Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Objawy autyzmu u 6 miesięcznego chlopczyka...

Polecane posty

Gość gość

Hej. Pisze do was z takim pytaniem. Czy u pól rocznego dziecka mozna zauważyć jakies objawy autyzmu? Co powinno mnie zaniepokoic pod kątem tej choroby? Moj synek ma 6 miesiecy. Niepokoi mnie u niego to ze od początku nie widze zeby podchodzil do mnie w jakis specjalny sposob. Z tesciowa widzi sie raz w tyg, z moim bratem 2x. Do tej pory 2x nocowal u tesciowej i 5x zostal z nia sam na ok 1.5h gdy ja bylam na zakupach. Po powrocie nie widzialam jakiejs specjalnej reakcji na moj widok. Usmiechnal sie i nic pozatym. Mam wrazenie ze wogole nie robi mu roznicy czh zajmuje soe nim ja czy ktokolwiek inny. 2tyg temu zostal u tesciowej na noc. Przyszlam do niego zanim rano wstal. A on gaworzyl w lozeczku i nawet na mnie zbytnio nie spojrzal. Fakt ze ostatnio zaplakal na widok 3 obcych osob gdy stalam z boku i mnie jie widział ale zazwyczaj sie smieje do obcych od ucha do ucha. Kolejna rzecza ktora mnie martwi jest to ze sporadycznie reaguje na swoje imie. Tzn gdy go wolam to spojrzy ale jezeli jest zajety zabawka, patrzeniem na tv czy na inne rzeczy to moge 10x powtarzac imie a on nic. I mam wrazenie ze nawet wtedy gdy reaguje to bardziej na glos niz na imie. Dzis mowilam do niego innym imieniem i tez patrzyl i sie smial. Slonce go razi ale na świecące lampy lubi patrzeć. Z gaworzeniem nie ma problemow ale bardziej to jakies inne dzwieki niz sylaby, w oczka patrzy, reaguje uśmiechem na usmiech. Na rękach jest dosc zywy. Wtula sie gdy chce spac a tak to przytulony i noszony oglada wszystko dookola. Nie wyrywa sie. Czy myślicie ze z opisanych objawow powinnam sie juz martwić?

Gość gość
Następna psychiczna

Gość gość
Ja pierdziu nie no nie wierzę że to na serio....

Gość gość
Niedługo pierdniecie w nieodpowiedniej tonacji będzie objawem autyzmu

Gość gość
Gosc 22:00 Dlaczego psychiczna? To moje pierwsze dziecko. Nigdy w temat autyzmu sie nie zaglebialam i nie mam doświadczenia. Jednak dzis byla u nas dziecieca pielegniarka srodowiskowa na wizycie i przeprowadzajac wywiad zadala mi o te rzeczy wlasnie pytanie. Zaczelam sie zastanawiać i po mojen odpowiedzi pokrecila glowa stwierdziwszy ze to niedobrze bo brak leku separacyjnego i brak reakcji na imie to moga byc 0pierwsze objawy. Wiec moze sa tu jakies doświadczone mamy ktore mogłyby mi cos podpowiedzieć w tej sprawie. Czy jest sie czego juz bac? Na co u takiego dziecka zwrocic uwage i czy w takim wieku mozna juz mowic o jakich widocznych objawach? Przyznam ze bardzo sie zaniepokoilam, poczytalam troche i sama juz nie wiem co myśleć.

Gość gość
Ale jesteście glupie .. Przecież to prowokacja , darujcie sobie i nie odpisujcie bo ktoś sobie jaja z was robi

Gość gość
Tak - można zauważyć objawy autyzmu u 6-miesięcznego dziecka. Nie wiem czy to prowokacja, czy autorka jest psychiczna, ale warto tę informację rozpropagować: niektórzy autyści mają wyraźne objawy w wieku paru miesięcy - na ogół objawy te nie są wystarczające do postawienia diagnozy, ale skoro masz już jakieś podejrzenie, to możesz szybciej podjąć kroki w kierunku właściwej diagnozy. Niektórzy terapeuci uważają, że autysta, u którego podjęto terapię przed 18 m. ż. ma szanse na pełne wyjście z autyzmu - a to jest czas, kiedy lekarz dopiero przystępuje nieśmiało do diagnostyki albo co gorsza - wmawia rodzicom, że to tylko taki charakterek.

