Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

46 lat , ciąża

Polecane posty

Gość gość

Mam 46 lat , dwóch synów prawie dorosłych. Wczoraj byłam u lekarza.Potwierdził moje najgorsze przypuszczenia : ciąża. Z uwagi na swoje lata jestem zrozpaczona , ale oboje z mężem zdecydowaliśmy , że spróbujemy temu podołać. Lekarz mówił o ogromnych zagrożeniach i ryzyku poronienia. Czy któraś z was była w podobnej sytuacji i spróbuje opisać swoją historię ?

Gość gość
Moja teściowa. 4 ciąża w wieku 47 lat. Obecnie jej owoc ma 24 lata,zdrowy,inteligentny. Głowa do góry:-)

Gość gość
Moja sąsiadka w Twoim wieku urodziła córkę, zdrowa fajna dziewczyna (9). Powodzenia ;)

Gość gość
Boję się. Według słów lekarza , w tym wieku tylko ok.10 procent ciąż przebiega bez komplikacji , połowa kończy się poronieniem a w pozostałych są mniejsze lub większe komplikacje. Poza tym psychicznie nie jestem przygotowana, to jakiś rodzaj szoku dla nas.Ułożone życie rodzinne i zawodowe legnie w gruzach,wszystko stanie na głowie.Poprzednie ciąże były oczekiwane i planowane , naturalne u młodego małżeństwa a obecnie mam koleżanki w swoim wieku będące babciami . Poza tym mąż jest kilka lat starszy i naprawdę będziemy wyglądali jak dziadkowie ze swoim dzieckiem, nie wiem , czy ono nie będzie wstydziło się nas.

Gość gość
Teraz większość ciąż przechodzi się z komplikacjami, więc nie przejmuj się tak bardzo. Jestem w twoim wieku, więc rozumiem twoje obawy i niechęć do porzucenia wygodnego życia. na pewno będa trudne chwile, bo przy dziecku zawsze takie są, ale będą tez radości z macierzyństwa. Więc głowa do góry :)

Gość gość
czy 20,30 40 kazda ciąza może się poronieniem zakończyć nikt nikomu gwarancji nie da niestety trzeba pzrejśc okres ciązy być pod kontrolą lekarza, ja mam niecałe 30 i 5 lat staramy się o ciąze gratuluje i też chciałabym tulić maleństwo i żeby nam się udało

Gość gość
Jak się nie stosuje antykoncepcji i sie bzyka to jest wpadka.

Gość gość
Trzydziestolatko , będzie dobrze , będzie jedno a potem mogą posypać się następne. Ja brałam hormony , robiłam cuda niewidy przez 4 lata, nim urodziłam syna a potem bez niczego za dwa lata następnego i rok po nim córkę.

Gość gość
Do tej geniuszki z 8.50. Żadna antykoncepcja nie daje 100 pewności ignorantko. Dla autorki dużo zdrowia i szczescia

Gość gość
autorko życzę spokojnej ciąży i radosci z późnego macierzyństwa :)

Gość gość
Ja byłabym się nie tyle komplikacji ale tego, że nie dożyje dorosłości własnego dziecka. Życzę Ci jak najlepiej, sto lat życia, ale moja mama tak późno urodziła moją siostrę. Umarła jak młoda miała 20 lat. Wiem, statystycznie żyjemy coraz dłużej, ale wiadomo jak jest z tymi statystykami ;)

Gość gość
Napewno łatwo nie będzie bo wiek już nie ten, chociaż takie maleństwo może znacznie odmłodzić,dbaj o siebie i nie zamartwiaj na zapas, statystyki statystykami ale prawda jest taka że od zawsze zdarzało siè że kobiety rodziły w późniejszym wieku i wszystko zazwyczaj było ok.więc powodzenia .

Gość gość
Bierz kwas foliowy, a w Twoim warto jeszcze sprawdzić gen MTHFR. Dopytaj też lekarza o badanie w kierunku trombofilii wrodzonej

Gość gość
Do autorki posta z 09.08 Uświadomiłam sobie to już wcześniej, że doczekać dorosłości dziecka z tak późnej ciąży będzie dla nas ogromnym wyzwaniem ze względu na nasz obecny wiek. Bardzo mnie to smuci. Dziękuję za wpis z 10.18 o badaniach, zgłoszę się do lekarza o jak najszerszy zakres badań. Nawet nie wiem co to trombofilia wrodzona czy gen o którym piszesz. Wyjaśnisz w miarę przystępnie ?

