Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecięce łojotokowe zapalenie skóry. Pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Jestem mamą 9 miesięcznej córeczki. Mała ma zmiany na skórze, które dermatolog rozpoznał jako dziecięce łojotokowe zapalenie skóry i zalecił krem zeniderm. To jednak nie pomaga. Zrobiłam w aptece maść cynkową i to zaleczyło to zmiany. Jak przestałam stosować tę maść to znowu wróciły. Zmiany są na rączkach i nóżkach. Już sama nie wiem co mam z tym robić. Zastanawiam się czy nie zgłosić się z małą do szpitala. Może któraś z mam miała ten problem? Co stosowała? Co pomogło? Czy to zniknie? Jestem już załamana.

Gość gość
Maści przeważnie pogarszają sprawę. Przemywaj jej skórę wacikami nasączonymi spirytusem kosmetycznym. To pomoże.

Gość gość
gość dziś a poza tym w domu wszyscy zdrowi??? :o

Gość gość
łojotokowe zapalenie skory? u niemowlaka??? no i zmiany na raczkach i nózkach? jak to wyglada, opisz to prosze...nie sadze, ze to, to....mala czesto choruje? albo przechodzi czesto lekkie infekcje? jestem zaprawiona w bojach...może Ci pomoge doswiadczeniem :) moja mala miala duze plamy na przegubach łokci i kolan...na ciele tez, ale bardziej rozproszone...czesto pojawialy sie po infekcjach, ale i po niektorych pokarmach... jak jestes zainteresowana to dorzuc kilka informacji... pozdrawiam:)

Gość gość
Zaczęło się jak mała miła 3 miesiące i na jednej z nóżek pojawiła się taka czerwona plama. Pediatra kazał to natłuszczać. No to natłuszczałam- efekt plama powiększyła się i to mocno, potem pojawiła się na niej taka jakby żółta łuska. Zastosowałam maść cholesterolową i to się mocno zaogniło. Na stopach - od zgięć pojawiły mi się czerwone, suche plamy. To były duże plamy. Potem na rączkach zaczęły się pojawiać takie jakby wykwity skórne, różnej wielkości, chropowate. Robią się szczególnie widoczne i intensywnie czerwone po kąpieli. Mała jest karmiona piersią i oczywiście je owocki ze słoiczków i zupki. Zmian tych nie drapie. Na forum znalazłam przepis na maść cynkową i po jej zastosowaniu to w większości zginęło. Ale teraz znowu się pojawiło. Kąpałam ją w latopicu, potem w Hippie, medidermiie i nic nie pomaga. Dodatkowo ma zaparcia.

Gość gość
A mala choruje? u nas zaczelo sie na wewnetrznej stronie lokci i kolan....czerwone, mocno przesuszone plamy ktore w koncu laczyly sie w jedna i zaczynaly pekac...jak pekaly to pojawialy sie miodowe strupki, czasem cos sie jaczylo z nich... ale na ciele wyskakiwaly takie wielkosci groszówki plamki...szorstkie, czerwone...jak sie zaczynaly goic to blaky od srodka, ale ramki zostawaly...na plamki na ciele mialam diete bezmleczna, zero mleka krowiego, serow itepe, smarowanie i dieta pomogla, ale na plamy na przegubach niestety nie...przyczyna byly czeste infekcje i uczulenie mojej corki na toksyny uwalniajace sie w chwili rozpadu bakterii- nie wierzylam w ta teze, ale sie potwierdzila...zmiany smarowalam mascia z witamina A, i pomoglo....teraz mloda ma 6 lat, uczulenie na mleko krowie zniklo...nadal jest alergikiem, ale atopowe zmiany wracaja juz sporadycznie... takna moja wiedze, to lojotokowe zapalenie skory jak dopada niemowlaki to w zgieciach ciala, i na skórze glowy...na czystych duzych powierzchniach bez wilgoci nie powinno (to raczej dotyczy mlodziezy przez burze hormonow)... moze sprobuj ta masc z wit A?..ale na jednej plamce przez kilka dni:) no i dla Ciebie dieta bezmleczna, na probe, tylko kilka dni...

