Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wytłumaczyć rodzicom, ze nie wierze w boga?

Polecane posty

Gość gość

Mam 16 lat. Doszłam do takiego zdania obserwując otoczenie i to, jaki dla innej osoby potrafi być zwykły człowiek, a skoro został stworzony na podobieństwo Boże, nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości tego, jaki byłby Bóg. Wiara opierająca się na miłosierdziu? Chyba tylko na pokaz. Uważam, ze "jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz" - po śmierci pójdziesz tam, dokąd zmierzałeś całe życie - byłeś islamistą, zobaczysz Allaha. Byłeś katolikiem - zobaczysz Boga. I tutaj zaczynaja się schody, bynajmniej nie do nieba. Skoro Bóg jest podobny do ludzi, a na tych poznałam się już doszczętnie, dlaczego mam chcieć cierpieć po śmierci? Nie chce. Chciałabym uciec jak najdalej od tego. Nie wspominając już o kościele, księżach... Nie uważam się jednak tez za 100% ateistkę, ale wiele ich poglądów jest mi bardzo bliskich. Podczas gdy inni ziewają w kościele na spotkaniach z bierzmowania, ja wypisuje rodzicom na kartkach argumenty, dlaczego nie chce tam iść. Nie oświadczyłam jednak im jeszcze, ze nie wierze w Boga w takiej śmiesznej formie, w jakiej przedstawia go jedna z wielu instytucji. Nie są jakoś bardzo religijni, to raczej hipokryci, którzy robią tak bo tak trzeba - ochrzcili mnie, bo tak inni robią, bo co ludzie pomyślą. Koronnym argumentem na pójście do bierzmowania był fakt, co powie proboszcz podczas kolędy :o Wobec tego - jak im to w miarę łagodnie przekazać?

Gość gość
nikt nie odpowie?

Gość gość
Ludzie są różni. Twoi rodzice nie nauczyli Cię kochać Boga, ale to nie znaczy, że Go nie ma. Patrz raczej na to jaki był Chrystus.

Gość gość
głupia jesteś jak but a powiem ci dlaczego piszesz że jesteś ateistką bo Bóg jest fuj a prawda jest taka że ateizm na tym nie polega albo wierzysz w Boga albo nie a ty wierzysz w Boga bo mówisz że jest fuj więc zamiast pisać dlaczego jesteś ateistką na pisz dlaczego nie chcesz bierzmowania poza tym kościół nie ma nic wspólnego z bogiem to ludzka instytucja jak każda religia która uzurpuje sobie prawo do mówienia czego chce stwórca szukaj prawdziwego Boga a nie wymysłów ludzkich

to nie Bóg jest podobny do człowieka ale człowiek został stworzony na Boże podobieństwo a to podobieństwo wyraża sie w wolnej woli a nie podobieństwie cielesnym czy psychicznym :) Ty nie nie wierzysz w Boga - ty buntujesz sie przeciwko tym , którzy fałszywie Go przedstawiają :)

byłeś islamistą, zobaczysz Allaha muzułmanin zobaczy Je/zu/sa bo alach to pogański księżyc a ze nie wierzysz to powiedz to tym kturych bóg uzdrowił powiedz tym kturzy byli umarli a ozyli andrzej duffek on muwi ze nie wierzy on wie bo był na sąndzie Andrzej Duffek przeszedł przez bramy śmierci w wieku 30lat i spotkał się J/ezu/sem po drugiej stronie życia. Fascynujące świadectwo z przejścia do życia po życiu, opowiada jak wyglądał w jego wypadku sąd szczegółowy, jak każda nasza intencja dobra lub zła dodawała cierpień Jezu/s/owi na kalwarii lub dodawała pocieszenia.https://gloria.tv/video/d1BKXNdRK4K44SuNj1qDLCuZ3

Gość gość
Na YouTube są dostępne krótkie filmiki, które wyjaśniają dlaczego ateiści muszą się mylić i dlaczego świat wygląda jak wygląda. Polecam "3 minutowy katechizm" :)

Gość Religie pralnie mózgu
Wszystkie religie to pralnie mózgu, kto myśli nie siedzi w żadnej religii, co nie znaczy że nie wierzy w wyższy wymiar. Religia nie jest do niczego potrzebna, to ściema dla naiwniaków i prostaków.

