Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zbyt duża waga dziecka

Polecane posty

Gość gość

Cześć, jestem w 36 tyg ciąży i moje dziecko waży już 3kg i 100g i jak powiedział lekarz jest to naprawde dużo. Jest tez większy o tydzien wedlug usg. Czy taka waga dziecka może powodować jakieś przyszłe komplikacje? Cos moze sie stac? I czm to może być spowodowane? Jest to moja pierwsza ciąża, cukrzycy nie mam i jestem osoba bardzo szczupła, choć w ciąży dużo przytyłam. Przed ciążą ważyłam 49kg ( mialam niedowage) a teraz ważę 65kg

Gość gość
Po pierwsze USG nie zawsze precyzyjnie określa wagę płodu. Mnie w 37 tygodniu powiedziano, że dziecko waży 3,4 kg, a urodziło się w 41 tygodniu z wagą 3,3 kg. Po drugie 3kg i 100g w 36 tygodniu to wcale nie jest jakaś waga super ciężka. Twoja ciąża może być starsza niż to wynika z daty ostatniej miesiączki, więc dzidziuś może być większy. Chociaż na tym etapie dzieci rozwijają się już bardzo indywidualnie i trudno oszacować wiek ciąży na podstawie wagi i wielkości płodu. A może po prostu dzidziuś będzie duży. Wiesz jaką wagę po urodzeniu miałaś Ty, a jaką ojciec dziecka? Może w jego rodzinie dzieci rodzą się duże? Jeśli nie masz cukrzycy i jesteś zdrowa, to duża waga niczym dziecku nie zagraża. Może ciąża jest faktycznie starsza i urodzisz już za tydzień albo dwa. Być może dziecko osiągnie dużą wagę i czeka Cię cesarka. Wiele dzieci rodzi się z wagą powyżej 4 kg i nie ma to żadnego wpływu na ich zdrowie. Nie przejmuj się, bo Twojemu maluchowi nic nie grozi.

Gość gość
Waga z usg to +-10%tego co mówią. Moja córka w 36tc miała niby 3200a urodziła się z waga 3300.

Gość gość
Przede wszystkim to granica błędu jest na tyle duża, że nie ma co zakładać że dziecko na pewno będzie duże. A jeśli będzie duże to nic złego. Sama urodziłam dwójkę dzieci: Jedno 4 kg, drugie 3200. I zdecydowanie lepiej obsługuje się większe dziecko. Jest po prostu łatwiej. Nie ma takiego lęku, ze się coś maleństwu zrobi.

Gość gość
Mi lekarz z usg wnioskowal ze w 40 tyg bedzie 4,200kg a urodzilam chlopca 3,700kg w koncowce 41 tyg, 11dni po terminie

Gość gość
Mi w 36tyg powiedzieli ze maly wazy 3100, zostalo mi jeszcze 2 tyg i zobaczymy jak to bedzie. Aczkolwiek moj pierwszy syn wazyl 4200 i nastawiam sie ze teraz bedzie to samo. Zarowno ja i moj maz urodzilismy sie z waga powyzej 4 kg, jestesmy szczupli i wysocy. Pierwszy synek ma obecnie 3 lata i tak jak my- szczupluy i wysoki. Wiec autorko nawet jak ci sie urodzi duze dziecko to tragedii nie bedzie ;) Aczkolwiek tak jak niektore mamy pisza wyzej, czasem takie szacowanie jest niezbyt miarodajne- ja znam dwa przypadki gdzie lekarze machneli sie z wyliczeniami o prawie kilogram :) Pozdrowienia i powodzenia :)