Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cezarry

2 letnie dziecko nie mówi własnego imienia

Polecane posty

Gość cezarry

Przyszła pielęgniarka środowiskowa i pyta dziecko 2 bratanka jak ma na imie, a dziecko mówi NIUNIU. Zamiast swoje imie Paweł. Ktoś musiał utrwalić lub utrwalać w dziecku zwrot : niuniu , a nie imię Paweł. Panie poradzcie coś.

Gość gość
halo

Gość gość
Ale co Ci poradzić? O co Ci chodzi? I co z tego, że nie mówi własnego imienia? Mój chrześniak ma 27 miesięcy i też nie mówi żadnego imienia, ani swojego, ani brata, jak woła brata to: blat!!

Gość gość
dziecko 2 letnie powinno mówić swoje imie a nie żadne niuniu sruniu

Gość gość
Mój synek ma na imię Michał, od małego mówiliśmy na niego Misiu i on też przez dłuższy czas przedstawiał się Misiu. Nigdy nie przyszło mi do głowy to korygować. Teraz ma 4 lata i jak się przedstawia to od razu wali imię, nazwisko i adres zamieszkania :D

Gość gość
A kto powiedział, że powinno? Ty? :) 2-letnie dziecko równie dobrze może jeszcze nic nie mówić i żaden lekarz nie zrobi z tego dramatu. Więc takie "powinno" wsadź sobie między swoj***ajki ekspertko.

Gość gość
Moja córeczka ma 2 i pół roku ma na imię Magda i na swoje imię mówi Maa.

Gość gość
Mój syn w wieku 2 lat też nie mowił swojego imienia a wszystko z nim ok.

Gość gość
Moja córka ma 2,5 i też nie umie wypowiedzieć swojego imienia tylko mówi Ika a ma na imię Paulina , ale często do niej mowie misia lub poprostu Paulinka i nieiedzialan że to jakiś problem jest...

Gość gość
Mój o sobie mówił per "syneczek" i tak odpowiadał na pytania o imię. I tak jak któreś dziecko wyżej, dwa lata później przedstawiał się imieniem (bez zdrobnienia) i nazwiskiem, czasami podawał adres,wiek i imiona rodziców :)

Gość gość
To chyba dobrze świadczy o rodzicach, że dziecko utrwaliło sobie "niunia", a nie np. "debilu"

Gość gość
Co za marki, dziecko nie mówi imienia mając dwa lata a te nie widzą problemu. Opóźnione dieci

Gość gość
mój ma 2,5 i ostatnio powiedział zaczał mówic swoje imie. Jak robi cos sam to mówił "Tii" a teraz mówi "Tomus"

Gość gość
Mój ma 2,7 miesięcy i też nie mówi swojego imienia. Tata mówi, ale mama już nie.

Gość gość
Moj na 2 lata mowil tylko kilka slow, swojego imienia tez nie. Dzis ma 11 lat i wszystko z nim ok:-)

Gość gość
Mój ma 2,5 roku i też nie mówi swojego imienia.

Gość gość
Wyluzuj, chlopcy tak maja - pozniej mowia i sa ogolnie leniwi - slowa dwoch pediatrow. moj syn mowil malo, dlugo nie potrafil sklecic zdania. poszlam z nim do logopedy jak mial 3 lata, pomoglo po kilku sesjach, chodzil w sumie co dwa tygodnie prawie pol roku. ale to nie znaczy, ze masz isc z nim teraz do logopedy, czy cos. chodzi mi o to, zeby dac mu czas i nie naciskac. mi sie niektorzy ludzie dziwili, co twoj syn tak malo mowi, a co - teraz chlopak ma 9 lat, od dawna mowi znakomicie, zna wiele ciekawych slow bo my zawsze mowilismy przy nim normalnie i do niego tez, wiec dziecko zna sporo trudnych slow, dlugich przymiotnikow itd. chodzi od 2 lat na angielski prywatnie i swietnie mu idzie, jak bylismy we Wloszech to bez problemu zamawial pizze czy lody ;)