Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zmiana dachu i dobudowa poddasza. Jaki koszt gdzie brać kredyt

Polecane posty

Gość gość

Witajcie nasz dom ma tak mniej więcej 120m jest parterowy. Chcemy zmienić dach i odbudować poddasze. Mąż się upiera żeby zbierać jeszcze ze 2 . 3 lata i dopiero zaczniemy remont tak a do tego czasu rozwali nam sie komin i będzie lało nam się na łeb. Wiec przyszedł mi pomysł do głowy wy wziąć kredyt. Myślicie że 50 tys straszy ? Zmiana dachu krokfi projekt ? Dach prosty i okna w dachu. Tyle bym chciała zrobić na raz. A potem po woli po woli ocieplanie itd. Jak myślicie ? W jakim banku starać się o kredyt ?

Gość gość
Nas kosztowało to 60 tyś. Mieliśmy swoje drzewo

Gość gość
Ups. A jaki metraż ? My nie mamy nic. Ale coś jeszcze tam robiliscie ? Czy sam dach i okna tyle was wyniosły ? Ja się wgl nie orientuje. Od dziś dopiero zaczynam o tym poważnie myśleć.

Gość gość
Nikt się nie budował ?

Gość gość
Dach i okna. Jedno dachowe reszta w ścianach bo poddasze podniesiona 1,20. Metraż to 100m

Gość gość
U mojego szwagra wyszło ok. 70-80 tys. A większość rzeczy robił sam, ewentualnie kogoś do pomocy brał, chociaż ile mogli to pomagali mu teść i mój mąż. Poddasze ok. 120 m, podnoszenie ścian, montaż okien, dach własciwie od zera nowy, komin, podciąganie prawie wszystkich instalacji (był tylko prąd), ocieplanie ścian, robienie podłogi, okna ścienne gdzie się dało i dachowe, drzwi zewnętrzne, futryny wewnętrzne, ścianki działowe. Szwagier mówił ostatnio o takich kosztach, do łazienki ma tylko płytki kupione, czyli jeszcze ceramika i armatury, kuchnia zrobiona raczej tymczasowo- tanim kosztem, gotowy zestaw z marketu i tani sprzęt, na podłogach najtańsze panele które też planują wymieniać, wnętrza nie urządzone (tzn. nie kupowali lamp, mebli, luster itd). Niewielką część materiałów dostał, kupował też ile mógł na promocjach.

Gość domdomdom
Tak na szybko robilismy to poltora roku temu Projekt i papiery 5.800 7000wiezba dachowa sporo nam zostalo ale podobno smieszna cena za ta jakosci 14.300 pokrycie dachowe (w tym juz 4 okna dachowe plus jeden wylaz )plus 4tys robocizna 11tys nadbudowa w tym juz wykonanie wiezby do tegodochodza materialy (drut material na sciany ,material na kominy ,do tego lanie wienicow ) kieeownik budowy i masa masa innych nieprzewidzanych wydatkow

Gość gość
No to nie źle się zapowiada. Miałam nadzieję że 50 tys starcży a tu chyba nie koniecznie. Jakieś 10 tys będziemy mieli do lata odłożone ale nie więcej. A czy projekt koniecznie musi być ?

Gość domdomdom
Nie proponuje samowoli budowlanych ,tym bardziej na kredyt to dopiero sie zle zapowiada

Gość gość
A jak planuje taka rozbudowę to od czego mam zacząć ? No i w jakim banku polecacie brać pożyczkę ?

Gość gość
Czemu ? Wyjaśnij mi proszę wszystko od a do z błagam bo mój mąż nawet nie chce o tym słyszeć i nawet rozmawiać !!!! Bo nie chce brać kredytu na głowę tylko woli zbierać 2 -3 lata !!!!

Gość domdomdom
Czemu sie nie oplaca samowoli budowlanych to prosty rachunek matematyczny ,stosunek zyskow do strat ,to nie te czasy nadzor budowlany tylko czeka ,nawet jeden donosik zyczliwego sasiada i juz jestescie ugotowani .Co do formalnosci popytajcie wsrod znajomych o jakiegos konkretnego architekta (nasz zalatwil wszystko od warunkow zabudowy po wszystkie mapki i pozwolenia a tomoze potrwac ) Co do pozyczki tu niestety niepomoge ale proponuje sie trzymac z daleka od typowych porzyczek oprocentowanie moze dobic czlowieka (sami sie orientowalismy przed rozbudowa w kredytach hipotecznych i doszlismy do wniosku ze nas nie stac na nie )

