Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alox

Jaki smartfon do skanowania dokumentów?

Polecane posty

Gość Alox

Czytałem że Huawei ma telefon(y) z serii P9 które mają do tego oprogramowanie. A chodzi mi o to by zrobić zdjęcie dokumentu A4 i trzymać jako kopię zapasową, którą mógłbym w każej chwili wydrukować na kartce A4 w takiej jakości jak zwykły wydruk albo chociaż takiej jak dobrej jakości kserokopia. Bo wydruki wyjdą mnie taniej niż usługa ksero. A skanera nie mam. A tak to samoobsługa i tylko parę kliknięć i gotowe. Bo jak nieraz coś kserowałem to inaczej niż chciałem. Np. prosiłem ksero A4 a dostawałem A5 ;]

Gość Alox
Więc jak by się dało to pstryk zdjęcie i bym poszedł do punktu ksero i sam wydrukował. Raz dwa i po krzyku. Bez przedłużania sprawy bo pan/pani w ksero się pomyli/niedosłyszy. Pewnie po całym dniu zmęczeni więc się im czasem kiełbasi. Ale szkoda papieru i czasu na pomyłkowy wydruk.

Gość gość
Nie telefon tylko aplikacja Camscanner. Zachowuje w formacie pdf. Kompletnie nieistotne jaki masz telefon.

Gość Alox
Okej dzięki wielkie. Ale czy nie jest istotna minimalna jakość, przesłona i ilość pikseli aparatu w telefonie. Bo np. Google Pixel - dla przykładu bo tego modelu ani sobie ani nikomu nie polecam - ma tylko 12MP a podobno robi świetne zdjęcia. Jedyne co w Huaweiach pod kątem skanowania mi pasuje to sensor monochromatyczny, który ma robić lepsze fotografie czarno-białe. Co spasuje mi do skanowanio-kserowania.

Gość gość
Tylko 12 Mpx? Nie tylko a aż, ofiaro marketingu! W zupełności wystarczyłoby 6 Mpx.

Gość gość
Ten sensor monochromatyczny, to też jakiś bełkot matketingowy.

Gość gość
No może nie tylko 12, ale te 12MP to optymalne minimum, a maksimum to powiedzmy 16MP. 6MP na pewno nie, bo przednia to optymalnie 8MP powinno być. Wielkość piksela i jasność najważniejsza. Ale z tym bywa różnie. Ale Pixel nie dlatego mi nie pasuje. Nie stać mnie. Na raty też bym nie wziął bo taka cena a głośnik mono i jak pamiętam nie ma minijacka.

Gość Alox
Jak bym był ofiarą marketingu to rzuciłbym się na Asus Zenfone 3 Deluxe z 23MP (acz wygląda naprawdę super) lub ZTE Axon 7 mający 20MP (oba kolorowe). A mnie to zastanawia w Huaweiach bo tam jest np. 12MP ale mono ma aż 20MP. Monochromatyczne plus kolorowe bo ma naśladować pręciki w siatkówce oka. Proporcje też ma naśladować.

Gość Alox
O 02:08 zapomniałem się podpisać. Aparaty mono całą matrycę mają przeznaczone na wychwyt dwóch kolorów, więc teoretycznie powinien być lepszy kontrast. W ogóle ze smartfonami to jest problem. Takie ceny, a często bezsensowne braki. O wybuchowym Note 7 licho gadać. Szkoda bo aparaty pewnie miał świetne. Najważniejszy dla mnie jest tylni aparat pod kątem skanowania. Dobra bateria i natywna obsługa Androida 7 (tak by było przyszłościowo, tj. na kilka lat).

Gość Alox
Ps. Zenfone 3 Deluxe z 23MP robi gorsze zdjęcia niż standardowy Zenfone 3 z 16MP, ale niestety ten drugi w Polsce jest w wersji z mniejszą baterią niż w USA, bo jesteśmy w Europie, no nie. Gdyby było inaczej to bym przebolał wszystkie inne mankamenty, bo wersja w USA jest dobra biorąc pod uwagę wszystkie elementy. Ale nie chce go ściągać z USA bo nie mam możliwości i nawet nie wiem czy obsługuje właściwe pasma.

Gość Alox
Więc czy ktoś ma propozycję na smartfon robiący dobre zdjęcia, zwłaszcza tekstu drukowanego?

