Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

zadanie 1 wykonac trzeba : -mycie pleców -masowanie i oklepywanie -mycie kończyn dolnych z szorowaniem i obcięciem paznokci -ułozenie w pozycji wysokiej z udogodnieniami . 1.zgoda pacjentki ,zamykamy okno ,drzwi itd. 2.bierzemy zestaw(2 ręczniki,mydło,szczoteczka do paznokci,nozyczki,lignina do paznokci obcietych,oliwka,koszula,miska,dzbanek z woda,termometr,rękawiczki 2 pary,fartuch foliowy,miska nerkowata i fartuch na plwociny ale to nie wiem czy trzeba ) 3.stawiamy parawan i zakladamy rekawice 4.obnizamy węzgłowie łózka ,zostawiamy jaśka bo ma problemy z oddychaniem,zdejmujemy koszulę 5.podnosimy barierke łóżka z przeciwnej strony 6.ukladamy na bok pacjentke ,ma byc przykryta ,chodzi o zachowanie intymnosci 7.ukladamy ręcznik wzdłuż pleców lub podklad i myjemy plecy 8.osuszamy ,nacieramy oliwką i oklepujemy 9.chyba można teraz włozyć koszule 10.układamy ja w pozycji pół-wysokiej i myjemy nogi 11zaczynamy od nogi dalszej ,podginamy ,wsadzamy stope do miski i myjemy od podudzia ,udo i pachwine a potem stope ,szorujemy szczotka paznokcie ,osuszamy po myciu każdą część,obcinamy paznokcie po wyjęciu z miski na ligninie 12 noga druga tak samo 13 po myciu łóżko ustawaimy w pozycji wysokiej tzn.łóżko i mówimy ,że idziemy odłozyc sprzęt i wrócę w celu zmiany pozycji ciala czy jakos tak 14 segregujemy brudy i dezynfekujemy sprzet ,rekawiczki i fartuch foliowy zdejmujemy do czerwonego worka 15 myjemy ręce ,dezynfekcja 16 czysty fartuch bierzemy i rekawice i na zdezynfekowany wozek bierzemy udogodnienia :2 poszwy na koce,klin,walek,2 krażki małe,2 krażki średnie,1 duzy 17.podchodzimy do pacjentki,fartuch,rekawice nakladamy 18 układamy udogodnienia : -poduszka pod plecy -jasiek pod kark -pod posladki duże kołko -wałek pod uda -srednie krążki pod piety -mał.e krażki pod łokcie -z kocy robimy wałki owijamy w poszewki i pod przedramiona -miedzy stopy a koniec łózka wkładamy poduszkę (kąt prosty stóp) 19.poprawiamy łóżko ,posciel itd.,odstawiamy parawan ,pytamy Krysię czy pasuję wsio ...uśmiech i idziemy 20 sćiagamy rękawice i fartuch (worek czerwony )myjemy ,dezynfekcja i piszemy

