Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie ma terminu na badania prenatalne! Mam 36 lat

Polecane posty

Gość gość

Termin dostałam za prawie 2 miesiące, kiedy będę już w 16 tc... Co robić? Te badania są potrzebne?

Gość gość
są potrzebne, mam 37lat i jestem po nich. Ale rozumiem, że nie ma na nfz? U mnie tak było, ze na nfz mieli po kilka miejsc, za to można było zapisać się prywatnie.

Gość gość
Przestań panikowac. Ja też robiłam tylko usg genetyczne w wieku 37 lat. I nie czytaj tematów o tym na forum, bo to istny horror jest. Ja czytałam i tak się nakręciłam, że dostałam zakaz od lekarza czytania bzdur na internecie. Z wątpliwościami konsultuj się ze specjalistą, bo to o czym tu się naczytasz tylko negatywnie Cię nakręci.

Gość gość
Nie miejsc w jednej klinice to poszukaj w innych. Zależy Tobie na badaniach to szukaj. W Gdańsku też nie było miejsca. Zrobiłam w Gdyni, fakt prywatnie. Ale wkoncu to nam zależy aby wiedzieć czy dziecko jest zdrowe czy też nie.

Gość gość
*nie ma miejsc

Gość gość
A ja Ci mówię. Skonsultuj to ze swoim lekarzem. Nie sluchaj mamusiek z hejterskiego forume, bo zaraz będą cię nakręcić. ;)

Gość gość
ja wiem, że czytanie for w ciąży to nie najlepszy pomysł ;-) ale czasem mozna dowiedziec sie wiecej niz od lekarza. jestem po wysokim poronieniu, ciążą zagrożona, a u nas (Olsztyn) jest tylko 1 szpital który to robi. moze faktycznie sprobuje prywatnie, o tym nie pomyslalam.

Gość gość
Jak jestes z olsztyna omijaj wojewodzki bo to porazka zero wiedzybzero pomocy. A co bylo przyczyna straty? Hoppe robi prenatalne ale nie polecam szkoda kasy na wizyte u niego.

Gość oli_wka
Za wszelką cenę szukaj lekarza w innym mieście albo prywatnie. Moja znajoma jechała przez pół Polski na badania prenatalne i udało jej się. Zapytaj swojego lekarza najlepiej. Racja, że na forach można dowiedzieć się wiecej, ale trzeba też pamiętać, że jest tam dużo śmieciowych porad, które mogą nawet zaszkodzić zdrowiu, bo wypisują je matki bez żadnych podstaw. Jeśli masz pytania o badania prenatalne i w ogóle przebieg ciąży polecam zajrzeć na portal zdrowia dziecka, możesz tam zadać pytanie do lekarza i dostaniesz odpowiedź. Lepsze to niż kontakt na forum z ciotkami dobra rada.

Gość gość
no pewnie, że na forum można dowiedzieć się więcej niż od lekarza... tutaj kafeterianki przecież są mądrzejsze od lekarzy...A tak poważnie to nie bierz do siebie tego co czytasz na forum.

Gość gość
no ale ponoć Hoppe najlepszy...tak mówią ciąża stracona w 18tc, miałam małego krwiaka, lekarze go zbagatelizowali, nie dostałam zwolnienia ,leków, kazali żyć normalnie a on się powiększał i pociągnął dziecko...

Gość gość
Pierwsze powinno sie wykonac do 12 tyg. Jestes w grupie ryzyka i nie mowie tego zlosliwie, wiec ja bym poszla prywatnie na Twoim miejscu. 150 zl i spokoj ducha.

Gość gość
Ja bylam u hoppe i porazka.. Xaplacilam 350zl na usg wmawiam ze nieprawidlowa pepowina jest, oczywiscie test pappa konieczny itp. Plci nie widzial. Cos mu jeszcze nie pasowalo. Poszlam do innego lekarza okazalo sie ze jest wszystko ok. Szkoda tych pieniedzy na tego lekarza. Inny gin zrobi ci usg genetyczne za mniejsza kase a test pappa sam kosztuje 50zl z krwii chyba ze podwojny z wolna hcg to 150zl.

Gość gość
Test pappa 330 zl usg prenatarne 250 zl, Warszawa

Gość gość
Hoppe lubi straszyć

Gość gość
Testów PAPPa się ju nie robi, są przestarzałe, kazdy ginekolog z aktualną wiedzą ci to powie...Robi się ewentualnie Harmony albo bodajze Nifty i amniopunkcję...Najcześciej USG na dobrym sprzęcie wystarczy.

Gość gość
Nie dajcie sie namowic na test pappa, mysli sie w cholere, wpedza w stres, a potem rodzi sie zdrowe dziecko. Szczegolnie jesli prenatalne wyszlo w normie. Lekarze polecaja wszystko co przynosi kase, srednio uczciwi lekarze dodam.

Gość gość
Ja robiłam na Śląsku na nfz i nie było żadnych problemów z terminem

Gość gość
Przesrana sprawa

Gość gość
A na USG wyszło wszystko w normie? Jeśli tak to moim zdaniem nie warto robić prenatalnych. Tylko się stresu najesz.

Gość gość
Test pappa i inne takie z krwi to tylko głupia statystyka. Ja miałam 1 do 4000, że poronię i poroniłam. Przy drugiej ciąży zrobiłam tylko porządne usg, które wyszło ok i resztę testów sobie darowałam. Dziecko zdrowe, mam 34 lata.

Gość gość
tez mysle ze wazniejsze jest to usg genetyczne, swoja droga dziwie sie ze ktos jedzie przez pol Polski na badania prenatalne, to gdzie wy mieszkacie ze tak ciezko jest o termin? spytaj najpiej lekarza gdzie masz zrobic te badania?

Gość gość
No ale moj lekarz ma b.przecietne usg, a na to wypasione nie ma terminu

Gość gość
masakra jak moze nie byc terminu, to usg genetyczne i tak sie robi w specjalnie wyznaczonych gabinetach, to gdzie mieszkasz ze jest taki problem?

Tak, są bardzo ważne :) adania prenatalne w ciąży to badania płodu przeprowadzane jeszcze podczas jego rozwoju wewnątrzmacicznego. Celem badań w ciąży jest wykluczenie wad rozwojowych u nienarodzonego dziecka (udaje się to w około 90% przypadków) lub też przeciwnie, ich stwierdzenie (wówczas dzięki badaniom prenatalnym możliwe jest szybkie podjęcie leczenia, co w rezultacie przekłada się na lepsze wyniki terapii). Badania prenatalne może wykonać każda kobieta. Szczególnie zaleca się je mamom, które skończyły 35 lat oraz tym, które mają w rodzinach osoby dotknięte wadami rozwojowymi. badaniaprenatalne.pl/dlaczego_warto_wiedziec_w/