Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mowicie do tesciowej Mamo ?

Polecane posty

Gość gość

Moja chce, zebym tak do niej sie zwracala. Ja sobie tego nie wyobrazam, jestem zzyta z moja mama i nie chce nikogo innego tak nazywac.

Gość gość
Nie, tak używam słów bym nie musiała mówić do niej mamo.

Gość gość
Ja mowie prosze pani

Gość gość
Mowie na ty.

Gość gość
Ja mówię do swojej mamo. Mój mąż też tak do mojej się zwraca. Taka jest tradycja. Tu nie chodzi o to ze ona jest moja matka tylko matką mojego męża i w domyśle tak jak bym mówiła mamo meza a nie moja wlasna. Po imieniu trochę głupio a proszę pani też tak dziwnie jak do kogoś obcego.

Gość gość
Jako że mamy już dzieci to mówię babciu

Gość gość
A w życiu. Ja tez mowie babcia

Gość gość
Mówienie babcia to tez tylko tymczasowe rozwiązanie bo to nie jest twoja babcia Tylko twoich dzieci i osobiście tak do niej nie powiesz.

Gość gość
To nie mów do niej mamo. Jaki widzisz problem?

Gość gość
Do swojej mamy mówię "mamuś, mamo, mama" a do teściowej " Wie mama, widziała mama, co mama powie na.." W tym ostatnim przypadku odczuwa się sztuczność i pewną formę ale cóż, tradycja tak chce to niech ma , wiadomo przecież że mama jest tylko jedna i ani ja nie szukam drugiej ani teściowa nie szuka kolejnego dziecka.

Gość gość
12.26 dokładnie. Przecież tu nie chodzi o adopcję i porzucenie własnej matki tylko o tradycję. Jak teściową mówi do mnie córciu to co mam myśleć ze szuka sobie córki?

Gość gość
Ja do teściwoej mówie "mama", bo taka jest tradycja i to nie znaczy, że jest dla mnie kimś takim samym jak moja rodzona. Nie dopisujcie do tego znaczeń, których nie ma. Natomiast moja synowa, choć mamy dobre układy, omija słowo "mama" i to stwarza niepotrzebny dystans. Przeciez wiem, że prawdziwa mama jest tylko jedna.

Gość gość
Mama jest zarezerwowane dla mamy. Nie wiem co to za glupia tradycja tytulowania mamą kobiety, ktora nia nie jest dla nas. Ja do swojej mowie po imieniu, tak jak i ona do mnie.

Gość gość
nigdy nie miałam tego problemu bo teściowa zmarła zanim ją poznałam ,za to do teścia zwracam się tak jak ktoś wcześniej napisał ''wie tata, czy zrobić tacie herbaty'' tak sobie życzył,tak zwracają się nawet rodzone dzieci więc w porządku.

Gość gość
Moja teściowa to albo babcia albo Ula :) zadna mama

Gość gość
Teściowa mówi do mnie po imieniu i nigdy nie powiedziałaby córciu, córeczko więc i ja nie muszę się zmuszać by mówić do niej mamo. Mama to wyjątkowe określenie dla tej jedynej , wyjątkowej osoby . Mama znaczy karmicielka, ktoś kto nas urodził, ktoś bardzo bliski, jedyny. Jasne że można używać pewnych słów od tak sobie do kogo się chce i nie robić problemu ale jest mnóstwo osób którym to nie chce przejść przez usta i trzeba to uszanować. Ja nie oburzam się o robienie dystyansu przez teściową bo ta nie nazywa mnie "swoim dzieckiem drogim czy córką" więc i ona nie ma problemu z tym że mówię jej po imieniu. Nie ma co ukrywać że imię jest dużo lepsze niż "pani" i zupełnie nie rozumiem jak niektórzy twierdzą że mówiąc teściowej po imieniu nie szanujemy jej wieku. Przecież imię to imię, obojętne ile lat by się nie miało, Ania pozostanie od urodzenia Anią .

Gość gość
Mądra teściowa sama zaproponuje mówienie po imieniu jeżeli zauważy że synowa ma opory by mówić "mama". Ja swojej teściowej mówię mamo ale za każdym razem czuję się dziwnie i nieswojo i robię to tylko po to by nie odczuła obcości . Byłabym jej wdzięczna gdyby zaproponowała mówienie na ty, po imieniu ale ona jest starej daty i wiem że uwarzałaby to za niegrzeczność.

Gość gość
Tesciowa mojej mamie to moglaby buty czyscic. Nigdy tak jej nie nazwe. Jest dla mnie pania, obca osoba i tak zostanie.

Gość gość
ja mowilam mamo ale po tym jak mnie konkretnie w****ila mowie po prostu "tesciowa"

Gość gość
No właśnie, skoro nażdego nazywamy po imieniu, tatę tatą, mamę mamą to czemu teściową nie nazywać teściową ? :D Można mówić na przykład - Teściowa kiedy do nas planuje wpaść ? Bo mamy nowe zasady przyjmowania gości ;D

Gość gość
Ja mowie mamo, a do mojej rodzonej mamy : mamusia :-)

Gość gość
Ale z was problemowe suczydła problem do tesciowej powiedzieć mamo korona z glowy wam spadnie czy co?

Gość gość
Dla teściowej nigdy nie będziemy córkami ani ona dla nas matką

Gość gość
Ja mowilam ale juz wiecej nie powiem. Teraz mi przez garflo jie przekdzie i tak zawsze sliwa mi sie skladja zeby nie powiedziec ani mami ani prosze pani.

Gość gość
Mówię mamo i nie mam z tym problemu, ona mówi do mnie po imieniu, naturalnie nam to wyszło może dlatego, że się lubimy. Kobieta ma 70 lat i nie wyobrażam sobie, aby mówić do niej Ela, nie tak zostałam wychowana. Na Pani sobie nie wyobrażam.

Gość gość
Ja do swojej teściowej mówię wlasnie teściowa. "Zrobić teściowej herbaty?" Co teściowa powie na... ? Albo babciu ale w sensie jakby mówiło dziecko. Uważam ze mama jest jedna- bardzo lubię i szanuje teściowa,jednak nie mówię mamo. Zreszta teściowa tez mówi do mnie"synowa to,synowa tamto". Moj maz do mojej mamy mówi mamo.