Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

o której chodzą spać wasze 3 latki

Polecane posty

Gość gość

czy czytacie im przed snem ? jak długo trwa ich usypianie? o której zasypiają? czy przesypiają całą noc? o której wstają rano?

Gość gość
Dopóki córka nie chodziła do przedszkola (poszła we wrześniu i we wrześniu skończyła 3 lata) rytuał spania zaczynał się o 20:00 i trwał ok pół h. Oczywiście wykluczając jakieś wakacje, rodzinne spendy, grille itd, bo tam się czas przedłużał do upadłego ;) Ale odkąd poszła do przedszkola, skończyły się drzemki za dnia (w przedszkolu tylko leżakuje ale nie zasypia). Tym samym musiałam przesunąć tę granicę do 19:00, bo inaczej rano wstawała niewyspana, bez humoru, nie wspominając już o popołudniach, gdzie o 17:00 była już nie do życia po całym dniu aktywności. Tak więc kolację je o 18:15, zajmuje jej to ok pół h. Czasami po kolacji kąpie się w wannie (wtedy to impreza na 20min-pół h i się przedłuża wszystko) ale to ze 2 razy w tygodniu. Tak na co dzień raczej bierzemy szybki prysznic, myjemy zęby i o 19:00 idziemy do pokoju przebierać się w piżamę. Już w piżamie, u niej, bez włączonego tv czy radia, gramy z nią z mężem w memorki (taki rytuał, który wyszedł sam z siebie :D), zazwyczaj dwie rundy. Tuż przed 19:30 żegna się z resztą domowników (ma rodzeństwo ale unikamy tego, aby bawiła się z nimi przed snem, bo zazwyczaj wynika z tego jakaś awantura albo nadmierne brykanie i ciężko ją potem ogarnąć) i zostaje ze mną albo mężem już w swoim łóżku. Przy małej lampce czytamy wtedy książkę, zazwyczaj trwa to ok 10 minut (dłużej nie umie się skupić i zaczyna świrować). Książki wybiera sobie sama, najczęściej jest to jedn z wierszami (czytamy wtedy dwa, trzy) i jedna zwykła typu Jaś i Małgosia, Czerwony Kapturek czy jakaś książeczka jej ukochanej Peppy. 19:45 (plus minus oczywiście) leży już sama w łóżku. Zazwyczaj jeszcze trzeba do niej przyjść (zawsze wymyśli że a to pić jej się chce, albo jeszcze siku trzeba zrobić, musi wysmarkać nos albo trzeba ją lepiej przykryć) ale na ogół po 10-15 minutach gadania do siebie, kręcenia się czy śpiewania pod nosem już zasypia.

Gość gość
Ah, przesypia całą noc (chociaż były takie epizody, że kilka dni z rzędu trzeba było do niej chodzić, bo coś jej się śniło, krzyczała, popłakiwała) i budzi się o 7:30, czasami trochę wcześniej.

Gość gość
Między 19-21 zazwyczaj jeest to około 20.Zasypiają sami, czasem w ramach nagrody za dobre zachowanie jest bajka. Małej zdarza się wstawać i przychodzić do nas, ale za każdym razem cierpliwie odkładam ją do łóżka i tłumacze, że rano idzie do przedszkola, więc musi być wyspana.Z reguły przesypia noc, czasem obudzi się siku.

Gość gość
Ale masz złote dziecko z moją nie ma tak łatwo, usypiam ją czytając jej książki od 20.30. do zazwyczaj 21.00 - 21.10 wtedy zasypia, raz przesypia noc a raz nie , budzi się czasem na 10 minut czasem na godzinę wstaje o 7.10 do przedszkola

Gość gość
O 20 już śpi, zasypia w 5-15 minut. Wstaje koło 8.

Gość gość
ok 20.30-21 idzie spać. Mowimy dobranoc buziol wskakuje do łóżka i wychodze z jej pokoju. Jeżeli nie spała w dzień to szybko zasypia, jesli spała to z 20 min leży i mówi coś do siebie. Przesypia całe noce odkąd skończyła 10 miesięcy. Rano wstaje 7.30-8 bywa, że i do 9 pośpi.

Gość gość
Moj chodzi o 19.00 a wstaje 6-7 rano. Nie spi juz w dzien. Zasypia sam . nie budzi sie juz w nocy. W marcu skonczy 3l.

