Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZmartwionaBaBa

Rtg,brak okresu a test pozytywny...help

Polecane posty

Gość ZmartwionaBaBa

Witam. Moja sytuacja wyglada nastepujaco. Jestem po 3 poronieniach samoisynych z mezem. Ponad 2lata temu rozstalismy sie . Poznalam nowego mezczyzne , od jakiegos czasu kochalismy sie bez zabezpieczen... i tak myslalam , ze nie zajde , gdyz w moim przypadku to nie takie latwe. Dojdzmy do setna. 2 dni przed miesiaczka udalam sie do dentysty , gdyz nie moglam wytrzymac na zeba... mialam robione zdjecie rtg. Okazalo sie ,ze to infekcja...dostalam antybiotyki... rowzniez przed zdjeciem zrobilam test ciazowy, wyszedl negatywny. Zaczelam brac antybiotyki,dzien przed @ mialam silny bol brzucha taki jak na @...ale ona nie przyszla... kolejny test tez negatywny, wynik odczytywany wg intrukcji... po kilku godzinach otwieram szawke ,a tam plusik delikatny czyli ciaza... zrobilam kolejny nic negatywny... ..wczoraj wykonalam kolejne 2 testy oby dwa pozytywne 5 dni po terminie @... , rano wstalam i zrobilam test z porannego moczu, dokladnie 2 rozne testy... i te drugie kreski slabe... widoczne odrazu ,ale jasniejsze.... czemu te testy pokazuja ,ta druga slabsza? Nie mam mozliwosci zrobic Bety , gdyz nie mieszkam w Pl, prywatna wizyta u lekarza za okolo 2 tygodnie dopiero.... aaa zapomnialam dodac od wczoraj w dole brzucha czuje bol taki jak na @ i takie ciagniecie dodatkowe....ktos tsk mial i bylo ok??

Gość ZmartwionaBaba
Zapomnialam dodac ostatni okres 25.12 cykle 30 dniowe. Zdjecie robione testy negatywne od 23.01 do wczoraj...wczoraj pierwszy raz pozytywny... 23.01 zdjecie rtg

Gość gość
"Rentgen zęba w ciąży RTG zębów naraża dziecko na dawkę promieniowania znacznie mniejszą niż dawka zagrażająca, jednak mimo to nie zaleca się wykonywania takich zdjęć u kobiet będących w ciąży przez cały okres jej trwania, zwłaszcza w 1 trymestrze. Jeśli badanie jest konieczne, lepiej wykonać je w nowoczesnych gabinetach, gdzie są dostępne aparaty RTG najnowszej generacji, które produkują mniejsze dawki promieniowania."

Gość gość
Ale po co to piszesz? Czegoś oczekujesz? Sama wiesz jak jest rtg nie powinno się robić w ciąży, ale pewnie/oby nic się nie stanie, a czy będzie coś z ciąży to tylko czas pokaże. Po poronienich powinnaś mieć badania...Mam nadzieję że miałaś.

Gość gość
Kiedyś schizowalam bo miałam rtg zęba a jak się potem okazało była szansa że mogę być w ciąży. Przekopalam net i oto moje przemyślenia : generalnie luzik. Jeśli to był taki nowoczesny rtg czyli cyfrowy =zdjęcie jest od razu dostępne ma komputerze ( a nie tak jak kiedyś na kliszy) to dawka pronieniowania z tego co pamiętam to 5 mikrosiwiertow ( mam nadzieję że nie pomyliłam jednostki, w każdym razie 5 czegostam). To jest bardzo mało . Dla porównania : promieniowanie kosmiczne które otrzymujemy dziennie tylko chodzac po tej ziemi to 15 jednostek. Lot z Warszawy do Paryża : 25 jednostek, etc się klatki piersiowej : chyba 500 jednostek. Sama więc widzisz ze 5 to malutko, jest to daleko od brzucha więc uważam że nic się nie powinno dziać . Bardziej pytanie co to za antybiotyk dostalas ?

Gość gość
Druga blada kreska zalezy od czułości testu i stezenia hormonu ciazowego w twoim organizmie. Często druga kreska jest blada a ciaza rozwija sie prawidlowo. Sampoczucie jak na okres jest zupelnie normalne we wczesnej ciazy.

Gość ZmartwionaBaba
Antybiotyki to metronidazole i amoxicilin... Po co pytam? Moze by uspokojic stres? Badan w uk nie robili gdyz tutaj ciaze uwaza sie od 12 tyg... a wczesniej uwazaja, ze natura wie co robi.w Pl jak bylam moj lekarz powiedzial, ze tak czasem sie zdarza, a dodatkowo powiedzial, ze po 4 poronieniu robi sie badania.

Gość gość
Ja mialam rezonans glowy we wczesnej ciąży,której nie podejrzewalam.Zapalenie oskrzeli w 6 tyg ciąży. ANTYBOTYKI.....Dziecko zdrowe jak ryba.Ma juz 16 lat :)Aha i jeszcze Furagin byl na poczatku

Gość gość
W Polsce zalecenia do badań są po 3 poronieniu, ale rozsądnie jest robić jak nie po 1 to po 2 napewno. Po co narażać nowe życie na stratę, jeśli czasami można znaleźć przyczynę i ją wyeliminować..