ale dokładnie. Nie zawiera mięty i fluoru.") Mała baaardzo chętnie myje sobie sama :D

Gość gośćIbiz
dziś x To ja, Ibiz :D

Gość gość
Cecysia, napisz prosze cos wiecej o rehabilitacji, jak bylo, jakie macie cwiczenia, jakie postepy coreczka zrobila? Takie szybkie terminy u Ciebie sa? My do lekarza czekalismy 1.5 miesiaca, zlecil rehabilitacje, ale czekamy na telefon nie wiadomo kiedy, podobno min 2 miesiace... chodzimy prywatnie. Dziewczyny, czy moglybyscie mi napisac, ile mniej wiecej czasu bylo od siadania, przyjmowania pozycji do raczkowania (bez raczkowania) do dalszych postepow, typu stawanie na kolanach, na nogach przy meblach i w koncu kroki pierwsze? Synek odmawia kaszek, ma faze na kanapki. Smaruje cienko maselkiem i plasterek chudej wedliny.... zastanawiam sie czy nie za wczesnie, czy nie za malo wartościowe. Dajecie juz surowe warzywa typu pomidor i ogorek?

Gość gośćaga83
U nas siedziec raczkowac i stawac przy meblach zaczal jednoczesnie majac 10 miesiecy, teraz ma 11 i pol i zaczyna sam stawac z pozycji w kucki i zaczyna stawiac pierwsze kroki ale wtedy gdy stoi trzymajac sie np kanapy i pusci sie i robi dwa kroki. Gdy wstal z kuckow to tylko dwa razy udalo mu sie przejsc dwa kroki.

Gość gośćaga83
Aaa moj lubi ogorka, ale wygrzebuje mu ze srodka.

Gość gość
Up

Gość gośćIbiz
Gościu, moja jak miała 7 miesięcy raczkowała, 8 miesięcy wstawała trzymając się czegoś, 9 jak sama usiadła z pozycji czworaczej (hipotrofik więc najpierw tak), 10 jak chodzi przy meblach, siada również unosząc się z leżenia bokiem. Jak Twój ma ochotę teraz na kanapki, to niech je. Warzywa surowe też może większość. Moja je już prawie wszystko :)

Witam :D Normalnie padam,a Wy ? +++Ibiz - no wlasnie, moja corka musi najpierw zaczac czworakowac zeby usiasc bo jest hipotrofikiem i ma slabe napiecie miesniowe tułowia ! Ibiz - pieknie Twoje dziecko rozwija sie .Chyba w ogole nie widac,ze jst hipotrofikiem :D +++Dziewczyny, a jak idzie nauka ? Tzn.pokazujecie dzieciom np.gdzie jest lampa,nos,ucho,oko, okno ,obraz itp. i one wiedza i pokazuja paluszkiem jak sie je zapyta gdzie cos jest ? Bo moja corka to od razu lapie ! I jak jej w bajeczce wytlumacze gdzie jest jakies zwierzatka to pozniej sama pokazuje....pewnie jako mama mysle,ze tylko moje dziecko jest bardzo madre hahaha +++gość wczoraj - tak, takie sa szybkie terminy.Calkiem przypadkiem znalazlam ten osrodek rehabilitacji bo pol miasta a moze i cale chodzi calkiem gdzie indziej. Jakie postepy....ja ich nie zauwazylam ale rehabilitantka od razu bo wczesniej nie sadzalam corki bo myslalam,ze dziecko ktore samo nie siada nie wolno samemu na podlodze sadzac,mylilam sie .Oczywiscie chodzi o dziecko,ktore stabilnie siedzi. I corka po paru dniach sadzania przyjela prosta pozycje siedzac.Ma piekny rozstaw miednicy i nog.Raczki ma oparte na swoich udach,za pierwszym razem jak ja posadzilam to miala raczki na podlodze ale dalej ma zacisniete raczki opierajac sie i rehabilitanka powiedziala abym ja usiadla w rozkroku,miedzy moimi nogami posadzic corke.Wziasc jej dlon i gladzic jej dlonia po mojej nodze.Corka od razu zalapala i strasznie sie smieje cwiczac bo mnie szczypie haha.Inne cwiczenie to mam polozyc corke na plecach.Obrocic na bok np.lewy i prawa,moja reka przytrzymac jej bioderko i pociagnac ja za raczke.Powinna druga raczka oprzec sie.....i corka nie chce tego cwiczyc :/ Boje sie,ze jej zrobie krzywde ciagnac za raczke ale malymi kroczkami moze sie uda. Inne cwiczenia to te ,ktore wczesniej zalecila czyli tą samą siedzaca pozycje przyjmujemy i corka "wisi" na moim kolanie,raczki ma wyprostowane i "stoi" na czworaka. To wychodzi pieknie.Aaaaa i jeszcze nowe cwiczenie to jak corka przyjmie pozycje na czworaka (kiedys na pare sekund przyjmowala,teraz nie :/ ) to mam jej pokazac jak ma isc do przodu,robilam tak kiedys ale co z tego jak nie zakumala....ona ma slabe raczki bo nie moze ich wyprotowac zeby podniesc tułowie .