Gość mama 2 aspergerków
Dziecko jest jeszcze za małe, by czuc lęk separacyjny, dopiero zaczyna rozrózniac "obcych" od "swoich". Niepokoic powinna: - asymetria- gdy dziecko uzywa np tylko 1 ręki, jedna strona jest słabsza (znaczy to, ze jedna polkula mozgowa rozwija sie słabiej) - bardzo mała kontaktowosc - zaburzenia SI (np nadwrazliwosc na swiatło, dzwiek, lub odwrotnie- wpatrywanie sie w swiatło, wymioty przy jedzeniu, bardzo czeste ulewanie, nadwrazliwosc na dotyk) W wieku 6 mc mozna zrobic test przechylania- przy przechyleniu w bok dziecko powinno utrzymywac głowę w pionie. Wazne, zeby rozwoj ruchowy dziecka przebiegał prawidłowo- w granicach normy.

Gość gość
Jest tyle innych zaburzeń rozwoju.Dlaczego się tak umarłyscie akurat na autyzm?

Gość gość
Bo jest trudny we wczesnej diagnozie i objawy łatwo przeoczyć - a jednocześnie te objawy pasują do wielu innych zaburzeń.

Gość gość
Hej ! Jestem mama 2,5 letniego chlopca z autyzmem. To co piszesz moze byc niepokojace, ale musisz baczniej obserwowac dziecko. Ja pierwsze objawy zauwazylam w 8-9 miesiacu. Byla to fiksacja na punkcie swiatla i brak reakcji na imie. W tym okresie dziecko powinno juz reagowac. Dodatkowo syn zawieszal sie doac często, krecil kolami od samochodu, nie znal zastosowania zbyt wielu zabawek a fascynował sie dzwiekami. Wtedy pierwszy raz byliście y w poradni psychologiczno pedagogicznej. To co piszesz moze niw byc jeszcze zadna oznaka autyzmu. Zacznij bawic sie w akuku i zobacz jak chlopiec reaguje. Czy nie brzydzi sie i nie ma leku przer roznymi fakturami? Lubi bawic sie substancjami jak kisiel czy podobne papki? Czy potrafi bawic sie swiatlem lub dzwiekien i przy tym byc nieobecny? Pierwsze kroki jakie moglabys zrobic to obserwacja i spisywanie zachowan niepokojacych a takze badanie sluchu- test bera i badanie wzroku. Za dwa trzy miesiace jesli syn nie nabierze takiej zdolności to możesz juz z tymi wynikami pojsc do specjalisty np w poradni psychologiczno pedagogicznej. Nie nakrecaj sie jeszcze i jeśli moge polecic ci cos jeszcze to obserwuj syna jak rozwija sie ruchowo i czy stara sie zdobyc uwage twoja, meza czy babci swoim zachowaniem. Podawaj tez tran. Omega 3 i omega 6 potrafia niesamowicie dziecku pomoc przy jakis problemach neurologicznego pochodzenia. Jesli bedziesz chciala wiecej informacji to pisz. Pozdrawiam i mqm nadzieje ze pomoglam. Pamietaj- obserwuj ale nie nakrecaj sie.

Gość gość
"W wieku 6 mc mozna zrobic test przechylania- przy przechyleniu w bok dziecko powinno utrzymywac głowę w pionie" czy może mi ktoś wyjaśnić jak to wykonać tak bardziej szczegółowo. "Podawaj tez tran. Omega 3 i omega 6 potrafia niesamowicie dziecku pomoc przy jakis problemach neurologicznego pochodzenia. Czy możesz podać które preparaty można takiemu maluszkowi podać, pytam bo gdzieś już spotkałam się z podobną informacją. Moja córeczka zachowuje się podobnie jak synek autorki , nie znosi się ubierać zwłaszcza czapki, kompanie to tez krzyk, dodatkowo ma ONM, zastanawiam się dlaczego pediatra nic nie zlecił. " Czy nie brzydzi sie i nie ma leku przer roznymi fakturami? Lubi bawic sie substancjami jak kisiel czy podobne papki? Czy potrafi bawic sie swiatlem lub dzwiekien i przy tym byc nieobecny? " Czy możesz coś więcej napisać jak miałaby wyglądać taka zabawa u niesiedzącego dziecka? I to wcale nie są durne wymysły czy przewrażliwiona mamuśka, bo przecież każda z mam chciałaby jak najlepiej dla swojego dziecka. Dziękuje za wszystkie podpowiedzi, będę zaglądać do wątku .