Gość gość
Właśnie mąż dlatego boi się kredytów no ale przecież mnóstwo rodzin ma domy na kredyty bo zanim by uzbierali to by dziadkami zostali. Jestem teraz zła na siebie bo rok temu zrobilismy remont na ok 30 tys kuchnia łazienka. I w tym roku samochód za 22 tys no szlag mnie trafi zaraz zamiast zbierać na dach to my tak od d**y strony zaczęliśmy. A dach się sypie po woli w szczególności komin dzisiaj jak się przyjzalam to aż się przeraziłam. Jak będziemy tak zbierać to aż sie boje... żeby to nie było innych wydatków mąż sobie jeszcze ubzdural ze musi kupic sprzęt rolniczy jakies 10 tys i juz odkładamy. Mamy pole myślałam żeby sprzedać 1 h za 50 tys kupca byśmy mieli i tyle daje ale.... szkoda...

Gość gość
Lepiej sprzedać pole ? Czy brak kredyt ? 1 h nie tak dużo przy 12 h

Gość gość
Gospodarstwo to wasze jedyne źródło utrzymania? Jak tak to wyprzedawanie z tej garstki ha jaką macie jest chore...

Gość domdomdom
Co do dachu proponuje moze poprosci jakiegos bardzo zaufanego fachowca ktoremu maz ufa zeby go obejrzal jesli jest faktycznie bardzo zle mysle ze ta opinnia zmieni kolejnosci priorytetow u meza -nic na sile

Gość gość
No jasne ze nie jedno. Oboje pracujemy.

Gość gość
myślisz , ze tak szybko sprzedaż ha ziemi? ja wymieniałam dach prosty budynek 200 m , dach to taki trójkąt i material kosztowal 30tys, robocizna 11 tys. zrobili tez sajding. komin kosztowal jakies grosze , niech będzie 1000zł. i na poddaszu tez cos robili z desek ale ja nie wnikałam, podbijali swoimi deskami dach od poddasza, plus cztery okna po 1000zl jakos za szt. tj 4 tys plus ocieplenie tylko na połowie budynku czyli 100m tj jakies 2 tys za welne ,sznurek, zszywacz , maz zrobil sam. teraz maz robil u kogos taki 100m budynek na poddaszu w plycie gipsowej to nie wiem ile gospodarzy wyniosl towar ale maz za robote wzial 10tys. bez podłog oczywiście, płyta, gips, docierka i gotowe pod malowanie.

Gość gość
toja z 23;21 nie wiem tylko czy ty chcesz jeszcze podnieść ten budynek do góry, bo jak tak to licz 100tys/ jak nie to te 60 ci potrzeba, ale na wymiane dachu nie trzeba projektu, tylko na podniesienie. ogónie, rok temu było dofinansowanie do wymiany dachu, jeżeli masz eternit, ja nie skorzystałam z dofinansowania bo spieszylo mi się z kolejnym remontem i nie mogłam czekac trzech miesięcy ale dowiedz się w gminie bo z eternitu na zwykly powinni doplacic

Gość gość to ja to ja
Jak ogłosze ze sprzedaje pole nie jeden kupiec się Leci to wiem na 100 % nawet jak dziś pójdę mowie sprzedaje facet daje mi 50 tys hymn skoro ten daje tyle bez zastanowienia to może lepiej ogłosić to któryś da więcej ☺ ale jednak szkoda.... Ja bym chciała podnieść nie wiele ja wiem 3 suporki ? Nie ze całe piętro dobudowac.

Gość gość to ja to ja
Wiesz ja mieszkam w takiej gm ze trudno coś się dowiedzieć a zeby coś dali od siebie to już całkiem. Słyszałam o tym mąż był pytał ale jak stwierdzili juz po projekcie. Tak jak mówiłam zależy mi tylko na dachu kominie i oknach nic po za tym. Potem mąż będzie robił z kolegami ktozy zajmują się Takimi Eczami

Gość gość
Najlepiej do takich remontów wynająć dobrą firmę budowlaną np. http://mabbud.pl/. Moim zdaniem najlepszy wybór, bo od razu liczą koszty i mniej więcej opłatę za materiały.

Gość gość
Można znacznie obniżyć koszty podniesienia dachu po przez znalezienie odpowiednich materiałów w dobrych cenach. Na przykład zamiast murowanych ścian można zakupić bloczki gipsowe, które możecie znaleźć na stronie www.rigips.pl Takie bloczki, służą do stawiania masywnych ścian działowych i są sporym ułatwieniem w wykonywaniu ścian.