Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Smierdzacy szalik z welny. POMOCY

Polecane posty

Gość gość

Kupilam dziecku szalik. Po noszeniu go zaczal dziwnie pachniec wrecz smierdziec. Pomyslalam ze moze gdzies w magazynie polezal troche, a wczesniej poprostu moze nie zwrocilam na to uwagii. Wymoczylam go w proszku pozniej w plynie myslalam ze problem zazegnany, az do kolejnego założenia. Mam wrazenie, ze dzieje sie tak pod wplywem ciepla. Macie jakis sposob na taka smierdzaca welne? Szaliczek jest sliczny i bardzo cieply, szkoda mi go wyrzucac.

Gość gość
nigdy sie z czym sakim nie spotakalam,albo nie jest z samej welny,tylko ma jakies dodatki,albo w stycznosci z cialem dziecka cos sie takiego dzieje,sprobuj ty ponosic i ocenisz

Gość gość
posyp szalik soda nich polezy pozniej wytrzep problem powinien minac jak sie ogrzewa przy ciele welna z dodatkami np wiskozy,akrylu capi

Gość gość
Kurcze namoczylam go rano znowu i lezy w misce. Mialam tez podejrzenia ze moze z plynem do plukania tworzy jakas interakcje i zapach welny plus plynu rowna sie taki smrod. Uhhh teraz nie uzyje plynu wyschnie i ja ponosze. Tez nigdy sie z tym nie spotkalam i jestem zdziwiona. Dzieki za podpowiedzi z soda sprobuje ale czy nie jest to rozwiazanie chwilowe jak z moczeniem?

Gość gość
Jest ktos kto spotkal sie z taka sytuacja?

Gość gość
Szalik trzeba odkazić, może to grzybica, zdarza się. Poszukaj w necie.

ale jaki to jest zapach ? może weszła w niego plesń, może ktoś kto go sprzedawał trzymał w pudle w jakimś zimnym miejscu gdzie było wilgotno.jeśli weszła pleśń to nic sie nie da zrobić, trzeba wyrzucić. Musisz określic jaki to zapach

Gość gość
Wygotuj go !!! Powinno pomoc :-D

Gość gość
Moze baran z ktorego zostal zrobiony szalik nie dbal o higiene???

Gość gość
To sa chemikalia i Chin bardzo szkodliwe !!!!!

Gość gość
Moze sprobuj z soda oczyszczona. Nie zaluj. Kup kilka saszetek. Wmasuj w caly szal na sucho. Na nastepny dzien zalej woda. I niech postoi z dobe .potem dodaj plyn do prania albo proszek.wypierz,wyplukaj. Plyn do plukania.wyplukaj. i koniec.

Gość gość
Napewno nie grzybica.

Gość gość
Dobra sprobuje z soda jak nie to wywale. Poszperalam w necie i w zasadzie napewno ma jakies domieszki i dlatego pod wplywem ciepla tak smierdzi. Po cholere sprzedaja takie rzeczy dla dzieci i to w markowym sklepie. Masakra. Dzieki za rady!

pewnie wyprodukowany w jakimś biednym kraju, Bangladeszu albo Chinach , tam szyją własnie markowe rzeczy.Np w Bangladeszu ludzie pracują w szwalniach i fabrykach i nawet butów nie mają .

Gość gość
Może po prostu normalnie wypierz go w pralce na odpowiednim programie, dodaj odpowiednie środki. Jeżeli nie będzie poprawy to zanieś do sklepu i zareklamuj. Nie spotkałam się z czymś takim, ale nie założyłabym dziecku, bo to podejrzane...

Gość gość
Pewnie masz racje. No i ja rozumiem wszystko ale dla dzieci te rzeczy powinny byc bez dodatkow ktore moga szkodzic..i tani nie byl..

Wypierz szalik ręcznie i potem wypłucz w jakimś płynie do płukania, wygnieć w ręczniku i na kaloryfer. Jak będzie dalej śmierdzial to wywal, lub oddaj do kontenera PCK i kup dziecku inny.

Gość gość
TAK "oddaj do kontenera PCK " niech sie inne dziecko chemia truje.

Gość gość
Pralam w pralce i recznie. W plynie do plukania i bez. Teraz moczylam dwie doby w proszku zwyklym. Nie dodalam plynu do plukania bo moze po nim jakies dziwne rzeczy sie dzieja i wchodzi w jakies interakcje, nie wiem. Ponosze go jak wyschnie ja tym razem, z czystej ciekawosci bo i tak postanowilam go wywalic. Nie oddam na pck bo przeciez on sie nie nadaje do noszenia jeszcze dla jakiegos dziecka (sic!)

gość dziś No to, niech spali w piecu :) albo pojedzie na drugi koniec miasta, na wysypisko, żeby tam zutylizować, może tym samym ocali inne dziecko na świecie od śmierci :D🖐️

Gość gość
Do KatOwice To ja gosc 12:04 No na to sie zgadzam ;)

Gość gość
Juz wiem co to. Przetestowalam to ten cholerny plyn do plukania tak smierdzial. Teraz bez jest w porzadku nosilam ten szalik nie zmienil zapachu :D