Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Osmiomiesieczny chłopiec z Hypotrofią

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam problem z synkiem. Urodził się w 36tyg z waga 1720g (hypotrofia). Teraz ma skończone 8 miesiecy i od jakis 2 bardzo slabo przybiera na wadze. Podaje mu mm bebiko 2 którego w ogole nie chce pic ( w nocy gdy się budzi to zjada obecnie 100ml a kiedyś zjadal 150) wiec przemycam mu w deserkach. Kaszek tez tak srednio lubi. Natomiast jogurty wcina i normalne jedzenie tez. Ostatnio pojawił sie problem gdyż maly zaczął ząbkować i średnio chce jeść cokolwiek. Obecna waga 6.65. W poniedzialek bylam u pediatry - skierowała nas na badania. A tam wszystko w porządku. Dodam iż w przeciagu 1.5miesiaca przybrał na wadze tylko 500g. Czy sa mamy hypotrofikow? Jak to wyglada z waszymi dziećmi? Juz nie wiem co mam robic;/

Gość gość
Mam już kilkuletnia córkę urodzona z hipotrofią. Niestety całe życie niejadek. Ten typ często tak ma

Gość gość
Mój synek też hipotrofik.Roczniak. Niejadek okrutny. Każde karmienie na wcisk/reklamy/pajacowanie a teraz infekcja to już w ogole odmawia jedzenia. Nienawidzę go karmić bo to duży stres dla mnie. Nieraz oboje płaczemy nad obiadem. To jakaś psychoza.

Gość gość
Mój urodzony w 39 waga 2.909 wiec w miarę. Po miesiącu 1,5 kilo przytył, a potem coraz mniej. Doszło do tego, że w miesiąc przybył 50 gram. Jest kp. Od 6 miesiąca szukamy przyczyny malych przyrostów. Badamy i jest ok. Tylko też niejadek. Dwa miesiące wprowadzałam mm. Dopiero teraz zaczął pić. Zjada około 100 ml. Dopija cyca. Kaszki jadł jakiś czas ale teraz nie chce. Dziś zjadł: 7-cyc 10-100ml mleka i jeden chrapek kukurydziany. 12- cyc 14-100ml zupki i troszkę szarlotki 17- pól startej gruszki około 80ml 19.30- 100ml mm Teraz popil piersi i śpi Wstanie o 23, 4. Na pierś Nie wiem czy to nie za malo ale tylko tyle udaje się wcisnąć. Waga miesiąc temu 6,43 Zobaczymy jutro idę go zważyć. Autorko ja dostałam mleko nutrini dla synka ale on go nie lubi. Czytałam o dodawaniu oleju do mleka i owoców ale nie robiłam tego. Dodaję mu do zupek masełko. Podaję to co sama jem. Czyli piree z ziemniaków z mojego talerza, kaszę gryczaną lub jęczmienną. Gotowane warzywa. Mój był chory i tydzień było tylko mleko z piersi. Chyba wtedy nawet schudł. Myślałam, tylko mój tak mało waży.

Gość gość
Do mamy roczniaka Ile synek ważył przy urodzeniu, w ósmym miesiącu i teraz jak ma rok? To ja od tego 2.909

Gość gość
Przy urodzeniu 1. 050g Jak skończył 8miesiecy to 6. 800 Teraz 8. 315 Pierwsze miesiące nadganial bo dodatkowo jest wczesniakiem. Potem zaczął jeść coraz mniej i coraz więcej płaczu.

Gość gość
Autorko ja mam roczne bliźniaki i specjalnie zerknęłam w ich książeczki. Od 4 do 7 mc przybrali 900 gram. Teraz maja 12 mc mleko jedzą tylko rano 150-200 ml i wieczorem tak samo. Po za tym jedzą " normalne" potrawy. Ok 12-13 jedzą kaszkę przed spaniem. Lekarz nie widzi żadnych nieprawidłowości. Rozwijają sie bardzo dobrze zarówno ruchowo jak i intelektualnie. Jak badania sa ok to ja bym na twoim miejscu sie nie martwiła. Popróbuj dania które dzieci lubią np placki z dyni i jabłka, pieczywo z musem owocowym, serki z owocami, itp. To teraz taki okres ze mało dzieci rosną ten duży skok wagi macie juz za sobą teraz witaminy z pożywienia wykorzystuje do rozwoju ruchu.

Gość gość
Autorko pól kilo w 6 tygodni to sporo. Mój w miesiąc przybierał tylko 5 deko. I widzę, że choć urodził się o czasie i z wagą 2.909 to jest lżejszy od wcześniaków. Choć badania wychodzą dobrze.

Gość gość
moj urodzil sie w 38 tyg z waga 2300 kg czyli malutki, ale zdrowy dzis ma 8 mies i ogolnie jest chyba mniejszy od rowiesnikow i szczuplejszy, je tyle ile trzeba jest zdrowy i wszystko ok mysle ze nadrobi, taka jego natura od poczecia

Gość gość
23.16, a ile teraz waży?

Gość gość
Odniosłam wrażenie ze autorce chodzi o to ze dziecko niezbyt chętnie je i to stąd prawdopodobne małe przyrosty. Większość z Was pisze ze dziecko je normalnie no to faktycznie nie ma problemu o ile mieści się w siatkach i dobrze czuje.

Gość gość
Autorka pytała jak to wygląda u innych dzieci. Stąd nasze wpisy. Ale autorka zniknęła, nie chce kontynuować rozmowy. A ja chetnie bym popisała w tym temacie.