Nadciśnienie tętnicze : Potrzeba - zapobiegania wzrostowi ciśnienia tętniczego Cel - obniżenie ciśnienia tętniczego Działanie - podanie leków wg zaleceń lekarza, kontrolowanie ciśnienia, pomiar stanu ogólnego, zapewnienie bezpiecznej pozycji, odpowiednie nawadnianie pacjenta Rozedma płuc Potrzeba: ułatwianie odkrztuszania wydzieliny, wyeliminowanie wydzieliny z oskrzeli Cel: łagodzenie objawu i ułatwienie odkrztuszania wydzieliny Działanie: Nauczenie pacjentki gimnastyki oddechowej, zapewnienie mikroklimatu, pomoc pacjentowi w przyjęciu pozycji półwysokiej, zadbanie o higienę pacjentki, wykonanie oklepywanie klatki piersiowej, zmiana pozycji ułożeniowej co 2 h Duszność: Potrzeba: oddechu Cel: zadbanie o prawidłowe oddychanie Działanie: Zapewnienie dostępu do świeżego powietrza, oklepywanie pleców, zmiana pozycji co 2 h, zapewnienie mikroklimatu, zapewnienie odpowiedniego ułożenia, ubranie pacjenta w lekkie Ubranie, •Kaszel napadowy: •Potrzeba: odkrztuszania, oddechu, •Cel: wyeliminowanie kaszlu, zaspakajanie potrzeb pacjenta, poprawa komfortu pacjenta, zmniejszenie ryzyka infekcji Działanie: pomoc przy przyjęciu leków, oklepywanie pacjentki, smarowanie pleców, zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu, wietrzenie sal, nauka efektywnego kaszlu Niewydolnosc krązeniowo - oddechowa Potrzeba: komfortu, oddychania Cel: poprawa drożnosci dróg oddechowych, •Przywrócenie wydolnej wentylacji Działanie: ocena oddechów na min, ułożenie pacj, w pozycji bezpiecznej, podanie lęków wg zalecę lekarza, zapewnienie odpowiedniego nawodnienia organizmu stan podgorączkowy: •potrzeba komfortu pacjentki Cel: obniżenie temp ciała działanie: zastosowanie okładów, pomiar temp ciała, co 2 h, •pozostawienie przy łóżku chorego napoju ze słomką najlepiej wodę przegotowana, przygotowanie koca, jako dodatkowego nakrycia W przypadku wystąpienia dreszczy, podanie kaczki, basenu, zapewnienie wygodnej pozycji trudności przy wysiłku: •potrzeba: komfortu, odpoczynku Cel: zminimalizowanie niepotrzebnego wysiłku Działanie: pomoc w wykonywaniu czynności dnia codziennego zmiana pozycji, co 2 h, pomoc w ubieraniu się, pomoc w toalecie, odpowiedni mikroklimat, zapewnienie komfortu snu, kontrolowanie wypróżnień problem: pochp, duszności ,kaszel, niewydol. krążeniowo-oddech. potrzeby :wentylacja ,odkrztuszanie wydzieliny ,swobodne oddychanie, cel oprawa funkcji ukł.oddechowego dzialania: nacieranie i oklepywanie pleców, wysokie ułożenie z udogodnieniami ,przeprowadzenie ćwiczeń oddechowych, wietrzenie sali, edukacja o szkodliwośc***alenia papierosów

ZESTAW DRUGI Pani ma problemy kardiologiczne. Potrzeby: -potrzeba samodzielności -potrzeba ruchu -potrzeba informacji -higieny -zmiany bielizny osobistej -zmiany pościeli -konsultacji z psychologiem -konsultacji z dietetykiem -rozmowy -wsparcia psychicznego -usmieenia bólu -unormowania ciśnienia CELE *zapewnienie komfortu psychicznego – >DZIAŁANIA: konsultacja z psychologiem, rozmowa, wsparcie psychiczne, zaaranżowanie czasu wolnego, ćwiczenia oddechowe *dostosowanie diety do problemu wrzodów żołądka - > konsultacja z dietetykiem, częstsze podawanie posiłków w mniejszych ilościach, wykluczenie z diety potraw ciężkostrawnych, tłustych, smażonych, wędzonych *zapewnienie ruchu-> ćwiczenia przy łóżku, w razie konieczności ćwiczenia, że sprzętem ortopedycznym, pomoc przy wykonywaniu czynności, zachęcanie do wykonywania czynności samodzielnie, konsultacja z lekarzem. *Kontrola ciśnienia-> częste pomiary ciśnienia, w razie konieczności konsultacja lekarska, uświadomienie o konsekwencjach, kontrola ciśnienia. *Utrzymanie higieny-> mycie włosów, obiekcie paznokci, zmiana bielizny osobistej, zmiana pościeli, mycie klatki piersiowej, mycie kończyn górnych i dolnych, podmienić. problem: choroba wrzodowa, zgaga potrzeby :zmniejszenie dolegliwości żołądkowych, dieta lekkostrawna cel: zlikwidowanie dolegliwości żołądkowych działanie: kontrola spożywanych posiłków, wyeliminowanie posiłków smażonych, wędzonych , ostrych, konsultacja z gastrologiem i dietetykiem

Gość gość
gosia71 dziękuję:)

Gość gość
mam tylko jeszcze jedno pytanie ręce myję przed przygotowaniem rzeczy w brudowniku czy jak już mam już gotowe

Może to aż nadto ale pamiętać trzeba że w potrzebach lepiej wypisać więcej potrzeb aby trafić w 3 zgodne z kryteriami jakie założyła komisja

