Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odebranie praw rodzicielskich

Polecane posty

Gość gość

Mam bardzo ważne pytanie. Czy jest tu ktoś kto odebrał ojcu dziecka prawa rodzicielskie i ojczym bądź obecny partner adoptował/przysposobił dziecko? Bardzo proszę o kontakt to dla mnie bardzo poważna sprawa i proszę o poważne odpowiedzi..

Gość gość
Moja szwagierka tak zrobila, tylko, że ojciec dziecka sam pozbawil sie właściwie praw rodzicielskich. Wyjechał za granice uciekając przed dlugami. Na sprawach rozwodowych sie nie stawial i rozwód dostała po 3 sprawach bez niego. Po 2,5 roku żadnego kontaktu z dziećmi i nie placenia alimentów zalozyla sprawę o odebranie praw rodzicielskich ojcu dzieci. Sędzina odebrala mu prawa na 1 sprawie a której również go nie bylo. Aby partner mogl przysposobić dziecko musi byc Twoim mężem. Wtedy Twój mąż sklada wniosek o przysposobienie dziecka i odbywają sie sprawy. Bedziesz musiała zeznawać i trzeba bedzie wykazać, że dziecko juz jest zrzyte z partnerem. Byc może Twój mąż bedzie musiał też przejść taki kurs dla rodziców adopcyjnych w pcpr. Jeżeli ojciec placu alimenty i ma znikomy kontakt z dzieckiem, nawet raz na 2 miesiące nie masz szans na odebranie praw rodzicielskich.

Gość gość
A jeśli ojciec nie ma wcale kontaktu z dzieckiem? A chodzi tu o 8 miesięczna dziewczynkę która zna tylko mojego partnera z którym jest od początku i z którym będę brała ślub nie długo? A ojciec nie kontaktuje się wg i nie interesował się czy wg urodziłam?

Gość gość
A jest wpisany w akt urodzenia? Jezeli tak załóż prawe o odebranie praw rodzicielskich. Jeżeli nie zainteresuje sie dalej dzieckiem to odbiorą mu prawa rodzicielskie na 1-2 sprawach. To okolo pol roku. Jezeli Twój partner bedzie chcial przysposobić dziecko to musicie najpierw wsiąść ślub. Po ślubie jezeli ojciec dziecka będzie miał odebrane prawa rodzicielskie możesz od razu zmienić dziecku nazwisko na takie jakie przyjmiesz po mężu. Od razu po ślubie niech Twój mąż zalozy sprawę o przysposobienie dziecka. Taka sprawa moze trwać okolo roku. Dobrze bylo by również skontaktować sie z prawnikiem, nawet pójść po zwykla poradę prawną. Szybciej by bylo gdyby na przykład ojciec dziecka zrzekl sie praw rozicielskich w zamian za to, ze nie bedzie musial płacić na dziecko alimentów.