Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mayka22

Jak przyjmować tabletki anty?

Polecane posty

Gość mayka22

Hej, tydzień temu ginekolog przepisał mi tabletki Vibin. Jako, ze chyba nie do konca zrozumialam dzialanie tabletek placebo, a okres zbliza sie wielkimi krokami, potrzebuje pomocy. Beda to moje pierwsze tabletki anty, wiec mam co do tego kilka pytan. Pierwsza tabletke musze przyjac pierwszego dnia okresu, to rozumiem. Po tym, jak przejde do tabletek placebo, powinien zaczac sie u mnie okres, tak? I tutaj wlasnie moje najwazniejsze pytanie, skoro wczesniej pierwsza tabletke bralam pierwszego dnia okresu, tutaj musze zrobic tak samo? Czy musze dokonczyc wszystkie 7 placebo, a dopiero pozniej przejsc do nastepnego listka? (druga opcja wydaje sie oczywista, ale mimo wszystko wole zapytac). Bo ponownie, jesli wczesniej musialam ja wziac pierwszego dnia, a po miesiacu wezme ja juz kilka dni po rozpoczeciu okresu (po skonczeniu placebo), nic sie nie przesunie i bede nadal wlasciwie chroniona?

Gość Barteri
Hej, a którą wersję Vibin masz? Bo u mnie to też pierwsze tabletki anty i ja biorę wersję mini, też pierwszy miesiąc :) Jeśli chodzi o tabletki placebo, to są po prostu po to, żebyś nie zapominała o łykaniu kolejnej tabletki. Po skończeniu opakowania bierzesz nowe :) i tyle filozofii.

Gość gość
Zawsze przed bzykaniem

Gość nie z tej orbity
Bierzesz do końca całe opakowanie, łącznie z tabletkami placebo, nie robisz żadnej przerwy, ani nie kończysz opakowania w trakcie. Jedno opakowanie za drugim. Placebo sa po to, żeby nie wypadać z rytmu.

Gość fregatta
warto sobie na wstępie powiedzieć, że można korzystać z różnych rodzai tabletek, można je brać w różnych systemach, ja się spotkałam z systemem 21+1, 21+4 czy 21 + 7 dni przerwy, są tabletki jedno i dwu składnikowe, które indywidualnie powinien dopierać lekarz, dlatego moim zdaniem w pierwszej kolejności powinnaś udać się do ginekologa, żeby porozmawiać z nim na temat antykoncepcji i doboru tabletek.

Gość flancusska
Ja mam vixpo więc przyjmuję 24+4 i mam tę wygodę, że nie wypadam z rytmu, bo nie robie przerwy pomiędzy blistrami. :)

Gość milenina
Bierzesz ciągiem, tabletki placebo są po to, żeby nie tracić rytmu. Nie ważne którego dnia wystąpi krwawienie.

Gość gość
Pierwsze tabletka potem ruchoanie.