Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy aparat na zeby moze byc refundowany?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mieszkam na stale w Niemczech. Kiedy bylam mala i kiedy w Polsce aparaty dla dzieciakow byly refundowane glupia dentystka nagadala mojej mamie p*****l ze moje krzywe zeby sie wyprostuja. Kawal czasu minal i moje zeby jakos nie drgnely nawet -.- Bardzo mi to przeszkadza w zyciu, ale nie mam zbyt duzo pieniedzy. Wie ktos czy tu w Niemczech jest opcja na refundacje takiego aparatu? Albo chociaz czesci...

Gość gość
Dla dorosłych nie. Dla dziecka możesz dostać z Krankenkasse refundację, ale też nie w każdym przypadku.

Gość gość
W Polsce tez nie refunduja. Tylko takie płytki na zęby dla małych dzieci są darmowe. Pamiętam jak mialam chyba z 13 lat i juz nie refundowali nic, musialam iść prywatnie robić aparat na zęby ruchomy i jeszcze za każda wizytę placilam, chore.

Gość gość
Ja mialam od zawsze krzywe, wiec moze mialam mniej lat w tym momencie... ale pamietam ze ta 'wyksztalcona' dentystka rozmawiala o tym z mama... moze bylo cos takiego wczesniej... albo jakas akcja na chwile.

Gość gość
Dorosłym nie refundują, dzieciom Kasa chorych refunduje w zależności od dochodów rodziców.