Gość gość
dziewczyny a potrzeby p. krysi

zgoda pacjentki otoczenie (zamykasz okno ,drzwi) parawan kosze z workami myjesz ręce dezynfekujesz idziesz po sprzęt

Gość gość
Dziękuje)

Cześć:), mam pytanie, na którym przedramieniu ma wenflon Pani Zosia z zes.2 ?, na poprzednich stronach wyczytałam, że obie panie mają na lewym przedramieniu, ale chciałabym potwierdzenia od gosiunia 71, bo miałaś 2 zestaw, dzięki za odpowiedź, miłego dnia :)

Gość gość
Udogodnienia: obok łóżka na krześle jest duża poduszka i 2 koce. Czytam wpisy i piszecie, ze jedna poduszka pod plecy a druga miedzy stopy a łóżko . To gdzie dajecie klin??? Moze ktoś dokładnie opisze co bierzemy z magazynu jakie i ile poszewki? I w co je ubieramy ? Bardzo prosze o pomoc i dokładny opis sprzętu i kolejność wykonania. Dziekuje :)

Gość gość
Jakie zadanie było dziś o godz 8? My mamy 3 lipca .w sobotę ktoś ma egzamin ?

Gość gość
bardzo proszę wypiszcie potrzeby obu pacjentek bo nie wiem jak wlasciwie powinny być ujęte. z góry dziękuję Wam za pomoc.

Gość gość
udogodnienia: 1 poduszka pierzem w dół pod lędźwia, 2 poduszka pierzem do góry pod plecy, duże kólko pod pośladki, wałek pod uda, drugi wałek miedzy stopy a łóżka, krążki pod łokcie i pięty, koce zwinięte w rulon pod przedramiona

Gość gość
a jaśka dałam pod głowę

Gość gość
Do gościa z 13.41 pytanie . Jakie poszewki bierzemy z magazynu i co w nie ubieramy ??? Dotyczy udogodnień

U Zosi Problemy: -zaburzenia rytmu serca -nadciśnienie (nie pisać podwyższone ciśnienie) -ból całego ciała spowodowany unieruchomieniem -pacjentka leżąca -choroba wrzodowa,zgaga -zgaga -odbijanie się -ból w nadbrzuszu -zaniedbana higienicznie -brudne i długie paznokcie u rąk -zabrudzona koszula -zabrudzony podkład płócienny -nerwica

Gość gość
Z tymi rękawiczkami jest problem .Ja zdawałam 25 czerwca i zmieniłam rękawice,bo myjka mi spadła na podłogę,więc je zdjęłam do czerwonego worka,zdezynfekowałam ręce i założyłam drugie.Wodę też zmieniłam po myciu rąk,bo w zadaniu było,że miała brudne i długie paznokcie.Nie było to absolutnie za błąd,a wręcz przeciwnie.W myciu rąk można ominąć mycie,ale nigdy dezynfekcji.

Gość gość
Wydaje mi się,że brudna koszula i podkład to nie jest jej PROBLEM,ale nerwica owszem.

Potrzeby Zosi: -unormowanie ciśnienia tętniczego -dieta lekkostrawna,wrzodowa,niskosodowa -ruchu -złagodzenia bólu -czystości -pomocy w czynnościach higienicznych -obciecie panokci u rąk -zmiana bielizny osobistej -zmiana podkładu płóciennego lub bielizny pościelowej -poprawa stanu psychicznego,nastroju

Gość gość
co do poszewek: bierzemy 2 i u nas akurat musiałyśmy ubrac 2 wałki /pod uda i miedzy stopy a łóżko/ bo były jakieś plastikowe:)

ja napisalam o koszuli i podkładzie i miałam dobrze ..te potrzeby i problemy co napisałam to miałam dobrze napisane

a jakbyś leżała w brudnej koszuli na brudnym podkładzie zalanym zupą to nie byłoby to Twoim problemem?

Gość gość
i najważniejsze: najpierw zdejmujemy fartuch a na końcu rękawiczki! i oczywiscie mycie i dezynfekcja rąk

Gość gość
brudna koszula i podklad to jak najbardziej sa problemy

Gość gość
Gosiunio,a ja tego nie napisałam i też miałam dobrze,wię potwierdza się to,że WSZYSTKO W ŁAPKACH komisji:o I nie chciałam CIE urazić!!!