Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak pobudzić wzrost.

Polecane posty

Gość gość

Mam 19 lat, jestem chłopakiem i mam 170 cm wzrostu. Mam pytanie, jak można pobudzić ciało, żebym jeszcze urósł kilka centymetrów? Chciałbym mieć 175-177, byłoby super i nie musiałbym patrzeć się wszystkim w oczy, zadzierając głowę do góry. Ma ktoś jakiś pomysł na dietę, ćwiczenia, specyfiki które pobudzą wzrost?

Gość Lea456
Specyfiki nie. Jak juz to endokrynolog moze Ci zapisac hormony, ale watpię, aby zapisał przy 170cm, raczej zapisuja karzelkom, jak facet ma 150 a przestal byc dziekiem. Chyba, ze masz jakiegos znajomego lekarza. Najprostszym i naturalnym pobudzeniem uwalniania hormonu wzrostu jest obnizenie poziomu insuliny - wlacza sie wtedy glukagon. Aby to osiagnac musisz jesc malo zboz, cukru, generalnie weglowodanow. Zadbaj o bialko, dobre tluszcze, owoce i warzywa.Poczytaj nastepujace ksiazki: Eat stop eat, Zycie bez pieczywa, Paleo dieta R. Woolf.

Mój syn jest leczony hormonem wzrostu- z tego co wiem to na lek nie masz szan, po pierwsze jesteś za stary po drugie 170 cie nie kwalifikuje, hormon przydziela nie jeden lekarz lecz komisja w Warszawie. Musisz skupić się na zdrowym trybie życia, diecie i ruchu. Młodzież rośnie skokowo ok 20 koku życia jest drugi skok wzrostu. Możesz zrobić sobie zdjęcie rentgenowskie nadgarstka, i lekarz oceni czy kostnienie się już zakończyło czy jeszcze urośniesz. Zrób wywiad rodzinny jak przebiegał wzrost mężczyzn w twojej rodzinie i jaki mają wzrost docelowy. Niestety genetyka działa na niekorzyść. Rozumiem twoje obawy. Ale 170 to i tak dużo. Wierz mi jeżdżę do endokrynologa i tam w poczekalni widać jak wiele młodych ludzi żyje z karłowatością. Pozdrawiam.