Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

angie50

smog

Polecane posty

witam mam małe dziecko i nie wiem czy teraz w związku ze smogiem wietrzyć mieszkanie z obawy o zanieczyszczone powietrze ale z drugiej strony w czasie choroby dziecka nie wietrzyć wcale to chyba coś nie tak proszę o odpowiedż

Gość gość
kobieto jaki smog , ogarnij sie , sluchasz bzdur i w to wierzysz. Nie wietrzyć w ogole ! Bosze skad ty jestes kobieto!

Gość SimonaG
Smog był, jest i będzie. Niestety:( Próbujemy się ratować naświetlaniem lampą led triwings w fototerapiakraków (to oczyszcza organizm). Gdybym mogła sobie na to pozwolić, to przeprowadziłabym się z mężem i dzieckiem to innego miasta.

Gość KarolinaKowalczykiewicz
Smog rzeczywiście jest dość mocnym problemem, bo czuć to od razu jak się otworzy okno. Ale na szczęście są sposoby, aby wietrzyć mieszkanie i przy tym nie wdychać tego. Można zakupić specjalne nakładki na okna z filtrem cleanAir. Fakro coś takiego robi. Taka nakłądka przepuszcza powietrze, a nie przepuszcza smogu i to jest bardzo duży plus.

Gość gość
czytałam, ze te ramki też nie przepuszczają kurzu i różnych alergenów, pyłków itp., mam dzieci z alergiami, więc mnie ten temat zainteresował, zastanawiałam się nad oczyszczaczem, ale teraz rozważam tą drugą opcję, tylko nie bardzo wiem jakie to koszta i jakie są doświadczenia osób które skorzystały z takich ramek? Może ktoś się wypowie?

Sprawdzaj normy, jeśli przekroczone to nie wietrz! na pewno mniej dziecku zaszkodzisz. No chyba, że w domu powietrze masz jeszcze gorsze a tak niestety może być :( można to sprawdzić za kilkadziesiąt złotych, są w sprzedaży mierniki smogu o takie http://ranking-oczyszczaczy.pl/poradnik-czystego-powietrza/12-miernikow-jakosci-powietrza-poznaj-sensory-smogu/ ja mam ten najtańszy i działa bez zarzutu. Co mogę powiedzieć, jak się szybko poprawia na zewnątrz to zdarzyło się, że w mieszkaniu powietrze rzeczywiście miałam bardziej zanieczyszczone jak na zewnątrz. Teraz już mam oczyszczacz także taka sytuacja się nie powtarza, ale podkreślam, że tak może być.

Gość gość
Smog jest straszny dlatego tak ważne jest stosowanie maski antysmogowej, wtedy to ma ręce i nogi prawdę mówiąc. Mam na myśli coś takiego: https://ozonemask.pl/ . Wtedy jest poczucie bezpieczeństwa większe.

Gość gość
Witam, Na smog polecam produkt, który znalazłem. Jest nowością na polskim rynku. Można go znaleźć wpisując w wyszukiwarce hasło: "filtry do nosa antysmogowe". Poniżej zamieszczam opis: Antysmogowe filtry do nosa Światowy bestseller i numer 1 wśród filtrów do nosa, a zarazem najlepsza alternatywa dla półmasek przeciwpyłowych oraz masek antysmogowych i maseczek antyalergicznych. Wygodne i dyskretne (całkowicie niewidoczne) wkładki do nosa z wymiennymi filtrami amerykańskiej marki, które skutecznie oczyszczają wdychane powietrze m.in. ze smogu (pyłów zawieszonych PM10 i PM2.5) oraz alergenów. Jak to działa? Przeźroczysta, miękka i elastyczna ramka, wykonana z najwyższej jakości tworzyw klasy medycznej, gwarantuje idealne dopasowanie do kształtu nozdrzy oraz pełne bezpieczeństwo użytkowania, nie powodując otarć ani podrażnień skóry. Włókninowy filtr elektrostatyczny zatrzymuje pyłki, kurz, sierść, pleśnie, roztocza i inne zarazki oraz aerozole atmosferyczne (PM10 i PM2.5). Dla kogo? Filtry do nosa są szczególnie polecane mieszkańcom miejscowości o średnim i wysokim poziomie zanieczyszczenia powietrza oraz: • policjantom i strażnikom miejskim; • robotnikom w budownictwie i transporcie; • rzemieślnikom (m.in. stolarzom meblowym); • osobom narażonym na kontakt z alergenami i pyłami zawieszonymi.

