Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Edziaaaaaaaaa

Jak podać kotu lek w żelu?

Polecane posty

Gość Edziaaaaaaaaa

Kot wyrywał sobie sierść i dostał od weta lek na uspokojenie w żelu. Napisane było, żeby mu podać do mokrego, ale mój kot nie lubi mokrego żarcia i je tylko suche. Probowałam mu do gęby wcisnąć, ale zaczął odkaszliwać, dławić się :o Co robić?

Gość Edziaaaaaaaa
Aha i próbowałam smarować mu nim pyszczek, ale w efekcie zaczyna się lizać w całości, jakby jakiegoś ślinotoku dostał i jeszcze sobie wyrywa znowu tą sierśc :o

Gość Edziaaaaaaaa
Up

Gość gość
To spróbuj na suchym, weź jeden kawałek posmaruj trochę żelem i zobacz czy zje.

Gość gość
Ej a jakie mokre mu dawałaś jeść, co nie chciał, puszki czy saszetki i jakiej firmy?

Gość Edziaaaaaaaa
Nie za bardzo pamiętam, bo to było dawno (chyba jakies saszetki z whiskasa kitketa, feliksa itp- różnych próbowlalam) ale wczoraj kupiłam mu gourme gold w puszce i musiałam wywalic, bo nie chcial jesc :o

Gość gość
Moja kiedyś tak nie chciała jeść mokrego, jak miała jakies brodawki? w pyszczku. Potem jak to się wyleczyło, to już było ok. No to próbuj na suchym, innej metody z żelem nie ma, bo na siłę jak dasz to moze zwymiotować albo się będzie dławić. A jak nie będzie poprawy, to wet moze powinien dać zastrzyki uspokajające na kilka dni.

Gość Edziaaaaaaaa
Właśnie podałam mu suche z tym żelem, wąchnął i nie chce jeść :o

Gość gość
Spokojnie, poczekaj kilka godzin, jak zgłodnieje to w końcu zje.

Gość gość
normalnie do się strzykawką podaje, ale widzę, że jesteś zielona w temacie, to lepiej nie, bo jeszcze mu płuca zalejesz jak nie umiesz podać kotu leku, to idź do weta na same podanie leku

Gość Edziaaaaaaaa
To nie jest lek w strzykawkach.

Gość gość
Pobrudź mu łapke tym żelem, będzie musiał ją wylizać, a y być. Czystym

Gość kociara4
Z łapką świetny pomysł , kot chyba da się nabrać :) Zapytaj weterynarza przez internet jak można podać taki lek przez http://portalzdrowiapsaikota.pl Wydaje mi sie ze ze strzykawką to zły pomysł bo możesz psiknąć za dużo do buzi i może się zakrztusić, co mi się kiedyś zdarzyło. Ryzykowne rozwiązanie. Weterynarz zna na pewno lepsze.

nie dośc że się na kotach nie znasz, to jeszcze z inteligencją problem może i to nie jest lek w strzykawkach, ale jak masz podać zwierzęciu coś płynnego, to możesz to naciągnąć do strzykawki i podać mu do pyska ale lepiej nie dotykaj sie do tej kociny, bo mu jeszcze krzywdę zrobisz

Gość gość
Otwierasz paszczę, lek na jęzor, zamykasz paszczę i trzymasz, żeby nie wypluł. Jak poczujesz, że przełyka, puść dziada. Daj sobie ten żel na palec, jeśli to możliwe i z palca na jęzor, może się uda. Nie wiem jaką ma konsystencję ten żel, jak taką jak pasta odkłaczająca Bezopet to się uda. Może być potrzebny ktoś do pomocy, potrzyma kota, a ty zajmiesz się paszczą

Gość gość
Tą Ewą się nie przejmuj, bo jej lepiej wychodzi obrażanie, niż dobre rady. Kot nie powinien jeść tylko suchej karmy, mięsa mu daj albo przejdź na dietę BARF

Gość gość
Ja poszukałabym dobrej i sprawdzonej kliniki i tam zapytała o poradę. Zawsze chodzę z kotkiem do http://wetfranciszek.pl/ , nigdy się nie zawiodłam.

Gość gość
Dokładnie, w takich kwestiach najlepiej poradzić się weta. Ja zawsze pytam o takie sprawy w http://medi-vet.com.pl/ , nieraz bardzo mi pomogli.