Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od kiedy regulowac dziecku 2 drzemki??? mamy prosze o porade

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mój synek niedługo skończy 4 miesiące. Do tej pory je i śpi na żądanie. Zazwyczaj usypia przy karmieniu. Od kiedy regulować stale drzemki?

Gość gość
Ja regulowałam wtedy, gdy te drzemki zaczynały się robić krótkie. Jeżeli dziecko miało w ciągu dnia kilka drzemek po 15- 30 min i to w niedużych odstępach to tak kierowałam aktywnością, by powstała jedna dłuższa. I już u 4 miesięcznych była reguła, że jak do 16 nie zasnęło to nie pozwalałam zasnąć do kąpania o 18 i wtedy ładnie zasypiały n noc ;)

Gość gość
Wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba? Przecież to od dziecka zależy. Ty najlepiej wiesz ile godzin jest w stanie nie spać a nie my. W tym wieku raczej dziecku nie wystarczają 2 drzemki. Bardziej ok. 8 miesiąca.

Gość gość
regulowanie tez mi doradzano, ale synek spal kiedy chcial.... nie bylo problemu z odroznieniem dnia i nocy wiec po co regulowac...i czy to w ogole mozliwe. Albo spal kiedy chcial albo ryczal, wiec wolalam to pierwsze :)

Gość gość
To zelezy od dziecka. Jeśli teraz śpi przy karmieniu zawsze i śpi więcej to nie da się regulowac. Jeśli natomiast czuwa już dłużej i je co 2 h np to można zacząć chodzi na spacery o stałych porach wtedy dziecko zazwyczaj śpi na dworze i zaczyna się regulowanie

Gość gość
Drzemki sie reguluja po 6 miesiacu zycia, poza tym w wieku 4 miesiecy 2 drzemki to za malo. Poczytaj o cyklach spania i czuwania niemowlat.

Gość gość
Tu autorka. Oczywiście ze 2 drzemki dla 4 mcznego dziecka to za mało. Napisałam ze je i śpi na żądanie. Nie ma problemu ze spaniem w nocy. Czy te stale pory sa w ogóle konieczne?

Gość gość
No w temacie napisalas o 2 drzemkach to sie tym zasugerowalysmy:) nie jest to konieczne dopoki spi w nocy, a u takiego maluszka jest o tyle istotne ze dziecko zeby moglo spokojnie przesypiac noc musi byc wbrew pozorom wyspane w dzien, nie przetrzymane itd, moj tez spal na zadanie w caly swiat i ladnie spal w nocy, to teraz mamy cyrki bo ma poltora roku i odkryl ze wieczorem jest najfajniej, czasem go usypiam 2 godziny czyli on skacze po lozku az padnie. W dzien probuje odsypiac wiec go czesto budze bo jak bedzie 3 godziny spal w dzien to wieczorem bedzie to samo i tak w kolko.

Gość gość
A same stale pory spania maja znaczenie jak wyrabiamy dziecku rutyne, uczymy samozasypiania itd. Ale w pierwszym polroczu tak jak pisalam dziecko raczej nie ma stalych drzemek, dopiero potem sie to powoli ustawia.

Gość gość
To zależy od dziecka jedno moje dziecko w wieku 4 mc miało 2 drzemki a w wieku 8 mc już jedną! Drugie spało w dzień 3 razy do roku :D Dla mnie ważne były drzemki o w miarę stałych porach, bo wtedy łatwiej było cokolwiek mi planować typu wyjścia, prace domowe, mój odpoczynek. I jak dziecko było już zainteresowane światem to na spacer szłam w czasie jego aktywności. Drzemka była w domu a ja wtedy odpoczywałam.

Gość gość
Dzieci są dość indywidualne i często sie same regulują pod względem. Trzeba obserwować i mniej więcej dostosowywać do rytmu snu dziecka. U mnie w wieku 5 m-cy,regularne dłuższe drzemki, a od 9m-ca juz 1, ok 3-godzinna, każdy mówił ze mało,ale tak jej starczało.spala o 20 do 8 rano.

Gość gość
* w wieku 5 m-cy 2 regularne drzemki w ciągu dnia . Tak miało być. Ale z dla synka było to juz za mało. Tu nie ma co sie sugerować innymi dziecmi

Gość gość
moja córka urodzila sie z przekonaniem, że noc to dzień, a dzień to noc. dlatego ja regulowałam jej sen od kiedy skonczyla tydzień, bo inaczej bym się wykonczyla. teraz ma 2,5 roku, śpi raz w ciągu dnia ok 2 godziny i 10 godzin ciągiem w nocy. Przestala się budzić w nocy na jedzenie po miesiącu życia ( wiem, że to nietypowe, ale ona była bardzo drobna i widocznie nie potrzebowala pokarmu w nocy ) regulowanie snu dziecka to nic złego. Dziecko szybko się przyzwyczaja do nowego rytmu.

Gość gość
Każde dziecko i każda mama jest inne/inna. Jeśli nie chcesz regulować sztucznie snu, to tego nie rób. My nie robiliśmy i nam to odpowiadało. Są mamy, co wolą dziecko trochę "sterować". Ale nie ma ani takiego przymusu, ani takiej potrzeby.

Gość gość
Zywkle dizekco spi 3 razy: 1 drzemka rano, 1 po poludniu i pod koniec dnia PO 6 miesiacu stopniowo robia sie z tego 2 drzemki. Rano i po poludniu okolo roczku, poltora: jedna , po poludniu

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi :) Mój spi baaardzo różnie ale tak jak mowie ładnie spi w nocy, budzi sie tylko na karmienie ale nie narzekam. Nie ma regularnego spania ale nie mam problemów z organizacja. Takze nie przeszkadza mi to.

Gość gość
Skoro ci to nie przeszkadza i umiecie się z synem zgrać, to nie zmieniaj nic

Gość gość
U mojego dało się cokolwiek uregulować dopiero jak miał pół roku. Wcześniej i tak spał w miarę przyzwoicie, godzinę minimum- nie zdarzało się żeby zdrzemnął się na pół godziny. Jak miał pół roku robił się już mobilny, potrzebowałam jakiegoś unormowania żeby mi było lżej i zaskoczył- miał dwie drzemki po 2-3 godz, przeważnie jakieś 2,5. Funkcjonował z tym świetnie (i ja- również), a noce przesypiał od drugiego miesiąca. Po roku niestety już tylko jedna drzemka była.