Kilka lat temu przeprowadziłam się z Katowic do Krakowa i od tego czasu nienawidzę zimy! Ten smog tutaj to jakaś masakra! Powietrze można gryść nie nim oddychać. Póki co znalazłam 3 sposoby na ten problem, ciągle szukam kolejnych: -oczywiście maska antysmogowa najwyższej jakości z odpowiednimi filtrami (mimo że mam krzywą przegrodę i ciężko mi się w nich oddycha, nie ruszam się bez niej) -komora hiperbaryczna <3 koleżanka korzystała w Vimedzie w Krk i tam się też udałam, polecam!!! oddychacie sobie 95%tlenem (przypomnienie w powietrzu mamy 21%), pod zwiększonym ciśnieniem, przy okazji zauważyłam że moja rana po oparzeniu się dużo szybciej goiła, w tym sezonie na 100% znów na serię się wybiorę. Jak ktoś się obawia to można skorzystać u nich z konsultacji lekarskiej z kwalifikacją, a na stronie mają wypisane wskazania i przeciwwskazania. Ona ma strasznie dużo zastosowań, bo przede mną przychodziła pani z takim chłopczykiem z autyzmem a po mnie zazwyczaj był pan cierpiący na migreny. Warto! -oczyszczacz powietrza i nawilżacz powietrza- jeśli jak ja nie wyobrażacie sobie nie otwierać przez kilka mcy okien, to koniczność dla Was, zawsze jest tańcza opcja nawilżacza czyli mokre ręczniki na kaloryfer, tylko wtedy tracimy trochę na ogrzewaniu Mam nadzieję że komuś pomogłam, czekam na Wasze sprawdzone sposoby!

Gość Tymika3
Trzeba przede wszystkim zadbać o jakość powietrza w swoim domu. To jest podstawa. Alfda ma ciekawe oczyszczacze powietrza. Warto się przyjrzeć ofercie tych urządzeń. Są ciche, wydajne i energooszczędne. Poza tym prosto się je obsługuje. Nadają się do biura oraz do mieszkań.

Gość Bartosz1111
Cześć, rzeczywiście, oczyszczacz powietrza to super sprawa, sam używam i wszystkim polecam. Posiadam takie urządzenie: https://loveair.pl/oczyszczacz/ideal-ap-30 Bardzo proste w obsłudze, wydajne i przede wszystkim ciche. :)

Gość Julcia30
Ja myślę, ze nie mozemy popaść w paranoje. Owszem smog jest groźny, ale wszystko z umiarem. Można się przed nim chronić. Na dwór warto nie wychodzić z małym dzieckiem kiedy stężenie jest wysokie. My sami jeśli już to powinniśmy mieć maski antysmogowe. Lekarze zalecają równiez zakup oczyszczacza powietrza który został juz wspomniany wczęsniej. Co do wietrzena mieszkania to oczywiście należy to robić. Smog jeśli jest to i tak nam wleci do domu nawet przez zamknięte okna. Ja mam oczyszczacz jednen z tych https://oxyshop.pl/oczyszczacze-powietrza i po wietrzeniu go włączam na największe obroty aż mi wskaźnik pokarze, ze powietrze jest czyte, Nie wyobrażam sobie przez cały okres "smogowy" nie wietrzyć mieszkania.

Gość Elvei8
Problem też jest w domu, bo jak się okna otworzy to normalnie czuć ten zapach. Na szczęście i na to są skuteczne rozwiązania. Mój mąż zamontował markizy Fakro ze specjalnym filtrem, takie właśnie antysmogowe. Świetne rozwiązanie, praktyczne, w domu jest o wiele lepiej

Gość Julcia30
No o tym nie słyszałam, ale faktycznie może i dobre rozwiazanie. Tylko nie wyobrażam sobie mieć zasłonięte okna cały czas. Ale myślę, ze oczyszczacz powietrza jest dobry nie tylko ze względu na smog ale i na kurz czy inne zanieczyszczenia w domu. Przecież taki oczyszczacz, przynajmniej z tego co na blogu sklepu oxyshop czytam pochłania bakterie, pyłki, roztocza i grzywby. Których okiem nie widać a na pewno w domu są.

