Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Witam, proszę o pomoc. jestem w ciąży, pracuje na umowę o pracę i do 2 mc założę swoją działalność. wtedy też planuje pójść na zwolnienie lekarskie. w jaki sposób będę otrzymywała wynagrodzenie będąc nadal pracownikiem na umowie o prace i mając swoją działalność?

Gość gość
To już nie te czasy ze sie zakladalo firmę w ciazy i dostawalo się wysoki zasiłek macierzyński. ZUS na takie jak ty szczególnie sie przygląda i odmawia zasilkow czy chorobowych czy macierzynskich. Ogólnie teraz przy firmie na macierzyńskim dostaje się po odliczenie składek zdrowotnych 17 zł. Więc nie wiem gdzie to jest opłacalne.

Gość gość
Jezeli umowe o prace masz przedluzona do dnia porodu to nalezy Ci sie zasilek macierzynski. Jezeli dluzej to urlop macierzynski. Zasilek a urlop to zupelnie inne rzeczy.

Gość gość
Ale to po urodzeniu. Tak to 100% wynagrodzenia (srednia z 12 ostatnich miesiecy) z zakladu pracy przez pierwsze 33 dni potem zus wyplaca.

Gość gość
Dostaniesz to z własnej działalności :( ja tak miałam śmieszne grosze

Gość gość
Niebwiem jak jest teraz ale ja jak pracowałam i miałam dg to macierzyński dostawałam tylko z pracy. To było 6lat temu.

Gość gość
konkretne informację uzyskam w ZUS-ie?

Gość gość
Tak mozesz na infolinie zadzwonic. Ja jak juz sie dodzwonilam to trafilam na fajna babke powoli wszystko mi wytlumaczyla. A jak bylam osobiscie to pani w okienku jak katarynka napierniczala ze w ogole jej z mezem nie zrozumielismy. Pewnie dlatego ze telefoniczne rozmowy sa nagrywane.