Gość gość
No właśnie mała nie choruje, raczej jest zdrowa. Ona tego nie drapie. Spróbuję tę maść z wit. A. Bardzo Pani dziękuję za pomoc.

Gość gość
Wydaje mi sie, ze mialam podobny problem z moim 4 miesiacznym synem. Najpierw pojawila sie jedna sucha plama na nozce, ktora zaczela sie powiekszac. Nastepnie suche, zaczerwienione plamki pojawily sie na udach oraz przy lokciach. Podobnie jak u pani dziecka po kapaniu wygladalo to jeszcze gorzej. Probowalam to nawilzac ekologicza oliwka dla niemowlat oraz ekologiczna mascia z oliwy I rumianku. Nic nie pomagalo. Co pomoglo mojemu synkowi to Mustela Stelatopia Lipid Replenishing Balm (mieszkam w USA , ale wiem, ze kosmetyki te tez sa w Polsce). Jest tez krem z tej serii, ale balsam jest lepszy z tego co mi wiadomo. Stosuje takze do kapieli olejek Mustela Stelatopia bath oil dla Niemowlat. Przez pierwsze kilka dni, balsam stosowalam kilka razy dziennie. Pozniej tylko rano I wieczorem. Jest Duza poprawa. Chcialam jeszcze dodac, ze nie kapie dziecka codziennie, (2-3 razy w tygodniu), zeby nie przesuszac skory. Podobnie, jak pani karmie piersia ( tylko piersia, nie wprowadzalam jeszcze zadnych pokarmow), ale nie jem nabialu

Gość gość
Chcialm dodac, ze po kapieli, skory delikatnie osuszyc recznikiem I nie trzec, a balsam nalozyc w ciagu 3 pierwszych minut po wyjeciu dziecka z kapieli.

Gość mama sie martwi bo tak maja
nam ta masc z wit A naprawde pomogla....mala wygladala strasznie (ale nie drapala zmian) co nie zmienia faktu, ze bylam zalamana...plamki na skorze miala zawsze, ale dopiero w 2gim roku zycia sie rozhulalo...pamietam gdy siedziedzialam na korytarzu u dermatologa (kilku bylo wczesniej, ale ta wychwalano pod niebiosa i postanowilam sprobowac)i sie rozplakalam totalnie...pani dermatolog mnie wziela do gabinetu poza kolejnoscia...z wdziecznosci wylam jeszcze bardziej....balam sie ze to jakas nierozpoznana i zaniedbana przeze mnie grzybica skory i mnie opieprzy jak moglam do takiego stanu doprowadzic dziecko, a ja o nia dbalam jak tylko moglam....uspokoila mnie:) kazala sie opanowac, oddychac i tlumaczyla...tlumaczyla i tlumaczyla...:) zwykla witamina A w masci pomogla:) dieta i....mala miala usuniety 3ci migdal, ale to juz sporo pozniej...mam nadzieje, ze tez Wam pomoze:) ale czesto 2-3 razy dzienie i testuj jedna plamke, albo ta nieszczesta nozke...w razie pogorszenia szukaj ninnego lekarza...ja zwiedzilam wielu i czasami dali mi odczuc ze maja mnie za wariatke:/ ale ja wiedzialam, ze robie dobrze...udalo sie:) i Tobie sie uda:) pamietaj MAMA wie najlepiej...mamy sie martwia, ale tez wiedza najlepiej, nie watp w swoj instynkt:) Powodzenia (zawsze sluze pomoca jakby co) :)

Gość mama sie martwi bo tak maja
(wczoraj 23:48) to ja, jakby co... nie bój sie, nie jestes sama :) daj znac co i jak :)

Gość gość
Właśnie kupiłam krem z witaminą A i będę próbować. Mam to samo. Już nie daję rady, kupuję dobre płyny do kąpieli, piorę ciuszki w Białym Jeleniu, prasuję i nic. Plamki, plamki. Dostałam jeszcze skierowanie do alergologa. Pójdę i zobaczę. Mnie dermatolog też potraktował jak wariatkę. Popatrzył, popatrzył i już stwierdził- to tylko łojotokowe zapalenie skóry i zalecił krem zinaderm. Tym krem to ta baba sama może się smarować, bo nic nie pomaga. Dziękuję kochane mamy za pomoc.