Gość gość
Tu autorka. Nie rozumiem dlaczego niektórzy mysla ze to prowokacja. Z tego co wlasnie wyczytalam tk wczesna diagnoza jest bardzo pomocna a skoro ktoś mi cos takiego zasugerował to chyba normalne ze sie martwie. Co do objawów to tak jak pisalam na swiatlo lakp faktycznie lubi patrzec, na slonce nie bardzo. Ulewa duzo. Konsultowalam to juz z pediatra bo od posilku do posilku czyli ok3h potrafi mi ulac 4-5x po ok lyzce ale ulewa tylko lezac na brzuchu. Czasem mleko czasem sama woda. Nie ma roznicy czy odbity czy polezal po jedzeniu. Pediatra mowila ze jak przybiera, nie choruje i nie boli go to to jest ok. Co do przechylania to tez robilam ten test i faktycznie maly zamiast trzymac glowe w pionie to trzyma w lini prostej do tułowia. Asymetria - maly przewraca sie juz na brzuszek i robi to w jedna strone. Dopiero zmotywowany zabawka przeze mnie obraca sie w druga. Raczek uzywa obu i innej asgmetrii nie zauwazylam. Sluch mial badany po porodzie i bylo ok. Myslicie zeby powtarzac? Zabawa w akuku - maly reaguje usmiechem. A co do zabawa jakimiś grajaco świecacymi zabawkami to bawi soe nimi uwaznie, przyglada ske a jak go zagadam to usmiecha. Czasem nawet do zabawek soe śmieje jak zaczynaja grac. Czasem sie zawiesi ale na krótko np jak my rozmawiamy a on sie przyglada albo na tv patrzy. Lubi sie bawic wszystkim, dotykac stołu i wszystkiego co na nim lezy. Na dotyk reaguje normalnie raczej. Nie jest przylepa ale tez sie nie wyrywa jak sie go przytula. Nie zauwazylam zeby byl jakos specjalnie nieobecny tylko wlasnie jak sie bawi to moge go wolac o imieniu a on nic. Ale siedzac np w bujaczku czy lezac na brzuchu lyb plecach bez zabawek zazwyczaj zareaguje gdy go zazwyczaj po imieniu. Tylko wlasnie wydaje mi sie ze on na sam glos bardziej reaguje bo wolajac go innymi slowami tym samym tonem co po imieniu tez reaguje i sie usmiecha.

Gość gość
Typowy chłop i tyle.

Gość gość
Zwariowane idiotki! Pokażcie mi niemowlaka ktoremu podsuniecie grająca i świecąca zabwke lub zaswiecicie lampkę i nie bedzie zwracał na to uwagi. Jaja sobie robicie?! PPrzecież zainteresowanie dźwiękiem i swiatlem to normalna reakcja niemowlaka!

Gość gość
Jesli link Wam nie wejdzie to ogolnie zajrzyjcie na stronę badabada. Tam w zakladce dla rodzicow znajdziecie wiele informacji

Gość gość
Do Pani ktora wypowiadala sie o 8.52 : ma Pani dziecko z autyzmem, ZA? Jesli nie to radzilabym nie wypowiadac sie w temacie o ktorym nie ma sie zielonego pojecia. Nie trzeba nikogo wyzywac. Wariatka, psychiczna, idiotka itp podobne okreslenia prosze zostawic dla rodzicow ktorzy np zakatuja swoje dziecko na smierc. A nie dla matek ktore martwia sie rozwojem swoich dzieci. Jestem mama dziecka z autyzmem. Stwierdzonym przez dobrych apecjalistow. I pierwsze zachowania jakie zauwazalam to wlasnie nadmierne zaintetesowanie dzwiekiem i swiatlem. Nawet jak na niemowlaka. Wiec niech Pani z laski swojwj idzie robić kotlety na obiad a nie wypowiada sie w temacie o ktorym nic nie wie. Pozdrawiam

Gość gość
8:59 Co rozumiesz przez nadmierne interesowanie sie światłem i dźwiękiem?

Gość gość
Autorko, wyluzuj... Mam 11 letnią córkę z autyzmem. Daj dziecku rozwijać się w swoim tempie. Nie podawaj mu żadnego teamu bez konsultacji z lekarzem, bo może go uczulic. Ja podawałam tran mojej córeczkę w wieku 4 lat i żadnej poprawy nie zaobserwowalam poza tym, że jadła jak smok więc odstawiłam. Nie słuchaj tych nawiedzonych mamusiek od autyzmu. ☺ Zamiast się zamartwiac żyj normalnie, nie masz powodów do niepokoju... U każdego można znaleźć coś co można podciągnąć pod autyzm☺ Pijesz kawę z ulubionego kubka, nadmierne przywiązanie do rzeczy, itd. Więcej luzu...

