Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abss2609

Nagła smierć psa ogromna prośba

Polecane posty

Gość abss2609

Dzień dobry. Wczoraj rano zmarł nasz pies (6 lat) i od tamtej pory pewna rzecz nie daje mi spokoju. Suczka była rasy bokser. Jakiś rok temu miała wycinanego guza z tylnej łapy, muszę się też przyznać, że była dosyć sporym psem. Jeszcze wieczorem zachowywała się zupełnie normalnie, nikt nie zauważył żadnych niepokojących objawów. Rano znalazłam ją leżącą bez ruchu. Zdążyła tylko gwałtownie zacharczeć i momentalnie przestała oddychać. Ciało miała sztywne, łapy wyciągnięte, język nabrzmiały i siny, koc był brudny od śliny czy Bóg wie czego jeszcze. Ta rzecz, która nie daje mi spokoju to to, że koło psa był świeży kał. Takie rzeczy zawsze kojarzyły mi się z napadami padaczki, jednak nasz pies nigdy na to nie chorował, nigdy też nie miał żadnych objawów. Wczoraj wszyscy byliśmy w szoku i nikt nawet nie pomyślał o sekcji, czego teraz żałuję... Wiem, że trudno jest wyrokować na podstawie jednego postu, jednak nie daje mi spokoju pytanie czym mogła być spowodowana ta nagła śmierć i czy mogliśmy temu w jakikolwiek sposób zapobiec......

Gość gość
Wiesz co, tutaj każdy jesli coś napisze to jakąś swoją "mądrość". A faktem jest że 100% przyczynę mogła by ujawnić tylko sekcja. Jedyne co moge doradzić, to żebyś zapytała weterynarz. Albo idź do jakiegoś, albo zadzwoń, albo napisz na jakimś forum tematycznym, albo tam gdzie dyżurują weterynarze.

Gość gość
6 lat to stary pies zdechł z starości

Gość gość
Bardzo możliwy jest zawał serca,ale tak jak mówię,to tylko domniemanie...

Gość gość
Ewentualnie zatrucie,nagla smierc to moze byc wynik zatrucia.

Gość gość
chyba ty jesteś stary,albo stara to jest twoja stara, 6 lat to pies w sile wieku, mój ma 12 i jescze super się trzyma

Gość gość
tez mi na trucizne wyglada

Gość gość
gościu -Psy i koty są stare, ale jak mają już po kilkanaście lat, a nie sześć.

Gość gość
Mnie by w takiej sytuacji przyszło do głowy, że psa po prostu otruto. To się często zdarza, pełno psich i kocich hejterów robi takie akcje. Nie tylko na blokach, często podrzucają zatrute mięso na teren prywatnej posesji, bo im przeszkadza czujny, stróżujący pies :-(

Gość abss2609
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zapytałam już na kilku forach tematycznych, jednak tam nikt nie odpowiedział. Co do wieku psa - różnie z tym bywa..Mamy też dwunastoletniego psa, który jest zdrów jak kamień,ale to jakiś mieszaniec, a te podobno żyją dłużej..Z kolei te z hodowli ponoć zawsze mają jakieś wady.. jeśli chodzi o otrucie, to chyba raczej nie. Mieszkamy w domu jednorodzinnym, w centrum małego miasteczka, dom jest ogrodzony, sąsiedzi od lat ci sami, nie wyobrażam sobie,że ktokolwiek mógłby chcieć otruć nasze psy. Wiem, powinniśmy byli zrobić sekcje,ale to wszystko działo się tak szybko..Teraz mam wyrzuty sumienia, bo nie wiem, czy nie mogłam temu jakoś zaradzić

Gość gość
no więc w takim razie, najbardziej prawdopodobny wydaje się zawał serca

Poza tym pies był zawsze bardzo spokojny, to nie był typ stróża, ona ledwo co potrafiła zaszczekac.... Większość czasu spędzala w domu (szczególnie w taką pogodę) i tutaj też spala