Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię Miron?

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie! Może znajda się na tym forum mamy synków o imieniu Miron. Spodziewam się synka i biorę pod uwagę imię Miron. Zastanawiam się tylko jak zdrabniacie to imię, jakich zdrobnień używają inni. Czy mały Mironek funkcjonuje jako Mirek? Dziękuję za odpowiedzi :)

Gość gość
Nie ma żadnej mamy Mirona? A może ktoś zna jakiegoś Mirona?

Gość gość
Miron to ruskie imię, nie krzywdź dziecka.

Gość gość
Nie wiedzialam, ze jest ruskie. Pomijając ten fakt podoba mi się, tylko obawiam sie o zdrobnienia. Co o tym myślicie. Dziekuje za te informacje ☺

Gość gość
Brzydkie imię tyle.

Gość gość
moim zdaniem to imie jest brzydkie i osmieszajace

Gość gość
Nie sadzilam, ze to imię spotka sie z taka karytyka. Mimo to dziekuje za opinie, bo dzięki temu widze jak moze być odbierane przez ludzi. Moze jeszcze ktoś będzie mogl sie wypowiedzieć?

Gość gość
Miron kojarzy mi się ze starym cerkiewnym popem.

Gość gość
W liceum miałam kolegę Mirona. Mówiliśmy do niego zdrobniale Mirek albo po prostu Miron. Imię było bardzo dobrze odbierane. Nawet wyróżniało go w jakiś sposób od tradycyjnego Mirosława. Ale wszystko zalezy pewnie od tego jakim środowisku sie przebywa. No a po drugie mam tatę o imieniu Miron. Na ogol ludzie mówią do niego Mirek, czasem Miron. Nie ma reguły. Babcia mówiła Mirek, jak był tata maly.

Gość gość
No wlasnie o takie informacje mi chodzilo, jak na co dzień jest zdrabniane imię Miron. Czy z innymi Mironami jest tak samo? Dziekuje za odpowiedzi ☺

Gość gość
Nie krzywdź dziecka... Mam zle skojarzenia z tym imieniem, Miron to w zasadzie Mirosław, a to imię jest wg mnie typowe dla, hmm, nieokrzesanych i niewychowanych chłopów wracających prosto z pola. A już zdrobnienie Mirek kojarzy mi się jednoznacznie. Po prostu nie.

Gość gość
No wlasnie nie podoba mi się zdrobnienie Mirek. Obawiam sie ze tak ludzie mogliby zdrabniać. Do końca nie mialabym na to wplywu jak beda mówili na niego później w przedszkolu czy szkole. A może dacie mi jakiej pomysly na imię malo popularne dla chlopca.

Gość gośćśćć
Beniamin :)

Gość gośćśćć
albo Nikodem

Gość gość
Nie jest ruskie tylko starogreckie

Gość gość
Ariel sobie nazwij albo jakiś inny proszek .. już tak nazywacie te dzieci że rzygac się chce . A dziewczynki to same jule i Zuzie niedobrze się robi jak to imię słyszę

Gość gość
mam kuzyna Beniamina, chłopak ma p********e w życiu.

Gość gość
Mam kolegę Mirona, przystojny zadbany blondyn. I wszyscy mówią do niego właśnie Miron. Mam wrażenie, ze inne Mirki po prostu mu zazdroszczą oryginalności. A ta co pisała ze Miron to jej sie kojarzy z polem, to niech lepiej nic nie gada jak nie ma rzeczywistego doświadczenia z kimś kto takie imię nosi w realu. Ja mam i twierdze, ze imię jest spoko.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi :) Widzę, że jednak Miron nie musi być nazywany Mirkiem. Tylko, że jak znajomi pytają mnie, czy imię już wybrane i mówię, że być może Miron, to większość kojarzy od razu ze zdrobnieniem Mirek :(

Gość gość
Mnie się bardzo nie podoba brzmienie tego imienia, jest takie mocne, surowe

Gość gość
Mysle ze w okresie 0 do ok 6,7 lat nie unikniesz jednak tego zdrobnienia Mirek z ust co bardziej infantylnych ciotek lub koleżanek. Ale taki 7 -8 latek jak tylko pójdzie do szkoły to zobaczysz jak koledzy będą do niego wołać juz Miron

Gość gość
Miron fajne imię. W okresie niemowlęcym możecie do niego mówić jakimś wymyślonym zdrobnieniem jak chcecie. Przeciez pełno jest malych Misiow - Michal, Tysiow -Tymon itp. Jak skończy trzy lata to z duma zprowadzicie małego Mirona do przedszkola. I pisze to calkiem serio -mama przedszkolaka o imieniu Zofia. U nas w przedszkolu panie zwracaj sie czasem do dzieci ich pełnym imieniem co jest dobre uważam, bo dzieci nawzajem poznają swoje pełne imiona a nie osłuchują sie tylko z Marysiami, Julusiami, Matimi. Tak wiec życzę autorce fajnego rezolutnego synka Mirona. Pozdrawiam

Gość gość
Miron- napisze Ci wiersz o piecu :D

Gość gość
paskudne imie. a kazde jego zdrobnienie typu Mironek brzmi karykaturalnie. a ludzie maja tendencje do zdrobnien. wspolczuje małemu

Gość gość
Taaa a zdrobnienie Brajanek, Fabianek, Amelcia srelcia to juz nie jest okropne?

Gość gość
Nie przesadzajcie, zdrobnienia jak juz tu ktos napisal używa sie tylko w początkowych latach. Po co sie teraz emocjonować czymś co z dwa trzy lata będzie nie istotne. Przez większość swojego zycia chłopak a potem mężczyzna będzie Mironem. I czym prędzej rodzice beda tak do niego mówić tym prędzej cale otoczenie to załapie i nikt juz nie wpadnie na pomysł z Mirkiem.

Gość gość
co wy z tymi brajankami :O to ze ktos nie chce nazwac dziecka Miron, Jeremi czy Leon to od razu nazwie brajanek albo kewin? litosci :O

Gość gość
Pamiętam jak w liceum omawialiśmy twórczość Mirona Bialoszewskiego. Bylismy wtedy nastolatkami i nikomu nie przyszlo do głowy, że to niefajne imię. Nie wiem po co tutaj taka dyskusja. Imię jak imię.

Gość gość
Imię jest ok. Takie rzadko spotykane. Mnie sie podoba. Ale nie używajcie zdrobnienia. Bo Mironek to tak srednio. Jak juz ktos tu pisał, można wymyśleć jakies inne, podobno brzmiące zdrobnienie póki co.