Gość gość
W Naszym przypadky bylo to: rytmiczne uderzenie zabawka tak aby wydawala ten sam dźwięk, w wypadku gdy ja lyb maz zaczelisny mowic do syna to on nie reagowal na imie, jakies proby nawiazywania kontaktow. Bardzo lubil zabawki ze swiatlem. Potrafil sie przy nich wyłączać. Byl nieobecny. Mogl kilka godzin spedzic z taka zabawka aby tylko ona świeciła, nie probowal natomiast bawic sie w kosi kosi ani akuki. Jego to nawet nie ciekawiło. On nie patrzyl wtedy w moim kierunku. W dalszych etapach plakal jak np wylaczylo sie odkurZacz a niektorych odglosow bal sie panicznie. Np dzwieku cymbalkow. Nie lubil kiedy mu cos czytalismy. Reakcja zawsze byla jedna- niepokoj. Syn miał no ogromny lek separacyjny i bardzo val sie nowych osób. Wiec tu jak gdyby te objawy nie musza byc takie same.

Gość gość
Jesli dziecko je rybe i nie ma zadnej reakcji alergicznej, to nie bedzie uczulone na tran. Ponad to oswiece mamusie ze tran to nie jest lek! Staralam sie pomoc ale jestem nawiedzona. Jesli dziecko udaje sie zdiagnozowac przed 3 rokiem zycia to ogromny sukces mozna odnieść. Pracuje z dziecmi i wiem ze rodzice bagatelizuja problemy i zamiataja je pod dywan. A Ci ktorzy walcza i zaczynaja wczesnie diagnozować by pomoc to jak sie okazuje sa nawiedzeni albo sa idiotkami.

Gość gość
Tak?! To chcecie mi powiedzieć ze jak przed dzieckiem postawicie swiecaca i grajaca zabawke to ono nie bedzoe na nia zwracac uwagi bo bedzoe wolal patrzec na sciane albo szarego pluszaka? Jaja sobie robicie z dziewczyny. To ze dzieci zwracają uwagę na migajace i grajace gadżety jest całkowicie normalne. Gdyby to nie zwracalo uwagi dziecka i dzieci tego nie uwielbialy to producenci nie robili by tyle tego badziewia i nie zarabiali by tak ja tym.

Już to kiedyś pisałam,ale zapanowała taka histeria na punkcie autyzmu i ZA, że to przechodzi ludzkie pojęcie...Najlepiej od razu na porodówce już doszukujcie się objawów. :( To jest chore,zamiast cieszyć się macierzyństwem,to tylko łypią na te dzieci i "Jezuuuu, ma 4 miesiące i nie siedzi,to pewnie autyzm..ma rok i nie mówi-autyzm...ma 3 lata i nie pracuje w sejmie- ma autyzm". Wy tak serio? To ja się nie dziwię,że pseudo-lekarze i rehabilitanci zbijają na was kokosy, wam tak łatwo wszystko wmówić... Autorko,daj temu dziecku spokój,wszystko z nim w porządku i zachowuje się jak miliony innych dzieci w tym wieku,a pielęgniarka środowiskowa albo specjalnie cię straszy,albo sama panikuje,bo jest zwyczajnie niekompetentna.

Gość gość
popieram białą poziomke!! dajcie dzieciom spokój!!

Gość gość
Prawie każdy niemowlak zwróci uwagę na świecącą zabawkę, ale po paru minutach najwyżej jego uwaga powinna się rozproszyć w innym kierunku, zwłaszcza jak się do niego mówi. Radość z macierzyństwa nie wyklucza obserwacji dziecka i diagnozowania, w szczególności poważnych zaburzeń, gdzie wczesna diagnoza moze być zbawienna.

Gość gość
Tak i rozumiem ze wy jak oglądacie telewizor np ulubiony serial a obok maz do was cos zaczyna gadac to oczywiscie odwracacie soe w jego strone za każdym razem. Czyli wiekszosc ma objawy autyzmu? Nie wierze ze dziecko patrzac na interesujacy punkt od razu i za kazdym razem bedzie przenosilo wzrok na rodzica. Tyle w temacie.

Gość gość
Autorko bardzo dobrze ze jestes czujna. Najlepiej idz do jakiegos dobrego psychloga na konsultacje.

Gość gość
U 6-miesięcznego dziecka trudno stwierdzić autyzm, ale czym szybciej leczony, tym lepiej do 2 roku życia można zupełnie wyleczyć dziecko z autyzmu. Matka wie najlepiej, bo na co dzień z nim przebywa i ona go obserwuję. Jak masz jakieś wątpliwości to najlepiej udać się do specjalisty tylko z tym też wiem, że ciężko o dobrego. Polecam książkę ,, Wczesna diagnoza i terapia zaburzeń autystycznych" ta książka może Cię uspokoić, a nawet gdyby to tam są konkretne ćwiczenia- nawet ze zdrowym dzieckiem można ćwiczyć, przez co pobudzasz jego rozwój.