Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzieci urodzone w grudniu

Polecane posty

Gość gość

Temat dla mam, które urodziły dzieci w grudniu. Urodziłam syna 25 grudnia i martwię się, że będzie do tyłu ze wszystkim wobec innych dzieci, bo będzie najmłodsze a między nim a styczniowymi dziećmi będzie prawie rok różnicy. Wiadomo, że czym będzie starszy to różnice będą coraz mniejsze ale czy np wasze dzieci nie miały problemów w przedszkolu, że są młodsze, mniej samodzielne? Oczywiście będę pracować nad tym, żeby dorównywał grupie.

Gość gość
Moja ur 24.12 najlepsza uczennica z klasy

Gość gość
Ja urodzilam corke 14grudnia, jest najwyzsza w klasie I ma bardzo dobre oceny, nie martw sie

Gość gość
Spokojnie, nie masz się czego obawiać.

Gość gość
Wiesz, tak naprawdę to nie w zasadzie wielkiej różnicy w życiu, czy dziecko jest z końca roku. Dla mnie jedynym minusem jest po prostu przez wiele osób dodawanie roku, czyli liczenie go rocznikowo np. jest prawie luty, a lekarz mojej koleżance wpisał już 24 lata, choć skończy je dopiero pod koniec listopada...

Gość gość
Jedyny problem to ze bedzie miala krotsze dziecinstwo. Ale wcale niekoniecznie bedzie z tylu, jeszcze im da wszyskim popalic, zobaczysz ;)

Gość gość
Jestem z grudnia, nigdy nie czułam sie gorsza i nikomu nawet nie przyszło do głowy ze miałabym być np. do tyłu względem innych dzieci. Wprost przeciwnie, w szkole zawsze byłam wśród tych lepszych uczniów, wzrostem normalnie, jak wszędzie jedni wyżsi inny niżsi, szczerze mówić dzieci kompletnie nie zwracają uwagi na takie rzeczy. Moje dzieci tez są z grudnia i mają się świetnie.

Gość gość
Ja wiem, że później nie ma żadnej różnicy ale chodzi mi o młodsze dzieci tak 3-7 lat, bo myślę, że w tym wieku to jednak robi różnice.

Gość gość
No jak ktoś jest dorosły to może go wkurzać postarzanie:)

Gość gość
Autorko,powiem ci tak-mój syn jest z marca.W ubiegłym roku szkolnym chodził do zerówki, wychowawczyni na zebraniu powiedziała że są troje dzieci urodzone w końcówce roku i chciałaby aby ci rodzice rozważyły to,żeby ich dzieci powtarzały zerówkę i nie szły do pierwszej klasy,ponieważ sobie mogą nie poradzić.A więc z tego wnioskuję że jednak może twój syn być do tyłu z umiejętnościami w porównaniu do dzieci urodzonych w pierwszej połowie roku.

Gość gość 15 37
To raczej zależy od uzdolnień i predyspozycji, miesiąc urodzenia nie ma aż tak wielkiego znaczenia. U mnie w szkole podstawowej w mojej klasie najlepsza w nauce i w sporcie była dziewczynka urodzona w grudniu:)

Gość gość
Urodzilam sie w grudniu jako wczesniak i przez to straszyli mame ze nie bede sie uczyc i bede opozniona . Do dzis mama z tego brechta bo zawsze bylam najlepsza w klasie i najlepsza na roku na studiach, malo tego, z 10wnuczat moich dziadkow tylko 2 wnuczki mega zdolne i druga tez wczesniak

Gość gość
Mam synka z grudnia w 2 klasie Dobrze się uczy jest jednym z najlepszych w klasie. W przedszkolu i zerowce mniej umiał niż rowiesnicy i niechętnie pisał rysował. W pierwszej klasie było lepiej.

Gość gość
Moja tez z grudnia, najlepsza w klasie, wzrostem nie odbiega, widac grudzien jest dobry do rodzenia :)

Gość gość
Ja urodzilam sie 30 grudnia i zawsze bylam najmlodsza w klasie.

Gość gość
Na początku to jednak jest różnica. Mój synek jest z samego końca grudnia i miał spory problem z adaptacją w przedszkolu. Był na zupełnie innym stadium rozwoju. 2 lata i 9 mies. to zupełnie co innego niż 3 lata i 8 mies. Ale to tylko przez te parę pierwszych lat jest zauważalne.

Gość gość
Urodzilam przedostatniego dnia grudnia i do głowy by mi nie przyszły takie obawy. Sama jestem 'dzieckiem' że środka roku, a przez większą część edukacji byłam w czołówce. Także pod względem wzrostu, choc to oczywiście mało ważne; córka też zapowiada się na wysoką, mimo niskiej masy urodzeniowej.

