Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wigilia bez rodziców

Polecane posty

Gość gość

Wigilie spędzam z mężem i córka . Czy tylko ja jestem tutaj tak mało rodzinna, ze nie jeżdżę na Wigilie do rodziców czy teściów ?

Gość gość
No raczej. A co sie dzieje, ze nie spedzacie wigilii rodzinnie. Jakis konflikt w rodzinie

Gość gość
Ja spędzam wigilie w domu z mężem i dwójka dzieci.ubieramy choinkę przygotowujemy potrawy śpiewamy kolędy a o 12 idziemy na pasterkę. Do rodziców jedziemy na chwile w pierwszy a do teściów w drugi dzień swiat.uważam ze odwiedzać można się w święta .poza tym tak wolimy

Gość gość
O 24 na pasterkę miało byc

Gość gość
My spędzamy wigilie sami z mężem. Tak lubimy. Jest cicho, miło, nastrojowo. Pierwszy dzień świąt spędzamy z jego mamą a drugi u moich rodziców. Odkąd powiększyła się moja rodzina o dwie bratanice, siostrzeńca i siostrzenicę nie lube spędzać wigilii z moją rodziną bo jest głośno i męcząco.

Gość gość
No coz, ja nie jezdze bo nie mam do kogo.

Gość gość
My tez. Ja juz szczerze dosc mialam za kazdym razem fochy tesciowej i rozliczanie gdzie bylismu na wielkanoc a gdzie na boze narodzenie w zeszlym roku etc. Wiecznie jakies pretensje. Teraz robimy sobie wigile sami. To byla w sumie glownie meza decyzja, najpuerw bylo mi dzuwnue ze tak tylko we czworke ale teraz nawet uwazam ze tak jest lepiej.

Gość gość
W pewnym wieku zamiast buntować się jak infantylny nastolatek, powinno się pojąć sens pewnych tradycji. Wigilie rodzinne są ważne dla dzieci, procentują potem w całym ich życiu. Choćby więc ze względu na dzieci powinno im się pokazać jak spędzać czas w szerszym, rodzinnym gronie.

Gość gość
gość dziś To co się powinno a czego nie powinno, każdy ustala sam i każdy wie co dla jego rodziny jest najlepsze.

Gość gość
Kiedyś będziecie żałować a bedzie ze późno :( ja w tym roku pierwszy raz bez tatusia:(

Gość gość
My tez przeważnie sami spędzamy wigilie. Moja rodzina 600 km od nas, mój ma tylko siostrę ale we Włoszech. To nasze pierwsze święta z dziećmi wiec spędzimy je napewno miło i na wesoło ale w domu.

Gość gość
Dla dzieci? Moi rodzice właśnie tak nas ciągnęli co święta do dziadków, nigdy u siebie ich nie spędzałam, wszędzie pełno kuzynostwa, zamieszanie, spanie byle gdzie i byle jak, chaos, wieczne popędzanie nas, poganianie, upominanie po drodze i jedna wielka nerwówa. A my bardzo chcieliśmy świąt we własnym domu. Usiąść z rodzicami, mieć własne przygotowania i dekoracje. Przygotowania w domu ograniczały się do porządków na błysk, nawet choinka jeśli w ogóle była to mała i byle jaka, ubierana naprędce, bo przecież i tak całe święta na wyjeździe... Rozumiem rodziców którzy chcieli spędzać gwiazdkę z własnymi rodzicami póki tamci żyli- i naprawdę przy innych okazjach chętnie tam jeździliśmy, ale nas było czworo, w domu też nie byłoby smutno i pusto, nikt mi nie wciśnie że to zawsze "dla dzieci" jeździ się do dziadków.

