Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kara śmierci

Polecane posty

Gość gość

za i przeciw

Gość gość
za handel ludźmi i inne poważne zbrodnie powinna być kara śmierci

Gość gość
ciężko powiedzieć,może to być ciężka praca na rzecz społeczeństwa,na pewno nie tv w pierdlu i nieróbstwo ,osobiście nie chciałabym być katem ,i współczuję osobie która się tym zajmuje zawodowo ,mogę zabijac tylko w razie ataku lub obrony ,mogę obciąć ręcę ale całkiem zabić jak unieszkodliwiony to nie

Gość gość
ale jak potraktować zwyrodnialców?

Gość gość
Wyłącznie przeciw. Bo (m.in.) za duże ryzyko że ktoś niewinny tak zginie. Niejedenego tak zabito. A w Polsce to byłaby tragedia, bo tu sędziowie nieraz nawet nie wiedzą co się do nich mówi. Nie tylko biegłych nie kumają. A ci co zasługują na taką karę niech patrzą jak im życie mija, ile stracili i tracą, jak się mylili. Niech dzień w dzień o tym myślą. I o tym że społeczeństwo wie. Ja bym się do poziomu ukaranego nie zniżał. Poza tym "nie zabijaj". I tak myśli niejeden przez takiego np.mordercę skrzywdzony.

Gość gość
za handel ludzmi,pedofilie,otwieranie i chodzenie do burdeli

Gość gość
moim zdaniem kara śmierci dla ludzi, którzy na pewno zawinili w zbrodniach, wicie o co mi chodzi

Gość gość
Za ale wyłącznie przy seryjnych zabojcach oraz g***tach czy zabiciu dzieci. Bo w tych przypadkach nawet po odsiadce zwykle osoba robi to ponownie. I Wyłącznie wtedy gdy wina jest udowodniona w 100 procentach na podstawie zebranych dowodów

Gość gość
no a od handlarzy ogranami powinni zabierać im organy i dawać chorym i wywieszać zdjęcia tych zbrodniarzy na tzw tablicach śmieci ludzkich

Gość gość
Ja jestem przeciwko karze śmierci, ale jestem za tym, żeby więźniowie sami na siebie zarabiali (tzn. ja swoje utrzymanie i na pensje pracowników służby więziennej). I to nie tak byle jak, tylko na zasadzie: nie zarobisz, to nie będziesz jadł normalnie, tylko dostaniesz same suche kartofle i wodę. Pieniądze, jakie w ten sposób odzyska (a właściwie przestanie tracić) państwo można będzie przeznaczyć nawet na 1000 plus i jeszcze zostanie.

Gość gość
nie kara śmierci za każde morderstwo, są sytuacje niejasne itp, chodzi mi o zbrodnie przeciwko ludzkości, handel ludźmi, i porwania wszelkie

Gość gość
@gość08:13 Skąd mieć pewność że na pewno zawinili. W USA zwolnili niejednego osadzonego za mordy (również połączone z gwałtami), bo okazało się że niewinny. A czekali na karę śmierci. @gość08:13 Nie będzie robić ponownie jeśli dostanie dożywocie bez możliwości zwolnienia, chyba że niewinny. A na podstawie zebranych dowodów można wiele "udowodnić". Tak bywa nawet przy dobrej woli sędziego. Bez dowodów też (wystarczy porypany sędzia, np. ze złą wolą).

Gość gość
Obejrzyjcie sobie film "Dla niej wszystko" z Russellem Crowem. @gość08:17 Akurat handel organami można robić nawet w ramach legalnie działającej służby zdrowia (google: łowcy skór i kości).

Gość gość
@gość08:17 Co do samych przeszczepów to był taki facet co miał być już krojony, ale okazało się że mimo śmierci ma się dziś dobrze. Duży fart. A ilu farta nie miało? x Zgadzam się co do pracy na jedzenie. @gość08:19 Pierw niech osądzą nazistów co się wymigali. Potem będziemy mówili czy kara śmierci dla współczesnych byłaby cywilizowana. Bo jak karać nowych gdy starym odpuszczono (niektórym).

Gość gość
Poza tym dziś Zachód potrafi dogadywać się z dyktatorami (vide np. Świat Wiedzy 1/2017). Więc jak mam wierzyć w sprawiedliwość Zachodu wymierzającego kary śmierci?