Gość gość
Chce pisac;) sluchajcie u nas wyglada to tak: okolo 5 mleko 100ml o 8-9 sniadanie ( jogurt 140g lub kaszka ale tej zjada okolo 100) 11-12 obiad okolo 200ml pozniej deser 150g i na noc daje mu kleik kukurydziany 150g. Zjada sporo choc niechetnie;/ troche jednak wmuszam. Dziwni mnie to ze w ogole waga nie skacze w gore;/

Gość gość
Wczoraj znalazlam w ksiazeczce ze warzony byl 25.09 waga 5.6 a w poniedzialek bylo 6.7

Gość gość
Autorko A jak rozwinięty motorycznie? Bo może bardzo *****iwy i spala dużo? Ja swojemu dokladalam kalorii gdzie się dało i też na wcisk jadł A przybieral albo licho albo miał jakiś skok wagi A potem stało. Może infekcja się rozwinie. Może ząbki mocno dokuczaja. Może konsystencja nie odpowiada. A może jakieś usg trzeba zrobić? Badanie kału na pasożyty?

Gość gość
Autorko czyli średnio na miesiąc wychodzi 265 g. U nas wyszło 235g. Z tym, że u nas teraz się pojawił apetyt vo byla masakra. Może mu mleczko trzeba zmienić. Ja wylałam musowo dopiero bebilon posmakował Czy lekarz zapisał Wam coś na " podtuczenie". My dostaliśmy infatrini ale jest niedobre. Dziś zamówiłam w aptece Fantomalt podobno jest neutralny w smaku. Jak synek zjada zupkę to podnos mu kaloryczność olejami, oliwą bo on sporo zjada tylko mu tych kalorii widocznie malo.

Gość gośćMarta
Dodaje wlasnie masło do zupek. 8 lutego mamy wizyte w poradni neonantologicznej i zobaczymy co powiedza bo mam wrażenie że Antoś jest pierwszym takim przypadkiem jaki widzi nasza Pani dr pediatra. Co do rozwoju merytorycznego to jest chyba ok. Nie siedzi jeszcze sam ale pełza po calym mieszkaniu no i jest bardzo żywy tzn. mach rekami kręci sie na boki w miejscu nie usiedzi. W łezaczku max 5min. Moze troche przesadzam ale kurcze pierwsze dziecko i sie denerwuje. Nad zmianą mleka też myślałam. Na razie jest na Bebiko. Ps. GoscMarta to ja - założycielka posta

Gość gośćAda
To ja autorko id synka 2.909. Pisałam ostatnio o kaloryczności i o tym, że Twój synek więcej waży niż mój choć byl hypotrofkiem. My do neonatologa trafiliśmy w grudniu. Powód to mala waga i opóźnienie motoryczne. Nie siadał, nie obracał się na brzuch ani z brzucha na plecy. Słabo dźwigał głowę. Karmiłam go piersią z polecenia pediatry warzywna, owoce zaczęłam wprowadzać w 5 miesiącu. Teraz wiem, że trzeba było wprowadzać najpierw trochę mm, a nie warzywa. Od neonatolog oczekiwałam skirrowanua na rehabilitację i porad co do żywienia. Dostałam skierowanie na rehabilitację, infatrini, które dali odwrotny skutek bo podane z kaszką i z zupką, obrzydziło dziecku jedzenie i tak przez 3 dni byla tylko pierś. Malt dostał skierowanie do okulisty, neurologa, pobrano mu krew na hormony tarczycy, usg nerek, jelit, usg przezciemiączkowe, usg serca. Po wizycie u okulisty pochorował się na gardło, kaszel, katar, gorączka ( zlapal wirusa w poczekalni bylo około 100 dzieci). Rehabilitacja odwołana. Dopiero w ten piątek zaczniemy. Neurolog wysyła nas do Gastroenterologa i lekarza od hormonów ( zapomniałam jak to się nazywa). Z młodym wszystko ok. Zaczął nawet więcej jeść. Dla już jestem na tą lekarkę neonatolog, że nas tak gania na te badania Dziecko jest zdrowe. Mam nadzieję, że przyrosty będą większe i rehabilitacja da rezultaty. Ciągle mnie wypytują o rozwój ibtelaktualny dziecka choć powtarzam, że problem jest z brakiem apetytu i motoryką. To jest nasze pierwsze dziecko i teraz wiem, że nie było by takiego problemu gdybym dokarmiala mm mimo, że swojego mleka mam dużo nawet teraz. Autorko ja mojemu do zupki dodaję maslo, lub olej ( jedna luzka to 90 kalorii) Czytałam o dodawaniu oleju z perstek wibigron do owoców i kaszek Podaję soki zamias wody choć młody mubi wodę. Di mleka kaszkę żeby bylo więcej kalorii. Dziś zupka pomidorowa byla z mięskiem, makaronem, masłem i miarką mm dodanego przed podaniem zawsze to więcej kalorii. Przyznam się że w kryzysie apetytu dodawalam glukozę do owoców bo tylko owoce jadł. Mój nie ma jeszcze zębów.

Gość gośćAda
Przepraszam za błędy. Piszę z telefonu.

Gość gość
Autorko to ja z wpisów powyżej. Mój synek od kilku dni dostaje mleko z dodatkiem proszku FANTOMALT. Jest on bezsmakowy nie zmienia smaku potraw. Można nawet w wodę dosypać. Jedna miarka ma 19kalorii. Można dodawać do zupek czy czegokolwiek co dziecko zjada. U nas w tydzień przybyło 270gram.