Gość gonutka 1ść
Smog był, jest i będzie. Wmawiają nam głupoty. 30,40 lat temu ludzie palili tylko węglem lub czym kto miał i jakoś żyli. Ludzie totalna bzdura ten smog. Mówią o tym żeby zmienić piece na ekologiczne a tak naprawdę to dążą do tego abyśmy zaczęli ogrzewać się gazem (piece, ogrzewanie podłogowe itp). Dla nich to interes. Dla nas w przyszłości koszty ogrzewania nie małe. Nie dajcie się zwariować.

Gość SweetSweet
Hej, ja postanowiłam spróbować ze względu na swoją alergię, a przy okazji oczywiście przez stężenie pyłków 2.5 w Krakowie. Powietrze to dramat, a jednak warto zwrócić uwagę na to, czym oddychamy. Ja jeszcze dzieci nie mam, kto wie, może kiedyś... ale na pewno gdybym miała to bym nad takim urządzeniem się nawet nie zastanawiała. Kupiłam takie: https://loveair.pl/oczyszczacz/boneco-p340 Po paru dniach już mogę stwierdzić, że rzeczywiście działa. Budzę się bez kataru, nie dusi mnie tak (alergia na kurz) no i oddycha się dużo lepiej. :)

Gość Barwnamama
Moim zdaniem warto zainwestować w oczyszczacz powietrza. Mieszkam w Rybniku i narazie spotkałam może że trzy osoby noszące maseczkę smogową. U nas ciągle temat smogu budzi kontrowersje, niestety... Napisałam co myślę na ten temat na blogu http://barwnamama.pl/co-z-tym-smogiem/ jestem ciekawa Waszych opinii.

Gość lalanka
Niestety mamy okres zimowy gdzie smog jest nasza udręką, bo ludzie palą w piecach nie wiadomo czym, że nawet nie można uchylić okna by mieszkanie przewietrzyć. Mój mąż nawet śmiał się że zaczniemy chyba w maskach chodzic, i tak sobie myślę że jak wieczorami spaceruje nikt mnie nie widzi to moge mieć taką maskę antysmogową https://topowe-agd.pl/maski-antysmogowe/ . chodzilibyście w takiej masce ?

Gość gość
moje obserwacje danych są takie: to nie prawda, ze tylko Kraków, przeciwnie. Okolice Krakowa, jakiś Libertów, Oświęcim, stare osiedla, osiedla domów jednorodzinnych aż po Śląsk(Rzeszów nie). Skąd się to bierze? Brak wiatru, w ?Krakowie i na południu głownie brak wiatru, mróz nocą. Dziś sobota około -12 w nocy i w rożnych częściach Krakowa rożnie, w Nowej Hucie tez zanieczyszczenie. Tam gdzie spada, to spada pomiędzy godziną 11 a 13(cieplej, sucho, mniej spalania). Przekroczenie 130%, a rano i po południu 600% i nawet niewiele czuć. Mamy te same problemy, ale zimą. Mieliśmy włączony klimator, oczywiście pomaga, gdy czuć dym. Oczyszczacze powietrza Xiaomi i inne. Maski od 15 zl, ale na PM 2.5 koniecznie. Gdy mieliśmy włókninę przeciwalergiczną w oknie, to nawet wewnątrz nie było kurzu, nie było co ścierać. Wietrzenie to chyba 1/2 minuty, chyba, ze śledzi się dane i jest dobrze. Najwięcej da dostosowanie do pogody.

Gość KarolinaMajda

Mogę Ci polecić oczyszczacz firmy Airdog, dokładnie model X5. Używam go od około pół roku i czuje znaczną poprawę jakości powietrza w moim mieszkaniu. AIRDOG X5 przechwytuje cząsteczki do 0.0145 μm. Może więc usunąć niemalże wszystkie szkodliwe zanieczyszczenia. Jest zdecydowanie bardziej skuteczny w zakresie oczyszczania powietrza niż filtry HEPA. Poczytaj sobie tutaj: https://airdog.pl/dlaczego-airdog/

Gość Nesska

A ja mogę z własnego doświadczenia mogę polecić ramki antysmogowe Fakro. Łatwo je znaleźć w sieci. Są skuteczne i pozwalają na to, aby w czasie jak jest smog bezpiecznie wietrzyć mieszkanie bez ryzyka, że ten cały bałagan nam się dostanie do wnętrza

Dnia 28.12.2018 o 15:00, Gość Nesska napisał:

A ja mogę z własnego doświadczenia mogę polecić ramki antysmogowe Fakro.