Gość gość
Corka z 30 grudnia i rzeczywiście na początku w szkole wydawalo sie ze jest nie gotowa jeszcze na szkołe, mimo ze poszla jako siedmiolatka,ale w praktyce można powiedzieć sześciolatka

Gość gość
Cztam wasze posty i wnioskuje ze w grudniu sami geniusze sie rodza

Gość gość
Moja corka jest z października i merytorycznie widac roznice miedzy nią a dzieckiem np. ze stycznia . Poszla do przedszkola w sierpniu czyli mając 2l10 miesięcy. Nie radzila sobie z podcieraniem pupy czasem się posikała bo poprostu zapomniala w zabawie. Troche odstawala jest chodzi o zrozumienie zabaw. Widzialam roznice w pracach plastycznych jej i dzieci ze stycznia. Teraz juz jest dużo lepiej

Gość gość
Moja córka grudniowa, w I klasie została przeniesiona po półroczu do drugiej, bo się nudziła. Tym samym między nią, a dziećmi w klasie była czasem prawie dwuletnia różnica. Z nauką dała radę bez problemu, ale od 5. klasy pojawił się zgrzyt- ona jeszcze dziecko, a koleżanki z klasy zaczęły dojrzewać. Ale tak jak pisałam, przeskoczyła jedną klasę. Z samego faktu urodzenia się w grudniu, absolutnie nie zauważyłam najmniejszych różnic. Dużo zależy od dziecka i jego otoczenia.

Gość gość
Corki to jeszcze spoko - moja siostra z konca listopada, wczesniak, astmatyk, nigdy nie byla w przedszkolu, bo chora i po sanatoriach (wtedy ZOSTAWIALO sie dzieci w sanatorium i wizytowaloraz na 2-4 tygodnie). Na poczatku nie wyrozniala, ale i nie miala klopotow. W 4 klasie objawila duze zdolnosci do matematyki. I tak juz zostalo, Dzis jest powaznym naukowcem, genetykiem. Ale choroby nauczyly ja pokory az zanadto. Nie za bardzo, mimo wielu wyroznien, wierzy w siebie.

Gość gość
Moj synek z grudnia 2009 alezy do rocznika poslanego eksperymentalnie jako pierwszy jako 6-latki. Totez i u niego w klasie sa dzieci niemal 2 lata starsze, rok starsze to standard, bo grudzein 2008 byl odraczany. A tymczasem on jest najwyzszy, najlepszy w sporcie i ma same prawie same piatki. NIE GENIUSZ, ale roznicy nikt by sie nie domyslil. Jeszcze w zerowce bylo ja widac. Ale przestawanie ze starszymi od " zawsze" dobrze mu zrobilo. Nauka i wiedza nie boli, a ja jestem bardzo zadowolona, ze go objal obowiazek szkolny tak wczesnie.

Gość gość
Jeszcze w zerowce, 1 klasie widac trcohe roznice, potem juz nie. Starsze dzieci ciagna w gore " malucha" - fajnie byc troche mlodszym.

Gość gość
Autorko na przestrzeni lat nikt się nie przejmował, czy dziecko sobie poradzi i dzieci sobie radziły. Prawda jest taka, że jak będziesz mieć inteligentne dziecko, to sobie poradzi, a jeśli nie, to nawet gdyby było styczniowe, to będzie słabsze. Mam dzieci i z grudnia i ze stycznia. To ze stycznia posłałam rok wcześniej. W tej chwili to licealista i gimnazjalista, jeśli mają słabsze oceny, to wiem, że to zwykłe lenistwo.

Gość gość
gość wczoraj Wiesz, tak naprawdę to nie w zasadzie wielkiej różnicy w życiu, czy dziecko jest z końca roku. Dla mnie jedynym minusem jest po prostu przez wiele osób dodawanie roku, czyli liczenie go rocznikowo np. jest prawie luty, a lekarz mojej koleżance wpisał już 24 lata, choć skończy je dopiero pod koniec listopada... x Nie można w ten sposób robić, jak zrobił ten lekarz. U lekarza, w szpitalach i na klepsydrach pisze się lata skończone. Nawet jeśli zdarzenie wypadło dzień przed urodzinami, pisze się skończony rok życia.

Gość gość
Moja wnuczka urodziła się 3 grudnia, natomiast jej kuzyn w styczniu tego samego roku. Prawdą jest, że w początkowych klasach była średnia w nauce. W tej chwili jest w pierwszej gimnazjum razem ze swoim kuzynem. Jest najlepsza w klasie. Data urodzenia nie świadczy o inteligencji. Około 3 klasy wiek zaczyna się wyrównywać. Te młodsze dzieci mogą mieć kłopoty manualne, używaie nożyczek lepienie z plasteliy. Dodam jeszcze, że w naszej rodzinie dużo dzieci poszło do szkoły w wieku 6 lat. Moja córka jest z lipca, a ja jestem z lutego i też poszłam szybciej, brat z maja.

Gość gość
Moj syn z 4 grudnia był w tyle do 4 klasy.Pozniej się zatarlo.Zaluje że nie poszedł rok później do szkoły bo byloby mu łatwiej

Gość gość
Moja koleżanka z klasy była rocznikowo starsza od pozostałych dzieci o rok,ale okazało się że ona jest z 31 grudnia .....i mama po prostu dała ją do szkoły rok później bo uważała że sobie nie poradzi ,dodam że dziewczyna ta była jednak najwyższa z całej klasy.

Gość gość
Też urodziłam syna 25.12 i nie widzę żadnej różnicy rozwojowej