+++gość wczoraj - na sniadanie moze zrob synkowi te placuszki : https://alaantkoweblw.pl/puszyste-placki-twarogowe-z-kaszy-manny-ze-szczypiorkiem/ https://alaantkoweblw.pl/blyskawiczne-placki-twarogowe/ a to na obiad albo jako przekaska : https://alaantkoweblw.pl/placki-baaaaardzo-warzywne/ Sama jeszcze nie robilam takich placuszkow ale chce je zrobic :D

Jak zwykle mam pytanie hehehe ale tym razem nie dotyczy dzieci. Ze sto lat temu rozliczalam sie z US w PL.W tym roku musialam rozliczyc sie za poprzedni rok.PIT zlozylam w marcu. Mozecie napisac ile czeka sie na zwrot podatku ? Hmmmm tak sobie przejrzalam swojego PIT-a i tam nie ma wpisanego mojego nr.konta .PIT wypelniala ksiegowa a w US nikt nie zauwazyla,ze nie ma wpisanego nr.konta :/ Dobranoc :D

Gość gość
To ja chyba zrobilam blad, ze zapisalam do popularnego osrodka rehabilitacji... ale troche zostslam wprowadzona w blad... czekalam prawie 2 miesiace na wizyte u lekarza rehabilitanta i myslalam ze rehabilitacja zacznie sie zaraz po tym. A trzeba czekać jeszcze kilka miesiecy... chodzimy prywatnie. Odnosnie tego cwiczenia z ciagnieciem za reke - u mnie rehabilitant kazał robic tak: polozyc dziecko na boku, zlapac jedna reka biodro a druga bark/ bardziej lopatke. Reke od biodra trzymac tak zeby lekko kierowac biodro w strone zeby polozyc dziecko na plecy a reka od lopatki kierowac do gory lekko przechylajac tak jakby chciec polozyc na brzuch. Wtedu dziecko wyciaga reke i opiera sie. Jak sie uczylam i lapalam za bark lekko ciagnac to korygowal mnie. Pit skladalam koniec kwietnia a zwrot dostalam polowa czerwca.

Gość gośćIbiz
Cecysia, moja nie miała obniżonego napięcia mięśniowego, ale ćwiczyliśmy z nią od początku, bo po prostu lubimy się ruszać :) No i pilnowałam, żeby miała odpowiednio białka w diecie, żeby był materiał budulcowy dla organizmu. Bardzo spodobał jej się też basen. Może też ze swoją pójdziesz? To dobrze działa na mięśnie. Co do zabaw, to głównie lubi te manipulacyjne, sortery. Zwierzęta lubi "na żywo". Na obrazkach nie przepada. Tzn. reaguje nawet entuzjastycznie i gada, ale nie pokazuje. Wiem, że wie o co chodzi, bo przenosi wzrok, ale obrazki ją nie kręcą :D PITa wysłałam pod koniec kwietnia tuż przed majówką, a zwrot w połowie lipca. Mają chyba 90 dni od złożenia :) Bardzo ciepło Was pozdrawiamy z letniego wypoczynku!

Gość gośćaga83
U nas po zlozeniu pita, po tygiu byla kasa ba rachunku.

Cecyssia, maja 90 dni. Chociaż przy 1 dziecku to chyba mniej ale dobrze nie pamietam. Jak nie maja konta, to listonosz powinien kasę przynieść. trzymam kciuki za rehabilitacje!

Gość 3Justyna3333
Dzięki za odpowiedzi o drzemkach. Faktycznie nie ma sensu jeszcze wyeliminowania drzemki bo potrzebuje ich dwie. Po prostu miałam takie dni że późno chodził spać i myślałam że to jest przyczyną ale już się wszystko uregulowalo. Jeszcze teraz jak non stop jest w ruchu bo na spacery już nie chce chodzić tylko za rękę po dworze to jest mega zmęczony i pada wieczorami pięknie. Jest to trudny czas gdy dziecko chce chodzić A jeszcze samo się boi czy nie potrafi. Mój zrobi około 7 kroków sam ale niestety biegnąc. Nie potrafię mu pokazać że trzeba chodzić powoli. On mnie dosłownie ciągnie za rękę i leci na przepadło. Gdy stawiam go przed sobą i puszczam to też zaczyna do mnie biec i bardzo go to cieszy niestety nie tędy droga do chodzenia samodzielnego. Dopiero jeden siniak z twarzy mu zszedł A już nabił następnego. U nas pogoda przeplatane godzina upału i godzina deszczu i tak non stop od miesiąca już mam dość

Gość gość
Up

Gość gość
Up

Gość gość
Up