Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to jest powód do wstydu?

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio pewna osoba zarzuciła mi, że to jest wstyd, że będąc pełnoletnią osobą nie pracuję (studiuję) i jestem na utrzymaniu kogoś kto nawet nie jest moją rodziną biologiczną. Mam na myśli przybranego ojca, który się mną zajął gdy straciłam rodziców.

Gość gość
nie masz wiekszych problemow

Gość gość
nie

Gość gość
Nie. Nie sluchaj ludzi, zazdroszcza. Skup sie na nauce i ciesz, ze masz taka mozliwosc, bo praca zle by na nia wplynela.

Gość gość
Nie chodzi o to, że to dla mnie jest jakiś wielki problem. Po prostu przez tą osobę poczułam się niezręcznie w otoczeniu koleżanek, które już pracują i studiują.

Gość gość
Dokładnie. Widzę to po koleżankach. Nie mają czasu przychodzić na wykłady, nie mają notatek, nie uczą się.

Gość gość
Dlatego też już niedługo te koleżanki, albo zaciążą, albo wyjadą za granicę.

Gość gość
Nie mnie to oceniać. Jakby rozumiem to, że nie każdy ma taką komfortową sytuację żeby móc studiować i być na utrzymaniu rodziców. Nie uważam się za kogoś lepszego, a ja przez nie poczułam się jak leń czy coś w tym rodzaju.

Gość gość
Do wstydu to może nie, a przynajmniej nie w dzisiejszych czasach, ale pokazujesz że nie jesteś zbyt zaradna i być może leniwa. Ja skończyłem 2 kierunki studiów, jedne dziennie, drugie zaocznie i pracuję od 16 roku życia, wielu moich znajomych też mniej więcej od tego wieku zaczęło pracować. Zdecydowana większość osób które w życiu coś osiągnęły to osoby które bardzo wcześnie zaczęły na siebie zarabiać. Więcej zyskasz ze zdobywania doświadczeń w praktyce, np. podczas wykonywania różnych prac dorywczych niż podczas nauki na studiach, zwłaszcza na byle jakim humanistycznym kierunku. To zdobyte doświadczenia nas kształcą i kształtują, a nie szkoły.

Gość gość
Nie jestem leniwa. Nie opuszczam zajęć na uczelni, dobrze się uczę... Skoro mam możliwość skupić się teraz na nauce to dlaczego nie? Poza tym to, że nie pracuję nie oznacza, że leżę cały czas i pachnę.

Gość gość
Sporo osób nie pracowało przed 24 rokiem życia bo studia, bo coś tam, nie słuchaj tych dziwaków.

Gość gość
No właśnie nie... są w moim wieku i wszystkie pracują.

Gość gość
Tylko że to nie jest Twój obowiązek pracować od 18 roku życia. Oczywiście fajnie jeśli tak jest ale jeśli tak wypadło że nie możesz to sie nie zabijesz chyba przez to. Nie jest powiedziane że Ci co zaczeli wcześniej pracować to wszyscy osiągają sukces, też mi myśl :D

Gość gość
Mój "tatko" mówi, że mam skończyć sobie studia spokojnie, a później zająć się rozwojem zawodowym.

Gość gość
Im później coś zaczynasz tym ciężej jest się później dostosować. Wśród wszystkich osób które znam i które studiowały zdecydowana większość, bo jakieś 80% pracowała. Na pracę nie mieli czasu ci co poszli na medycynę lub politechnikę. Jak ktoś wyżej dobrze napisał "pracując zdobywasz doświadczenie i praktykę" i takie osoby mają większe szanse na lepszą pracę po skończeniu studiów, bo mają co wpisać w CV.

Gość gość
Ja już mam zapewnioną pracę. :) W działalności "taty". :)

Gość gość
Jeśli porównywać 2 osoby 30 letnie gdzie pierwsza pracowała od 20 roku życia a 2ga dopiero zaczęła to faktycznie szanse są bardzo nierówne ale dlatego nasi wyjeżdżają bo tutaj oczekuje się żeby ktoś miał 25 lat a doświadczenia w zawodzie 30

Gość gość
80% biedota która musiała zasówać bo starzy nie mieli kasy :p

Gość gość
Z pozycji pracodawcy mogę napisać tak, wolę zatrudnić osobę po technikum lub liceum zawodowym, ale z praktyką w branży, niż osobę z tytułem magistra bez żadnej praktyki, bo nie mam czasu aby go wszystkiego uczyć w praktyce. Kwestia branży w jakiej chce się później pracować. U pracodawców zawsze fory będą mieli ci co pracowali lub udzielali się wolontariacie.

Gość gość
00:32 - zgadza się ale autorka pisze że ma już zapewnioną posadkę w rodzinnej firmie tego pana.

Gość gość
biedota która musiała zasówać bo starzy nie mieli kasy x Lepiej być biedotą, pracować i skończyć porządne studia, niż być bogatym, skończyć byle jaki kierunek i nie umieć pisać po polsku :P

Gość gość
Skoro tą posadkę zapewnioną już ma, to po cholerę jej studia?

Gość gość
autorko! nie patrz na te głupoty i nie słuchaj koleżanek-frajerek co są z biedoty i ci zazdroszczą bo ktoś się tobą zaopiekował i stworzył Ci warunki :p

Gość gość
Po to żeby mieć wykształcenie, tytuł, żeby nikt się nie doczepił.

Gość gość
Co ci po wykształceniu i tytule skoro jakichkolwiek ambicji ci brak i masz zamiar przez życie iść na cudzych plecach? Bez sensu!

Gość gość
tak cie to boli ze autorka ma komfortowa sytuacje? :)

Gość gość szariiikkk
plan Konspekt do d**y...etatowe zjeby! teraz wiem skond tyle analnych tematuf!.. czas waszych wpisuf jest pisofski...hehe ciuliczki na rope

Gość gość
O czym świadczy to, że studiujący medycynę/architekturę nie mają czasu na pracę? Brakuje im zaradności? A może kończą prawdziwe studia? :P

Gość gość
Nie ma nic komfortowego w byciu zależnym od drugiej osoby!