Gość gość
Moja wigilia jest pełna ciepła rodzinnego. Jest wesoło i gwarno. Wpadają znajomi pod koniec i muzykujemy śpiewamy kolędy. Nie wyobrażam sobie innej wigili

Gość gość
Ja jestem znowu mega introwertyczką. Nie lubię jak jest głośno, gwarno i dużo ludzi. Lubię ciszę, spokój i kameralne spotkania. Takie na których da się porozmawiać o CZYMŚ, a nie o wszystkim i o niczym. Myślę więc, że nie ma sensu mówienie o tym jaka powinna być wigilia. Można mówić o tym jaka powinna być wigilia dla danej osoby, a nie generalnie dla wszystkich.

Gość gość
My spedzamy i wigilie, i cale swieta sami - tzn ja, maz i dziecko (7 lat). powodem glownym jest to, ze nie mieszkamy w Polsce, lecz w Norwegii. gdybysmy mieli latac na swieta do Polski, to wiadomo, ze chcielibysmy spedzic je z jednymi i drugimi rodzicami. a nie jechac tylko do jednych, a potem np nastepnego dnia, ponad 200 km do drugich? u moich rodzicow jest ciasno, ledwo my sie miescimy jak ich odwiedzamy raz/dwa do roku. zatem musialaby byc Wigilia dla wszystkich organizowana u tesciow, oni maja dom i jakos mysle bysmy sie tam pomiescili, ale byloby pare problemow. po pierwsze u tesciow jest zawsze jeszcze (i na noc prawie zawsze) brat mojego meza z zona i dzieckiem ktore ma teraz 3 lata. to wtedy bysmy sie w sumie w 10 osob niezle gnietli. po 2, moj maz i moj ojciec srednio sie lubia, dzieli ich wiele calkiem odmiennych ogladow i moj ojciec lubi - niby dla zartu - wyciagac jakies dyskusje polityczne czy inne, szybko sie w nie angazuje i nakreca, latwo wtedy o spiecie czy awanture nawet, a mame moja to stresuje. po 3 i najwazniejsze - nie chce by tesciowie mieli po prostu tylu ludzi na glowie, stanie przy garach (choc wiadomo pomoglabym i mama tez), a nie zrezygnowalabym z Wigilii z moimi rodzicami bedac juz w Polsce, jak i maz nie zrezygnowalby ze swoich rodzicow. wyjasnilismy to rodziocm lata temu, jak zapytali gdy dziecko mialo miec swoje drugie swieta "teraz jak juz jest wieksze, to moze przylecicie?" - zrozumieli bez problemow. wiem, ze moim rodzicom jest pewnie niewesolo ze sa sami w swieta. no ale nie sa sami co roku - moja siostra tez mieszka poza Polska ale ona nie ma dzieci (i miec nie bedzie bo nie chce) i co drugi rok jest u nich na swieta z mezem.

Gość gość
Oddałabym wszystko by w wigilie i święta mieć oboje rodziców przy stole,niestety to będą drugie święta bez mamy odeszła w zeszłym roku.Doceniajcie to co macie

Gość gość
do gosc z Norwegii, jestes egoistka. takie moje zdanie.

Gość gość
Do gościa z Norwegii ja tez nie mieszkam w Polsce na święta tam tez nie jeżdżę z podobnych powodówale za to rodzice czy teściowa zawsze są zapraszani do nas tesciowa rzadko z zaproszenia korzysta ale rodzice prawie co roku są z nami

Gość gość
Nie szczekajcie,bo nie wypada nawet już dorosłym babom. Zobaczycie jak szybko czas mija,kiedyś wasze dzieci was oleją ciepłym moczem,na dajecie im dobrych wzorów.Poza tym dla niektórych z was Wigilia to żarcie,bo na co dzień macie problemy by co przyrządzić,ona nie ma nic wspólnego jak widać z religią.Tylko potraficie jątrzyć.

Gość gość
Autorka mam dobre relacje z rodzicami tylko ja lubie cisze i spokoj Nie lubię jak jest duzo ludzi . Moja mama ma tak samo . Wigilie zawsze spędzaliśmy u siebie sami . Dopiero pierwszy dzien swiąt odwiedzaliśmy dziadków .