Gość De Vis
Absolutnie przeciw. Kto dał nam prawo decydowania o życiu i śmierci?Jest wiele innych opcji zamiast kary śmierci. Przestępcy mogą przydać się społeczeństwu wykonując prace przymusowe itp, nie trzeba ich zaraz zabijać. Poza tym co jeśli przez pomyłkę zostanie skazana na śmierć niewinna osoba (a tak się w przeszłości zdarzało, i to wielokrotnie)? Zabijając tych ludzi zniżamy się do ich poziomu - morderstwo to morderstwo, niezależnie od motywu czy tego, czy jest legalne czy nie. Trzeba wykazać się większym rozsądkiem i większą empatią i umieć wznieść się ponad tak prymitywne pobudki jak zemsta czy zawiść.

Gość gość
Więzienia w USA są przepełnione bo tam potrafią za pierdołe wsadzić do więzienia. Prokurator straszy że dopnie swego i rodzina się łamie i nieraz namawia by się przyznać dla świętego spokoju. Bo jak prokurator powalony to za to lub owo będzie chciał wsadzić. A bywa gorzej (google: Thomas Quick seryjny morderca). Nieraz wszystko da się wmówić. Nawet autentycznie niewinnemu podejrzanemu.

Gość gość
ZA Osobiscie zalozylbym powroz na szyje jakiemus islamuchowi za g***t

Gość gość
Stan faktyczny w danej sprawie sędzia też może błędnie ustalić. Celowo lub niechcący. Sędzia powie, że tak i tak było w tej sprawie. Np. że ktoś kogoś zabił, w sytuacji gdy ktosie się nie widzieli na oczy. Rzekomo zabity wcale nie zabity, tylko np. wyjechany na wakacje. Ale co tam przepisy zastosowano poprawnie, ale że było inaczej to nie szkodzi. Albo na odwrót. Grudzień 70 to podobno była bójka a nie masakra gdzie użyto nawet czołgów. Sorry, ale kara śmierci na tym świecie to bzdura, nie mówiąc że grzech.

Gość gość
Za. Smierc za smierc.

Gość gość
@gość09:20 Rozumiem że jak by ktoś był oskarżony o zabójstwo, następnie skazany niesłusznie, ale w ocenie sądu słusznie (acz błędnie) i bez cienia wątpliwości (w mylnej ocenie sądu) to byś się zgadzał z takim wyrokiem. Bo musiałbyś, gdyby w Polsce była kara śmierci stosowana również wobec faktycznie winnych.

Gość gość
@gość09:20 No bo tak wygląda demokracja.

Gość gość
chodzi o zbrodnie przeciwko ludzkości, jak porwania i handel ludźmi, nie jakieś tam zwykłe niepewne sytuacje, chodzi o zbrodniarzy,

Gość gość
@gość09:49 No wiem o co Ci chodzi. Ale mi chodzi o to że w każdą sprawę/zbrodnię można kogoś nawet niechcący zamieszać. I co wtedy? Albo co gdy ktoś komuś skradnie tożsamość a DNA podrzuci na miejsce swoich zbrodni. Przecież i takie rzeczy się da zrobić. Obejrzyj film "Królowie Ulicy" z Keanu Reeves'em. To tylko namiastka tego co jest możliwe.

Gość gość
@gość09:49 I nie mówię o faktycznych zbrodniarzach, bo w dzisiejszych czasach to wszystko na świecie jest rozmydlone, tak że nie wiadomo co i kto zrobił. A że w zwykłych sprawach są takie pomyłki. To uważam że nie powinno być kary śmierci, bo może jakimś nawet kosmicznym zbiegiem okoliczności ktoś znalazł się w niewłaściwym miejscu, o niewłaściwej porze.

Gość gość
@gość09:49 Tyle i aż tyle. Bo jak ktoś faktycznie jest winny, to właśnie tem powinien gnić w więzieniu, a nie że za byle co wsadzają do paki. Na tym świecie nie ma sprawiedliwości. I nie będzie. A kary śmierci nie chce bo dlaczego autentyczny zbrodniarz ma mieć spokój.

Gość gość
@gość09:49 Nie żyje, niech widzi, niech czuje.

Gość gość
@gość09:49 Errata: Niech żyje. a potem i tak umrze.

Gość gość
no dobra to może nie powinno być kary śmierci, nie wiem. Może trzeba byłoby to przemyśleć.