Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
Nie trzeba wymieniać wody . wymienic nalezy ręcznik

Gość gość
Jednym ważną czynnością w kluczu jest segregacja odpadów

Gość gość
Dezynfekcja.Zmiana rękawiczek

Gość gość
gosiunia71 gratulacje:)

dzięki jak jakieś pytania to odpowiem chętnie ...dzięki jeszcze raz za pomoc Dziewczyny trzeba pomagać sobie i innym :)

Gość gość
gosiunia71 a gaziki w wykazie do czego mają nam służyć ? Który zestaw miałaś

Gość gość
czy te dwa zestawy są na kierunky Z.06?

Gość gość
mam pytanie: czy te dwa zestawy sa na kierunku z.06? czy opiekun medyczny?

Gość gość
Dziękuje pięknie gosiunia71;)

Gość gośćMysza01
Gosiunia 71 Zdejmuje rekawiczki i fartuch przy pacjencie i jade do brudownika bez rekawiczek a skoro to taka prowizorka to mowie tylko ze dezynfekuje co i jak i odstawiam na polke ja Ty mialas?

gosiunia71, wiem, że miałaś zestaw 2, ale może wiesz jak to ma być z udogodnieniami u p.Krysi w zest.1, szperam w internecie ale nie mogę znaleźć.Oczywiście gratuluję dobrze zdanego egzaminu i dziękuję, że jesteś taka kochana, pomocna, buziaki :)

Gość Mysza01
Spoko juz wiem ale fajnie ze jestescie w razie wątpliwości.dzieki za wszystko

Gość gość
dziewczyny do czego służy poduszka na krześle przy łóżku i koc szt. 2

Gość gość
Pytanie do Gosiuni. Czy w teorii najpierw wypisuje sie wszystkie problemy w jednej kolumnie? A pozniej w drugiej wypisujeny wszystkie potrzeby w drugiej kolumnie a pozniej cele a na końcu wszystkie działania ? Bardzo prosze o odpowiedz :)

Kochane poduszka dodatkowa swiadczy o tym ,ze trzeba w zestawie 1 podlożyć na plecy a nawet ponizej

na spokojnie dziewczyny uwierzcie będzie spoko znacie w 1 zestawie co ma byc i w 2 a teoria spoko na spokojnie uwierzcie :)

pierwsze co zrobicie po pisaniu to ładnie podejdzie do pani Zosi albo Krysi i powiedzcie ..Dzień Dobry paniu Krysiu albo Zosiu mam na imię Gosia (to ja ) jestem opiekunka medyczną i chciałabym wykonac zabieg hig, mycie kl piers....kończyń górnych ...pleców ,,,zmienić podkład i koszulę i macie 75%

Gość gość
ile razy zmieniałaś rękawiczki? Gosia jesteś boska:) ale myślę że o tym wiesz

jak tak zaczniecie jak ja ...spokojnym głosem zapyatanie o zgode ,potem zamykasz okno ,drzwi a o resztę pytajcie

zestaw 2 Zofia z problemem sercowym,żołądkiem itd. musimy wykonać : mycie klatki piersiowej -mycie kończyn górnych z szorowaniem paznokci i obcieciem -mycie pleców -zmiana podkładu plóciennego -zmiana koszuli zzgoda pacjenta,zamykanie okna itd. -zestaw (ręczniki,podklad plócienny,podklad jednorazowy (chyba),lignina na obciete paznokcie,koszula,nozyczki,szczotka do paznokci,mydło,termometr,2 pary rekawic,fartuch foliowy,dzbanek z wodą ,miska) --mycie i dezynf,rąk --mówimy co bedziemy robic i zkaładamy rekawice i fartuch --parawan --ustawaimy łóżko do swojego wzrostu --obnizamy węzgłowie --wyciagamy poduszki --zdejmujemy koszulę --zabezp,ręcznikiem klatkę piersiową i myjemy i osuszamy .sprawdzamy pod piersiami i ewentualnie balsamujemy --stawaimy barierke łóżka i odwracamy pacjentkę na bok --kładziemy recznik lub podklad wzdłuz pleców --myjemy plecy i osuszamy --zmieniamy podkład plócienny wymiatajac okruchy --stawiamy barierkę z drugiej strony ,z tamtej opuszczamy ,wyciagamy stary podkład i poprawiamy drugi --odwracamy na plecy pacjentkę i nakladamy koszulę ,zaczynajac od reki z wenflonem,glowa i druga reka ...koszule obciagnąc i wyrownać polozyć poduszki i uniesc węzgłowie -poprawic pościel -porzadkować sprzet itd.