Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ma ktoś chorobe afektywna dwubiegunowa ?

Polecane posty

Gość gość

Czym ona sie charakteryzuje ? Wiem ze w internecie duzo idzie znalezc na ten temat ale wolalabym sie tak dowiedziec od kogos jak ona dokladnie wyglada

Gość gość
odpowiedz na te pytania zalezy od stopnia zaawansowania..znam jedna taka osobe, na pozor w zasadzie nie rozni sie niczym od innych ludzi, ale tak naprawde ma ona swoj wlasny swiat. takie osoby maja bardzo wrazliwe zmysly. przezywa mocno porazki i sukcesy, ma bardzo rozbudowana wyobraznie czasem do tego stopnia ze myli jej sie rzeczywistosc ze swiatem urojonym. takie osoby potrzebuja opiekuna, maja czesto problem z podejmowaniem decyzji, z utrzymaniem koncentracji, ogolnie z adaptacja w doroslym zyciu.

Gość gość
a czemu tak cie to interesuje?

Gość gość
Żre Cię od środka taka abstrakcyjna niby paranoja. Jak już Cię zeżre to jest mniej abstrakcyjna. Potrafisz odczuwać euforię bez powodu. Później nurzasz się w przygnębieniu. Możesz góry przenosić a później mózg wyłącza Ci się do tego stopnia, że nie zmienisz kanału w telewizorze i nie wiesz co oglądasz. Myśli roz******lają Cię od środka na przemian z niemożliwością wypowiedzenia słowa. itp. Trochę to wyglada tak, ze zdolna osoba ma nadwyżkę energii, a później jej niedobór. Natomiast w obu przypadkach kierujesz się emocjami i albo masz wrażenie, że wszystko możesz, albo, że wszystko jest do d**y.

Gość gość
Pytam bo mam stwierdzona depresje ale gdy czytalam ksiazke o pewnym chlopaku to tam bylo opisane jak on mial ta chorobe i ja to co tam bylo opisane czulam jakbym czytala o sobie... Nie jest tak ze ledwo cos przeczytalam i ze teraz probuje sobie chorobe wymyslic -tak nie jest. Tylko tak ze lecze sie na depresje a to nic nie pomaga a wyczytałam w internecie ze wlasnie choroba afektywna jest czasem mylona z depresja i przez to niewlasciwie leczona

Gość gość
Dwubiegunowa tez jest rodzajem depresji przecież. Najbardziej glebokiej na skraju paranoi

Gość gość
Ja sie wlasnie tak czuje.. Jakbym miala za chwile oszalec...

Gość gość
ja się czuję dobrze tylko mnie stawy bola :-( chce już prace kasę i isc na kurs czeskiego i hiszpańskiego

Gość gość
krok dalej jest schizofrenia?

Gość gość
Wydaje mi się, że od tego można zwariować i że tak, dalej jest schizofrenia.

Gość gość
Ja choruje na CHAD i normalnie funkcjonuje dzieki lekom. Biore depakine na wyrownanie nastroju rano i wieczorem 500, a takze antydepresant, ale tylko rano, bo raczej nie daje sie w tej chorobie antydepresantow, bo moga pobudzic do mani, a w mani mozna niezle nabroic. Moja pani doktor mi ufa i dlatego mi dala antydepresant. Niestety czesto ludzie nie chca sie leczyc i przyjmowac lekow, bo lubia ten stan podniecenia. Ja przezylam w swoim zyciu 3 bardzo silne ataki mani i przy ostatnim chcialam popelnic samobojstwo, bo tak mi glosy mowily w glowie. Na szczescie maz wrocil z delegacji o wlasciwej porze i szybko zabrali mnie do szpitala. Sa dwa rodzaje ChAD, ja niestety mam ten gorszy typ, gdzie oprocz podniecenia, mam w mani magiczne myslenie i totalnie jestem oderwana od rzeczywistosci. Ale jak biore leki to wszystko jest okay. Jestem normalna osoba, pracuje itd.

Gość gość
Dalej jest paranoja, potem schizofrenia. Co ciekawe epizody depresji są dojrzalsze psychicznie od manii. Wlasciwie to mania jest formą systemu obronnego psychiki przed depresją w postaci cofnięcia sie w rozwoju psychicznym.

Gość stanisa
Mój brat cierpi na chad. Mieszkamy póki co razem. Początki choroby były bardzo trudne bo naprawdę potrafił przechodzić w takie skrajności emocjonalne, że bałam się, że zrobi sobie krzywdę. Odkąd leczy się u dr Zduńczyk-Bogiel z Psychologgii jest lepiej. Rzeczywiście może prowadzić normalne życie i nie ma przy tym większych problemów. Ważna jest tylko regularność w leczeniu.

Gość gość
Moja bliska znajoma choruje od lat. Niestety, nie chce zazywac lekow, w okresach manii liczy na to, ze depresja juz nie wroci. W okresie manii jest pobudzona, pozytywnie. W depresji nie rozmawia nawet z mezem. Pracuje zawodowo ale nie w zawodze, ktory studiowala.