Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dentysta w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam was. Jestem w 4 miesiacu ciazy i lekarz kazał mi odwiedzić dentyste... Tylko ze ja panicznie sie boje ( mam uraz po babsku ktore na chama trzymalo mnie na fotelu i bez znieczulenia borowala 2 gorne szostki) mam zaawansowana prochnice :( ogolnie zeby w oplakanym stanie ale nie potrafie sie przelamac, juz kilka razy uciekalam z gabinetu dentystycznego z placzem. Widzac fotel robi mi sie slabo robie sie czerwona i wpadam w placz i cala sie trzese , nawet jak o tym mysle to chce mi sie ryczec... wiem ze zaraz znajda sie osoby ktore zaczna krytykowac, ponizac itp... Wiem ze powinnam dla dzieciatka pojsc ( bylam dwa razy juz i ucieklam z pod gabinetu ) .jak poradzic sobie ze strachem ?? Pomocy chce to zrobic dla mojego dziecka ale strach jest silniejszy. Nie mam juz sil .

Gość gość
Up

Gość gość
Gdzie mieszkasz

Gość gość
W Łodzi... no wlasnie moze ktoras z was poleci stomatologa z podejsciem do pacjenta :(

Gość gość
Up up up

Gość gość
Ja sobie właśnie wyleczyłam wszystkie zęby będąc w 4-5 miesiącu. Możesz dostać tzw czyste znieczulenie i obędzie się bez bólu

Gość gość
Bedziesz bardziej cierpiala jak Ci wypadna zeby i Twoje dziecko bedzie sie wstydzilo takiej matki. Badz dobrym przykladem. Nikt Ci nic zlego nie zrobi. Tym bardziej, ze panstwowo masz teraz nawet kanalowe za darmo. Skorzystaj. Bo zabawa z leczeniem zebow to droga sprawa. Trzymam kciuki!

Gość gość
Boje sie strasznie ale wiem ze musze :( Musze dla mojego malenstwa. Znacie jakiegos sprawdzonego stomatologa na NFZ w Łodzi ? Myślałam o WAM-ie na zeromskiego ???

Gość gość
Noni jeszcze pamiętaj, że nieleczone zęby mogą zaszkodzić dziecku. Nie bez przyczyny lekarz Cię do dentysty wysłał

Gość gość
Wiem ze moga zaszkodzic dziecku dlatego musze sie przelamac. gość dziś a ty duzo mialas zabkow do roboty ?? I naprawde Cie nie bolalo ?

Gość gość
Ja też boję się dentysty ale za każdym razem tłumaczę sobie, że im dłużej czekam tym gorzej będzie jak pójdę. Teraz nawet dawanie znieczulenia nie boli bo igielki są malutkie i cieniutkie. Poczytaj opinie w necie a jak pójdziesz na wizytę to uprzedź w czym problem, dla dentystów to nic nowego że ktoś się boi wizyt u nich :)

Gość gość
ja tylko kanałowe leczenie znieczulam. tak to zawsze bez. a zwłaszcza teraz jak też jestem w ciąży. Mi dentystka tak robi, że nic mnie nie boli. Bardziej się martwię tym, że mimo ze odciąga mi śline ja ją i tak połykam, ale ona jakaś kwaśna jest od tych specyfików, które aplikuje mi do zęba i właśnie nie wiem czy tym nie szkodzę też dziecku.

Gość gość
Z chorych zębów z próchnicą bakterie sieją się po całym organizmie a wraz z krwią dostają się też do dziecka , więc powinnaś dla dobra dziecka się przełamać, nie wszyscy dentyści są jednakowi, inny ci wszystko wytłumaczy, da znieczulenie i wyleczy,odwagi.

Gość gość
Strasznie sie boje ale jutro wstane i pojde ( mam nadzieje ze znowu nie uciekne ) Dobrze ze partner mnie wspiera i rozumie. A co myslicie o tym zeby pojsc do psychologa z takim problemem ???

Gość gość
jak uważasz że tego potrzebujesz to tak.

Gość gość
spokojnie drugi trymestr jej najbezpieczniejszy do leczenia zębów tak powtarzal mi moj dentysta i wszystko ok.nie będziesz nic czuła dostaniesz znieczulenie.co do dentysty z Łodzi to poszukaj pana Zbigniewa Pieniążka chyba tak sie nazywal kiedys leczyl zęby w moim miescie i naprawde milo go wspominam a chyba nikt nie boi soe dentysty jak ja

Gość gość
nie wiedzialam ze drugi trymestr jest najlepszy. ja zaczęłam robic w 5tc, a teraz bede miec wizyte w 10tc. no to pięknie

Gość gość
Dziekuje zaraz poszukam tego lekarza :) Ja tez slyszalam ze w pierwszym trymestrze niebezpiecznie jest leczyc zeby i lepiej poczekac do drugiego .

Gość gość
Tak najlepiej chodzic 3 miesiace z dziurami....

Gość gość
troche się doinformujcie. leczenie kanałowe nie jest wskazane w pierwszym trymestrze. a leczenie próchnicy im wcześniej tym lepiej.

Gość gość
Trzymajcie za mnie kciuki dziewczyny :(

Gość gość
To ja 22:09 Dużo miałam tych ubytków, okazało się, że część starych plomb do wymiany. Chyba ok 7 łącznie. Ale bez kanałowego. Zrobiłam sobie też usuwanie kamienia, to bolało akurat, bo bez znieczulenia

Gość gość
Cześć dziewczyny! Przede wszystkim warto znaleźć stomatologa, któremu zaufasz :) W ciąży bez problemu można znieczulać, więc leczenie może być bezbolesne ;) Jeśli szukasz informacji na temat leczenia to zapraszam na mój profil na FB "dentystka nie sadystka" i Chętnie odpowiem na Twoje pytania na FB ;)

Gość LiveStream
Nie ma się czego bać w ciąży ;) Ale fakt , trzeba iść do dobrego stomatologa , który odpowiednio się zajmie taka pacjentką w ciąży . Ja jak byłam w ciąży to chodziłam do stomatologii Cichoń w Krakowie ( dzisiaj już chodze tylko na kontrole albo ew.leczenie ) . I tak , znieczulenie może byc jak najbardziej aplikowane . Tylko mi np ginekolg powiedział ,ze musi byc bez noradrenaliny , ponieważ inaczej takie mocniejsze moze spowodować obkurczanie macicy co w efekcie moze doprowadzić do poronienia . A co do gabinetu to jest na prawdę godny polecenia . Zwłaszcza pani dr Aleksandra Szantyr ;)