Bardzo fajne są również maski od Wessper, bardziej stylizowane dla młodzieży, dzieci nie wstydzą się w tym chodzić. Wg mnie w mieszkaniu konieczny jest też oczyszczacz, wtedy wietrzenie mieszkania nie jest straszne. Takie urządzenia bardzo wydajnie pracują. Dodatkowo prócz smogu usuwają bakterie, wirusy, pleśń, grzyby i inne związki toksyczne które szkodzą zdrowiu. Dodatkowo sprawdza stan powietrza, w razie potrzeby podnosi wilgotność do określonego poziomu. Super sprawa. A wcale nie trzeba za nie tak dużo zapłacić. Sama niedawno zainwestowałam w oczyszczacz DAIKIN URURU MCK75J VM-K, w sferis na promocji znalazłam https://www.sferis.pl/prom/oczyszczacze-powietrza-daikin-w-super-cenach-2290

Niewietrzenie mieszkania również jest szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku gdy przebywamy w nim cały dzień np chorując. W zimie trzeba wietrzyć je często i intensywnie, ale nie długo (ok. 10 minut). Najlepszym rozwiązaniem jest wyposażenie się w aplikację monitorującą jakość powietrza w naszej okolicy - wtedy łatwo sprawdzić czy w danym momencie można wietrzyć mieszkanie, czy nie. Oczywiście, wiadomo, że stężenie zanieczyszczeń za oknem często osiąga taki poziom, że jest widoczne gołym okiem i stan taki utrzymuje się przez dłuższy czas. Niestety, tutaj jedynym rozwiązaniem są oczyszczacze powietrza - a aby były skuteczne, trzeba za nie dość sporo zapłacić (1200-1800 zł). Ja polecam oczyszczacze marki Phillips lub Daikin, np model MC70L z pięcioma filtrami można kupić w sferisie za ok. 1400 zł. 

Dnia 19.12.2018 o 12:57, Gość KarolinaMajda napisał:

Mogę Ci polecić oczyszczacz firmy Airdog, dokładnie model X5. Używam go od około pół roku i czuje znaczną poprawę jakości powietrza w moim mieszkaniu. AIRDOG X5 przechwytuje cząsteczki do 0.0145 μm. Może więc usunąć niemalże wszystkie szkodliwe zanieczyszczenia. Jest zdecydowanie bardziej skuteczny w zakresie oczyszczania powietrza niż filtry HEPA. Poczytaj sobie tutaj: https://airdog.pl/dlaczego-airdog/

Również mam Airdog X5 i jestem z niego zadowolona. Mam pytanie, co ile czasu czyścisz kasetkę filtrującą?

Dnia 19.12.2018 o 12:57, Gość KarolinaMajda napisał:

Niestety ale wydaje mi się, że stan naszego powietrza jest coraz gorszy. W artykule portalu MojMikolow , jest napisane, że stężenie pyłów PM2,5 i PM10 w Mikołowie,  przekroczyło wczoraj 600 procent! Coraz częściej myślę nad zakupem ramki antysmogowej :D

Gość mimi
Dnia 24.10.2018 o 13:29, Alicja L napisał:

Kilka lat temu przeprowadziłam się z Katowic do Krakowa i od tego czasu nienawidzę zimy! Ten smog tutaj to jakaś masakra! [..]

Przyjedź na chwilę do Łazisk Górnych to pokochasz krakowskie zimy... :-/

Gość zambia

To, co się dzieje z naszym powietrzem to jest nie do pomyślenia. Ja już zbierałam żniwo tych wydychanych brudów - ciągle katary, częściej infekcje - a ja prawie nigdy nie chorowałam. Przynajmniej na pewno nie tak często. Kupiłam sobie oczyszczacz powietrza Sharp i jest coraz lepiej. Wiadomo, że zmiany nie od razu nadejdą ale niebo a ziemia. Dla mnie najlepszy model UA-PF40E-W bo taki mam teraz. Wcześniej miałam taki do 50 metrowego mieszkania ale oddałam mamie bo ona sama sobie przecież nie kupi a marudzi bo oddychać nie może. No ale starszym ludziom się nie przetłumaczy, szczególnie matce upartej jak nie wiem.