Gość zerko
Wydaje mi się, że ważna jest rozdzielczość. Sam zastanawiam się nad P9 wiątką, widziałem ją w sklepie http://www.euro.com.pl/ , zachwyciła mnie jakość zdjęć. Wiele z resztą podpowiedziała mi obsługa w euro. Jednak jeszcze na iphonem 7 się zastanawiam :)

Gość gość
Alox 2017.01.08 ...Monochromatyczne plus kolorowe bo ma naśladować pręciki w siatkówce oka. Proporcje też ma naśladować... x Niby jak niedorobiony SPAMERZE rozwiązali montaż dwóch matryc do jednego obiektywu ? x Alox 2017.01.08 ...Aparaty mono całą matrycę mają przeznaczone na wychwyt dwóch kolorów, więc teoretycznie powinien być lepszy kontrast... x Czy ty wiesz na czym polega matryca monochromatyczna DURNY (piszę to z całą odpowiedzialnością :D ) SPAMERZE ?

Gość Alox
Nie wyzywaj od spamerów, bo nie ja zachęcam do eurocompl, ani do Huaweiów, bo nawet najnowszy model nie jest najlepszy, a starsze nie obsługują API Vulkan. A za durnia mógłbym cię pociągnąć do odpowiedzialności, ale szkoda czasu. Nie napisałem że matryca jest jedna. Są dwie. Kolorowa i monochromatyczna do określania jasności. I jakbyś się wczytał w co pisałem to byś wiedział że nie jestem specjalistą. Gdybym wszystko wiedział to bym nie pytał.

Gość Alox
Poza tym durny spamer to nieskuteczny spamer. Więc co ze mnie za spamer, jak oni najwyraźniej by chyba takich błędów nie popełnili jak ja. Acz nie wskazałeś jakie błędy popełniłem. Poza tym spamer nie traci czasu na polemike tylko mantruje apologetykę wybranej marki. Co matryc mono. To dla mnie nowość. I podobno tylko Leica ma to z prawdziwego zdarzenia. Acz nie będę chwalić bo czytałem że aparaty w Huaweiach wcale nie są najlepsze. Więc nie miałaby co chwalić Leici.

Gość Alox
Co do naśladowania siatkówki, to nie zrobili tego w jednej lini z jednego obiektywu, tylko łącząc dwa obrazy z dwóch obiektywów (trochę jak przy 3D, mówiąc obrazowo) co robią programowo i pewnie dlatego może to nie być idealne. Ale nie wiem jak to wygląda. A i nie na tym mi zależy. Tylko na dobrych "skanach". Bo wiem że można używać aparatu mono osobno. Mam nadzieję że kolorowego też bo podejrzewam że kiepa. W kńcu koror to 12MP i chyba jest to podbijane do 20MP, bo tyle ma obiektyw mono.

Gość Alox
Jak waść masz coś konstruktywnego do powiedzenia to się niech NieGłąb wypowie, a jak chcesz wyzywać to podziękować i zjeżdżaj.

Gość Alox
I jeszcze jedno. Gdy ktoś (ściemniacz, jak wg ciebie ja, lub nie ściemniacz) zapoda temat z pytaniem o pożyczki, ubezpieczenie, beton, ogrodzenie lub co tam jeszcze, to jakoś nie widziałem by się ktoś pultał jak ty. I to mimo że zaraz zlatują się linko-dawcy. Którzy coś tam napiszą że niby nie spam i zaraz bach z linkiem na ławę. Takich od głobów i od spamerów też wyzywasz, czy tylko dla mnie ;p tracisz czas.

Gość Alox
* od głąbów

Gość Alox
Aha. I żeby nie było z tym 3D. Huawei nie robi przesunięcia które ma dać efekt 3D, tylko po prostu też ma 2 obiektywy i nakłada 2 obrazy na siebie. Ale zastanawia mnie czy takie zdjęcia nie będą rozmyte w pewnych warunkach no bo kolorowy obraz (12MP) chyba trzeba podbić do tej samej rozdzielczości co w obiektywie mono (20MP). Więc jak na w specyfikacji na necie piszą że aparat jest 20MP i 8MP. To pomijają że kolorowe mają 12 i 8MP.