Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolnienie z pracy po urlopie macierzynskim?

Polecane posty

Gość gość

Czy dotknęło was takie zwolnienie? Jeśli tak to jak to uzasadniono? Teoretycznie jest to przecież niezgodne z prawem. Pytam bo obecnie jestem na macierzyńskim, wykazała się dobrą wola i wdrożyłam nowego pracownika ostatnimi czasy mimo urlopu i dowiedziałam się od niego ze nie został wcale zatrudniony na zastępstwo tylko normalnie na etat...

Gość gość
Tak, u mnie w pracy poszly tak dwie dziewczyny. Raz jrdna i potem za pare lat druga. Ja po pierwszym wrocilam. Teraz jestem drugi raz na macierzynskim. Pracownika ktorego wdrozylam przyjeto na staz ale niedlugo po moim odejsciu szef ja wyrzucil. Tak ze u nas w pracy siwdza tylko chlopaki a dziewczyny z biura sa do odstrzalu po macierzynskim :-D

Gość gość
Teoretycznie taki pracownik jest chyba chroniony. Można go zwolnić tylko gdy likwiduje się stanowisko pracy. To jak to wygląda, szefostwo ściemnia że tego stanowiska już nie ma mimo tego że wszyscy wiedzą że kto inny wykonuje twoje obowiązki?

Gość gość
Owszem może zwolnic. Tu sobie poczytaj http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/29430,czy-pracodawca-moze-zwolnic-pracownice-po-urlopie-macierzynskim.html# Tyle ze musi uzasadnić zwolnienie inaczej niż tylko likwidacja stanowiska pracy.

Gość gość
Moim zdaniem jest to bezprawne i powinnaś domagać się swoich praw w sądzie. Jeśli nie znasz dobrej kancelarii to mogę polecić Ci www.kancelaria-pwk.pl.