Gość gość
Zasypia ok 21.30, budzi się o 6. Rzadko przesypia całe noce. Jeśli się obudzi to przychodzi do nas i albo zasypia od razu, albo nie śpi przez 1,5 godziny. Do roku budził po 7-8 razy w nocy, później raz, ale nie spał ok 2 godzin. Ma prawie 4 lata. Drugi rok chodzi do przedszkola i już nie śpi w dzień. Oprócz synka mam 9 miesięczne niemowlę, które też średnio śpi, a ja jestem wykończona. Dobrze, że siedzę na różnym macierzyńskim

Gość gość
Na rocznym macierzyńskim miało być

Gość gość
mój idzie spać o 21:00 - zasypia sam. Ma jeszcze drzemkę za dnia, bo bez niej nie potrafi dotrwać do sensownej godziny wieczorem niestety. Wstaje o 7:15 - tak go budzę, bo zawodzimy drugiego brzdąca do przedszkola. Drzemkę ma 12:00-13:30. W nocy śpi różnie, ale z reguły się obudzi, bo mu zimno i każe się przykryć, albo dlatego, że chce siku. Właśnie skończył 3 lata.

Gość gość
Moja córka ma 2,5l nie chodzi do przedszkola.Chodzi spać o 21-22 wstaje o 9-10.Sama po kąpieli pada u nas na łóżku i ją przenoszę do jej pokoju. Czasem 1-2 razy w miesiącu budzi się w nocy na siku ale przeważnie wytrzymuje do rana.

Gość gość
O 20 córka już w łóżku, z mężem na zmianę czytamy jej jeszcze jakąś wybraną przez nią książeczkę, zazwyczaj już po pół godzinie smacznie śpi. Budzi się ok. 6 rano, jeszcze na chwilę wpada do naszej sypialni, o 7.30 wstajemy, razem jemy śniadanie, przed 8 w drodze do pracy zawożę ją do przedszkola.

Gość gość
Moja córka 21. Tak czytam jej, bo inaczej nie zaśnie. Zresztą bardzo to lubię. Wstaje po 7 i zaprowadzam ją do przedszkola.

Gość gość
Od 22.30 do 9, czasem, nie częściej niż 4 razy na mc ma przerwę w nocy 3 godz. W dzień nie śpi, jak śpi to zasypia nawet przed 2 w nocy więc dziękuję bardzo.

Gość gość
Moja około 20:30 jest w łóżku, jeszcze do pół godziny czytania lub opowiadania bajek i śpi. Wstaje przd 7, nie lubi spać dłużej. Po 8:00 wychodzimy do przedszkola.

Gość gość
Syn zasypia ok. 20, czytam mu książkę ewentualnie ogląd bajkę. Jak zgaszę światło zasypia w 5 minut, ale ja leżę obok. Z przesypianiem nocy bywa różnie- czasami przesypia całe, czasami budzi się raz, wtedy albo ląduje u nas albo ja ląduję u niego. Wstaje przed 7, w weekendy przed 6 :( Nie śpi w dzień.

Gość gość
Moja 3 latka zasypia sama w sumie tzm śpiewam kolysanki potem posiedzę troche i wychodzę. Trwa to wszystko 20 minut. Idzie spać ok 20.-20.30 wstaje do przedszkola o 6.45. O 7.10 wychodzimy z domu. Codziennie w przedszkolu spi 2h. W weekendy jak śpi to 3-4h wtedy idzie spać po 21, jak nie śpi to zasypia o 18-19. Wstaje 7.30-8 jak jest wolny dzien.

Gość gość
20.49 zapomniałam dodac. Nie budzi się w nocy wcale odkąd skonczyla 14 miesięcy. Czasem jak jest chora ale tez raczej przesypia wtedy noce. Nawet więcej spi.

Gość gość
20-21

Gość gość
18:06 Wstajecie o 7:30, przed 8 jesteście w drodze do pracy? A prysznic, zęby, śniadanie?

Gość gość
Moja córka ma 2 lata i 9 m-cy. Jak nie śpi w dzień, to idzie spać o 20:30. Jak miała drzemkę (ok 1,5 godz), to 22:00. Przed snem zarówno w dzień jak i wieczorem czytamy bajki ok. pół godziny. Śpi do 9. W nocy niestety kilka pobudek(siku, woda, przykryć bo "wystają mi nogi" :-)