Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wełniany sweter zostawia kłaczki, co zrobić?

Polecane posty

Gość gość

Mam wełniany sweter od jakiegoś czasu. Problem polega na tym, że zostawia bardzo dużo kłaczków na wszystkich ubraniach, w dodatku te kłaczki zbijają się na nim po praniu. Był już prany 2 razy, po praniu wyczesywany z tych kłaczków, ale nadal wyłazą. Co zrobć? Sweter jest bardzo ładny, nie chcę rezygnowac z jego noszenia. Macie na to jakiś sposób?

Gość gość
Tyle jest rodzajów wełny co zwierząt które ją dają, z czego ten twój sweter?

Gość gość
Właśnie nie bardzo wiem, jaki to gatunek wełny, bo sweter jest robiony przez ciocię na drutach, ciocia również nie wie. Jest to miękka wełna,a te kłaczki sa bardzo długie.

Gość gość
angora

Gość gość
Tak, to angora właśnie. Strasznie obłazi, pranie nic nie daje

Gość gość
Jest sporo fajnych filmów na youtube o tym, jak zrobić sweterek, który będzie idealny dla malucha :) Wystarczy kupić sprzęt, dobrą jakościowo włóczkę i zacząć zabawę. Osobiście polecam zaopatrzyć się w sklepie http://welnabawelna.pl/ - moim zdaniem jest w tej chwili najtańszy i najlepszy jakościowo zarazem :)

Gość gość
Kurczę, też mam często ten problem. Sweterki fajnie wyglądają na wystawie, a później przynosisz do domu i po praniu się zaczynają niszczyć :/ Inni ci dobrze powiedzieli, to dużo zależy od gatunku tkaniny. Angore np lepiej prać szamponem, ale sweterki z sieciowek sie zawsze beda mega klaczyć. Ostatnio sobie zamówiłam dwa sweterki z tej strony -allegro.pl/uzytkownik/doris_butik?order=m i póki co odpukać jestem zadowolona :)

Gość gość
!!! Angora jest stad, ze sie oskubuje na zywca specjalne kroliki. Jak sie o tym dowiedzialam, to tak mi wstyd... Ludzie, lepiej z owcy kupujcie, te zwierzeta nie sa torturowane. xxx A na klaczki polecam potrzymac swetr przez jakis czas w zamrazalniku.