Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ŚwiatJestBaśnią

Andrzej Depko mnie załamał

Polecane posty

Całe życie w kłamstwie. Wierzyłem i nadal będę się łudził, że namiętność między mężczyzną i kobietą może trwać wiecznie. Tymczasem Andrzej Depko w wywiadzie dla "Wysokich Obcasów" z 17 września 2016 r. twierdzi tak: - Ale natura namiętności jest taka, że ona prędzej czy później wygasa. - Nie ma wyjątków - przypuszczalnie z nadzieją i rozpaczą w głosie zapytała dziennikarka. - Nie ma - wbija gwóźdź do trumny Depko. - Taka jest w ogóle natura emocji. Ale zanim boleśnie zderzysz się z rzeczywistością, twój mózg kąpie się w dopaminie. Odpowiada za przyspieszone bicie serca i szybszy oddech. Masz motywację do działania, ze można góry przenosić. Spada zapotrzebowanie na sen, jeść też nie trzeba. Odczuwasz szczęście jak ukochana osoba jest blisko, rozpacz - gdy daleko. Namiętność w końcu opada, ale osoby ze skłonnością do uzależnień zaczynają odczuwać znudzenie, gdy obiekt ich westchnień przestaje być ideałem. I siup w kolejną wielką miłość, a tamta okazuję się "rozczarowaniem". Za szaleństwo odpowiada dopamina, a szaleństwo musi być. A jak jeszcze masz w mózgu za mało serotoniny, która spowalnia reakcje, to nie przewidujesz konsekwencji swoich zachowań, masz skłonność do zachowań impulsywnych, to już skaczesz z kwiatka na kwiatek.

Gość gość
Skoro nie ma wyjątków, to ja widocznie jestem z innej planety :P Kilkanaście lat po ślubie, nic mi nie wygasło, wciąż jestem nieustająco napalony na moją ukochaną żonę. Może dlatego, że to była taka "dojrzała" miłość? pobieraliśmy się gdy ona miała 27 a ja 32 lata. Nie przejmuj się słowami pana Depki, nawet największe "autorytety" czasami się mylą 🖐️