Gość gość
moja babcia miała co prawda 42 lata, ale urodziła bliźniaczki powodzenia

Gość gość
Mając 46 lat możesz mieć organizm w lepszym stanie niż nie jedna 30stka. Tak się stało, ciesz się ciążą bo to dziecko może wnieść wiele radości w wasze życie. Z całego serca życzę zdrowia dla ciebie i maleństwa

Gość gość
To nie jesteś sama.16 lutego , w swoje 46 urodziny urodziłam prześliczną córeczkę. Siłami natury , z opieką lekarza i położnej. Po trzech synach jest naszą księżniczką. U nas jest duża rozpiętość wiekowa.Mam synów. 22 , 10 i 6 lat. Nigdy z mężem nie używaliśmy nic antykoncepcyjnego. Tak nam się w życiu ułożyło.

Gość gość
gość dziś Gratuluję pięknej rodziny :)

Gość gość
Ciesz sie ciaza. Ja wpadłam również z trzecia ciaza mając juz dzieci 10 i 15 letnie. Zaszłam mimo stosowanej spirali.na poczatku szok potem przywykłam do tej myśli . I niestety przy drugiej kontroli u lekarza okazalo sie ze 9 tydzień i brak tętna plodu. Większy szok dla mnie niż wtedy gdy potwierdziłam u lekarza ciążę. Jestem w 10 tygodniu właśnie ronie. Wiec ciesz sie nie wiadomo jak będzie.

Gość gość
9.14 Smutek

Gość gość
Mutacja mthfr - zero widocznych objawów. Jak masz mutację w tym genie to mimo brania standardowego kwasu foliowego nie pokrywa on dziennego zapotrzebowania i nadal masz niedobory. Dlatego trzeba stosować zmetylowaną formę odpowiednio dobrana przez lekarza. Tutaj masz więcej informacji o tej mutacji http://www.testdna.pl/mutacja-mthfr-c677t-a1298c/

Gość gość
zaszłam w ciążę jak miałam 45 lat. Cieszyliśmy się ogromnie, bo staraliśmy się bardzo długo. Pomogła nam naprotechnologia.

Gość gość
Nie rozumiem jednego, autorka pisze ze ciąża to jej najgorsze przypuszczenia, po czym kilka linijek niżej obawia się poronienia, wtf

Gość gość
aleś babka zaszalała, wstyd dla starszych dzieci, tak się pieprzyć aż wpaść w tym wieku, no nie,

Gość gość
Moja chrzestna urodziła w wieku 46 lat chłopca, teraz on ma juz 9 lat. Miedzy moim najstarszym bratem a najmlodszym jest 17 lat roznicy. Ja mam 29 lat a moj partner 44 i za 3 tyg zostaniemy rodzicami.... nie przejmuj sie co inni pomysla, wazne zeby dziecko bylo zdrowe i zebys Ty sie dobrze czula fizycznie i psychicznie... jak juz sie urodzi to nie bedziesz sobie wyobrazac zycia bez niego :) powodzenia

Gość gość
Gosc co pisze o.pieprzeniu,twoja matka napieprzyla debila ,wiec odbij do swojej rodzicielki.

Gość gość
do gość dziś - ale starego cepa sobie wzięłaś, przecież to już niedługo będzie go starością czuć

Gość gość
Goscia z 22:19 ciebie to glupota czuc na kilometry

Gość gość
Znajoma ma 46 lat i stara się o pierwsze dziecko, trzymam za nią mocno kciuki! A wszystkim ciężarnym po 40-tce gratuluję i życzę dużo zdrowia i błyskawicznych porodów ;)

Gość gość
O Chryste. Mój syn będzie miał 23 lata jak ja będę miała 46. Mój mąż będzie miał wtedy 56. No nie wyobrażam sobie urodzić dziecka w takiej sytuacji. cieszę się, ze będę miała dorosłe dziecko w tym wieku i spokojne ustabilizowane życie. Teraz mam 26 moja mama 48 a ojciec 50. Nie wyobrażam sobie teraz wieści o rodzenstwie. Byłoby młodsze od mojego dziecka :o Makabra