Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża i wynagrodzenie z zus

Polecane posty

Gość gość

witam kobietki. potrzebuję porady na temat otrzymywania wynagrodzenia z zus w okresie ciąży. przebywam na zwolnieniu lekarskim od 27grudnia- za cały grudzień i styczeń miałam wypłacone wynagrodzenie od pracodawcy. kolejne moje zwolnienie było do 21 lutego(od 21 stycznia). co dalej? czy któraś z was wie kiedy mogę spodziewać się wypłaty z zus?? pozdrawiam.

Gość gość
Nie mam pojecia, bo nie byłam ani jednego dnia na zwolnieniu w ciąży. Ale widzę, że dzisiaj ciąża=urlop 9miesieczny i wszystkie z tego korzystacie. Dowiedz się w firmie a nie na kafe, no to lenistwo totalne :(

Gość gość
zus ma 30 dni na wyplate wynagrodzenia od kiedy trafia do nich dokumenty, bardzo dobrze ze poszlas na zwolnienie w ciazy, nie ma co sie poswiecac dla pracy, zdrowie matki i dziecka jest najwazniejsze

Gość gość
Normalna praca przy zdrowej ciąży nie stanowi zagrożenia życia/zdrowia dziecka ani matki! Za to olewanie pracy zagraża późniejszemu bytowi! Żyć trzeba i praca też jest ważna, chyba że ktoś woli być utrzymanką i/lub żebrać z opieki

Gość gość
pracowałam do prawie 5ego miesiąca ciąży nieraz pracując ze łzami w oczach z bólu mimo,że od początku biorę masę leków, mam skurcze macicy i zagrożoną ciąże. schudłam 14kg,dziecko nie rosło a ja dwa razy w tygodniu jeździłam po badaniach. zwolnienie bezdyskusyjnie wręczyła mi w końcu pani ginekolog, po czym po trzech dniach trafiłam na obserwację do szpitala więc myślę pani życzliwa,że nie należy wszystkich mierzyć jedną miarą... nie każdy ciążę przechodzi tak samo... pracodawcy nie mam co się pytać bo telefonu nie odbierają a ja obecnie znów w szpitalu,dlatego piszę tu,gdzie liczę na pomoc innych kobiet,kt óre mają doświadczenie

Gość gość
Nie sluchaj tych debilek, które zamiast odpowiedzieć na temat będą biadolic jak to one ciężko pracowały. Jestem na zwolnieniu od 8 tyg ciąży. Od samego początku wynagrodzenie dostaje ze swojej firmy. Jeśli zakład zatrudnia więcej niż 20 osób, firma płaci wynagrodzenie, a Zus jej jakby odsyła te pieniądze.

Gość gość
19:42 autorka zadała konkretne pytanie, nie o Twoją opinie na temat L4 w ciąży. Autorko z tego co wiem to najlepiej przedzwonic do ZUSu i najważniejsze jest teraz zdrowie Twoje i maluszka. A na kafe to więcej jadu niż pomocy

Gość gość
Będziesz dostawać kasę normalnie tak jak w dniu wypłaty i kasa będzie przychodziła od pracodawcy bo to on dostaje zwrot z ZUS

Gość gość
Wiem bo niestety musiałam pójść na zwolnienie w 4 miesiącu , dostaje wypłatę od pracodawcy cały czas do określonego dnia danego miesiąca . A on dostaje zwrot ty bezpośrednio z Zusu nie będziesz nic dostawać

Gość gość
zus ma 30 dni od wpłynięcia kompletu dokumentów, ale nie prędzej niż kończy się L4, czyli nie przed 21.02. ale ten termin minął. Więc jeśli pracodawca dotrzymał terminu (7 dni ma na dostarczenie dokumentów zus od daty wystawienia L4) to już powinnaś otrzymać zasiłek. Proponuję zadzwonić do zusu z zapytaniem na kiedy jest planowana wypłata i kiedy otrzymali dokumenty od pracodawcy. Można założyć sobie konto na zus pue i tam potem sprawdzać na bieżąco. Ja tak zrobiłam, bo mój pracodawca się spóźniał z dokumentami i czekałam od września do grudnia aż.

Gość gość
i to czy płaci zus czy pracodawca zależy od liczby pracowników! Jak zakład zatrudnia do 20 osób to płaci zus, a jak powyżej 20 pracowników to wtedy pracodawca i on rozlicza się z zusem.

Gość gość
No powinnaś już otrzymać, tak pod koniec lutego. Jeśli na konto, jeśli ma ci przynieś listonosz to chyba wszystko w granicach błędu. Ja bym zadzwoniła do zus z zapytaniem co i jak. Ewentualnie można zapytać księgową w pracy jeśli to spoko osoba.