Gość gość
My będziemy sami pierwszy raz w wigilię tzn.ja,mąż i córki i z jednej strony trochę dziwnie a z drugiej się ciesze bo wigilia z teściowa i szwagierka wyglądała zawsze tak ze wszystko szykowałam nakrywalam super do stołu a teściowa zawsze przychodziła na gotowe i poprawiają ściągają ze stołu dekoracje bo nie ma miejsca i zawsze były spięcia i siadało się do stołu w nerwach

Gość gość
Bez rodziców. Nie żyją. Chciałabym mieć znów dylemat do których na święta :( Do teściowej nie jedziemy, w tym roku z siostrą i naszą trójką "pociech".

Gość gość
autorko ja jestem na wigilie sama z synkiem , maz ma dyzur cala sobote i cala miedziele , rodzine mam 1000 km od siebie , tesciowie starzy nie chca przyjechac to i ja do nich sama nie bede na sile jechac

Gość gość
najlepsza wigilie jak co roku maja Griswoldowie :) placze ze smiechu na tym filmie niezmiennie od 30 lat juz chyba, czy takie wigilie lubicie kochane?

Gość gość
A moja kochana mama na wieść o tym ze przyjade ( sama) w pierwszy dzień świat ,mieszkamy daleko i z rożnych względów nie możemy w wigilie ,a mama do nas na wigilie nie chce przyjechać bo nie lubi nikogo....mojej córki jej narzeczonego i teściowej- powiedziała ze wcale sie nie cieszy bo nie chce sama nigdzie jeździć i nie lubi jak ktos do niej przyjeżdża ...juz czuje jak będzie po kolei na wszystkich "" jechała " i obgadywała,atmosfera okropna wieczne żale i pretensje a co najgorsze do całej rodziny z czasów jak byłam dzieckiem ( 30 lat temu. I co mam zrobić ? jadę bo mi przykro nie chce aby była sama ...?Smutno mi

Gość gość
Dodam ze dwa lata temu byliśmy u niej wszyscy to zaczęła nas obrażać narzeczonego mojej corki( który był pierwsz raz u niej ) i wszyscy ze łzami w oczach wróciliśmy do domu 200km.A ona powiedziała ze nic sie nie stało...." jedzenie było dobre" Córka powiedziała nigdy więcej a ja mam ciagle wyzuty i wierze ze ona kiedyś sie zmieni...

Gość gość
Szkoda ze niektórzy nie potrafią na święta zapomnieć i sie razem spotkać w spokojnej ,rodzinnej atmosferze...to mogą byc ostatnie święta ,kto wie czy za rok będzie nam to dane...:-(

Gość gość
Ja w tym roku spedzam swieta z mezem w domu. Nie jedziemy do rodzicow ale to dlatego ze jestem w 9m ciazy i odrazu po swietach jade do szpitala na cesarke.

Gość gość
U mnie podobnie, w Wigilię wychodzę ze szpitala z nowo narodzona córeczka i spedze ten dzien w domu. Po kolacjach Wigilijnych pewnie zjada się najbliżsi i podzielimy się opłatkiem. Nie mogę się doczekać :-)

Gość gość
A ja dla odmiany nie rozumiem problemu :) Tam skąd pochodzę, a jestem z południowej Polski, nie ma tradycji organizowania wielkich wigilii. Każdy ją celebruje w swoim domu ze wszystkimi domownikami. Oczywiście nie ma żelaznej zasady jakoby nie można było spędzić tego czasu w większym gronie, ale raczej nie jest to praktykowanie. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, kiedy ktoś z rodziny nie ma z kim spędzić wigilii, bo jest samotny, wtedy ktoś go przygarnia, ale to wszystko. Pierwszy dzień świąt zarezerwowany jest na odwiedziny rodziców, jeśli żyją z "obu stron" to jeden dzień poświęcany jest jednej stronie a drugi drugiej. Zwykle drugi dzień świąt poświęcany jest innym krewnym, ale nigdy osobom obcym.