Gość gość
A u mnie jest odwrotnie. Ja wierze w Boga, a rodzina nie chce tego w ogole slyszec. Bog to u mnie zakazany temat. Ale ksiedza po koledzie wpuszczaja, bo boja sie co ludzie powiedza i w wigile dziela sie oplatkiem. Prawdziwy cyrk. Dodam, ze kosciola katolickiego, watykanu i innych religii nie uznaje. Po prostu wierze, ze cos jest.

Gość gość
Co do prostaków to dodam tylko że sporo wierzących ludzi jest skomplikowanych i wykształconych, a nawet noblistów naukowych, jeśli dobrze pamiętam. Ale nie o religii tu mówię bo wg mnie religia zabija wiarę.

Skoro Bóg jest podobny do ludzi, a na tych poznałam się już doszczętnie, dlaczego mam chcieć cierpieć po śmierci? x to prowo?:D to NAJDURNIEJSZY argument gimboateistów jak czytałam i słyszałam EVER:D

jak powiedzieć rodzicom, żeś durna? no nie wiem, pociesz ich, że nie tylko geny i wychowanie wpływają na rozwój dziecka:D

Gość gość
gość dziś Co do prostaków to dodam tylko że sporo wierzących ludzi jest skomplikowanych i wykształconych, a nawet noblistów naukowych, jeśli dobrze pamiętam. Ale nie o religii tu mówię bo wg mnie religia zabija wiarę. Zgłoś Prostakiem może być nawet ktoś wykształcony, bo co mu z wiedzy książkowej teoretycznej gdy jest prostakiem umysłowym i daje sobie papke wciskać. Religie wciskają ludziom od urodzenia prawie, więc trudno to potem odrzucić.

Gość gość
ja wierzę w Boga i w Jezusa że jest mesjaszem ale to co robi KK to istne pogaństwo niezgodne z biblią

powiedz to anrzejowi sowie kogut ze nie ma boga grał w zespole punkowym a tutaj w akcji na scenie https://www.youtube.com/watch?v=GK6HSerO7vc stoczył sie brał heroine i pewnego dnia sie obudził szczury jadły jego strupy wlosy sie ruszały od wszy i zapłakał bo zrozumiał ze jeszcze jedan strzał i zdechnie jak pies pod płotem i zawołał je/z/us rat/uj i zdarzył sie cud pomagła mu dziewczyna Tradycją rekolekcji konarzewskich jest nakładanie rąk i modlitwa o umocnienie nad każdym, kto wyjeżdża. Niech się debile modlą, pomyślałem, byleby dały kasę. Modlitwa trwała pięć minut i wstałem po niej bez objawów głodu narkotykowego”. https://www.youtube.com/watch?v=o2Tatv7EU0s

jego zycie to film . głud narkotyczny to bule brzucha sraczka wymioty gorączka i wiele inych atrakcji to horror dla narkomana przez wiele dni jez/us nie tylko uzdrowił go z nałogów ale i z choroby miał zapalenie wątroby typu c opisuje jak był nafazowany 24 /h https://www.youtube.com/watch?v=JS8Bjnrsfb0&t=206s https://www.youtube.com/watch?v=BtaADgIKY8Y a tera ma zone dzieci wymazony dom

gość dziś ja wierzę w Boga i w Je/z/usa że jest mesjaszem ale to co robi KK to istne pogaństwo niezgodne z biblią xxx duch sw kieruje kosciołem msza i droga krzyżowa porównanie https://www.youtube.com/watch?v=9ZurFnbV_2U nawet scot hahn który był protestantem teologiem po przeczytani bibli w orginale i czytani starozytnych pism chrzescijanskich został katolikiem i teraz broni

jaki wniosek ze mimo ze andrzej sowa odrzucił boga to bóg jego nie odrzucił zlitował sie nad nim i wyciagnol z tej niby wolnosc heroinowej wrucił do boga jak syn marnotrawny i bóg wszystko mu dał i więcej niz potrzebuje takie jest miłosierdzie Boże

Gość gość
nie musisz tłumaczyć, po prostu im to powiedz. Byłam trochę młodsza od ciebie jak rodzicom wyłożyłam moje podejście do religii - trochę się buntowali, ale ogólnie im przeszło :P