Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy nalezy mi sie platny wychowawczy?

Polecane posty

Gość gość

Spr. wyglada tak umowa na najnizsza 1459zl netto na czas nieokreslony/jestem w separacji, jestem rok na maciezynkim, chce isc na wychowawczy? czy dostane 400zl zasilku i 500 plus? jak oni licza te dochody? za rok do tylu?jak chce isc na wychowaczy to bede bez dochodu..

Gość gość
zaponialam dodac ze mam alimenty 500zl

Gość gość
Dochód za poprzedni rok wpisujesz jako dochód utracony. 500+ nie liczy się do dochodu.

Gość gość
co to oznacza?

Gość gość
tez chetnie sie dowiem mam troche wiecej o 140zl i tez sie zastanawiam, wiecej na nianie niz zarobie

Gość gość
to jest dodatek do zasiłku rodzinnego wiec jeśli przyznają ci zasiłek rodzinny to i ten dodatek wychowawczy dostaniesz.

Gość gość
Ale o co pytasz- "co to oznacza"? Co oznacza dochód utracony? To dochód który miałaś w roku poprzedzającym okres zasiłkowy, a nie masz obecnie. Czyli np. idziesz na urlop wychowawczy, i "dochodem utraconym" jest twoja pensja- bo jej w tym okresie nie dostajesz. Masz informować urząd o dochodzie uzyskanym i utraconym. Zgłaszasz przy składaniu wniosku że nastąpiła utrata dochodu (urlop macierzyński, utrata pracy, śmierć osoby która płaciła alimenty itd), ale masz też obowiązek zgłosić uzyskanie dochodu (np. podjęcie zatrudnienia, zwiększenie alimentów). Skoro jedynym twoim dochodem w tym roku będą alimenty, to zasiłek ci się należy.

Gość gość
dzieki bardzo:)

Gość gość
a jesli zarabiam 2 ty s na reke i mam 600 alimentow to czy??idac na wychowawczy dostane te 400zl???jestem po rozwodzie.

Gość gość
tak bo stracisz 2 tysiące dochodu a za to dostaniesz 400 wychowawczego hehhe

Gość gość
Dostaniecie bo ma wych jest dochod utracony. Czyli 400 zl + 500 zl+ zasiłek rodzinny ok.100.zl

Gość gość
tak czy tam to po co mam pracowac za 1500?od switu do nocy oddajac polowe na opiekunke jesli bardziej oplaca mi sie nie pracowac i bede miec 400 plus 500 plus 100...