Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Profil w liceum

Polecane posty

Gość gość

Witam. Aktualnie chodzę do 2 klasy gimnazjum, ale już teraz dość często myślę o przyszłości, a co za tym idzie - również o wyborze szkoły i odpowiedniego profilu. O ile samą szkołę wybrałem już dawno temu i jestem co do niej pewny, to mam problem z odpowiednim profilem. Tak naprawdę lubię w szkole wszystkie przedmioty - wszystkie mnie interesują i z żadnym nie mam kłopotu. Jednakże mam takie trzy ulubione, które są właściwie moimi hobby: historia, chemia i biologia. Właśnie dlatego nie wiem, czy wybrać klasę o profilu humanistycznym czy biologiczno-chemiczno-matematycznym (w szkole, do której się wybieram, nie ma zwykłego biol-chema). Z historii biorę udział w wielu konkursach i zajmuję w nich naprawdę dobre miejsca, umiem też już materiał z prawie całego gimnazjum, ponieważ przygotowuję się do kolejnego etapu konkursu kuratoryjnego, a w trzeciej klasie planuję wziąć udział w olimpiadzie historycznej. Z chemii również biorę udział w konkursach, aktualnie powtarzam materiał z trzeciej klasy-pani daje mi zadania dla trzecich klas, a ja je rozwiązuję. Z biologii jest równie dobrze, umiem podstawę programową, a do tego sporo wiem ponad program, uczę się też z Biologii Campbella, a niedługo kupię sobie także podręczniki do rozszerzonej biologii w liceum, ponieważ planuję wziąć za rok udział w konkursie kuratoryjnym. Może wyglądać na to, że nie robię w domu nic innego poza nauką, jednakże tak nie jest - uczę się zazwyczaj krótko, około godziny, a często nawet wcale. Podstawy trzeciej klasy z chemii umiałem już po 15 minutach nauki, oczywiście pomijając takie rzeczy jak właściwości czy zastosowanie poszczególnych substancji. Tak naprawdę uczę się jedynie przygotowując się do konkursów, a oprócz tego do sprawdzianów i kartkówek czy pytania na lekcji. Na pierwszy semestr z tych wszystkich przedmiotów mam 5, ponieważ w mojej szkole jest wysoki poziom, a nauczyciele są wymagający i większość z nich oceny celujące stawia dopiero na koniec roku, jako ocenę za pracę podczas całego roku szkolnego. Jednakże już teraz wychodziła mi z nich 6, oprócz chemii, ale z niej mieliśmy narazie tylko jeden sprawdzian, chociaż zaraz po feriach mamy następny. Właśnie dlatego prawdopodobnie na koniec roku z tych przedmiotów będę miał 6. Oprócz tego bardzo lubię także język polski, z którego mam 6 bez większego wysiłku, a to dlatego, że również umiem rzeczy z trzeciej klasy, rozprawkę itp. Dlatego właśnie mam problem, bo z jednej strony chcę iść na biol-chem-mata, ale nie chce porzucić także nauk humanistycznych i odwrotnie, aczkolwiek wiem, że na biol-chem-macie nie będę miał zbyt wiele czasu na historię, polski czy wos, ponieważ będę sobie rozszerzać również fizykę. Proszę, doradźcie mi w tej sprawie, bo już sam nie wiem, który profil powinienem wybrać. Od razu uprzedzam, że odpadają takie połączenia jak biol-pol-hist, chem-mat-fiz itp., ponieważ w szkole, do której się wybieram takich nie ma. Czekam na rady i z góry dziękuję! :)

Gość gość
A co chcesz robić po liceum? Najlepiej dostosować rozszerzenia pod kierunek studiów

Gość gość
Szczerze mówiąc, sam jeszcze nie do końca wiem. Do tej pory rozważałem chemię, biologię lub właśnie historię, ale nie wykluczam też medycyny czy biochemii. Chyba jednak bardziej skłaniałbym się w stronę przedmiotów przyrodniczych, ale trochę szkoda zostawiać mi historię.