Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wy też dostrzegacie że w soli jest szkło ?

Polecane posty

Gość gość

Jakiś czas temu czytałam na innym forumie nie kafeteria o tym że w soli jest szkło! I z tego co zrozumiałam to nie jest (chyba) efekt kombinatorstwa nieuczciwego producenta tylko że to szkło występuje w tej soli naturalnie i jak sie je potrawy to ta sól zgrzyta między zębami, te kryształki krążą potem w żyłach! Ponoć. Mogą je zatkać! Czytałam to i dziwiłam sie bo ja nigdy nie czułam żadnych kryształków soli w zębach ale chyba czytanie tego wątku było to zły omen bo raptem wczoraj soliłam makaron a potem w czasie jak go jadłam to wyczułam między zębami zgrzytanie, ale nie mogłam zidentyfikować tego ziarenka i połknęłam. Myślałam że to przypadek ale na wszelki wypadek podeszłam do garnka z tym makaronem na kuchence, przejechałam palcem po dnie a tam te kryształki całe dno było nimi usypane! Zaczęłam dopytywać męża czy coś takiego czuł w potrawie, stwierdził że tak. Zobaczyłam że mamy słoik pełen nowej soli wiec pytam męża czy kupił nową sól i kazałam pokazać mu co to za sól. Okazała się to sól jakaś kamienna, na pierwszy rzut oka lepszej chyba jakości, dotychczas kupowaliśmy najtańszą sól drobnoziarnistą i nie wyczuwałam w niej żadnych kryształków. Powiem wam że ja tego nie rozumiem. Pracowałam kiedyś w przemyśle spożywczym, to były zakłady produkujące mrożonki i tam co chwila ktoś nasyłał na nas kontrole, były ogromne restrykcje, pracownicy pracujący na hali produkcyjnej mieli sprawdzane nawet okulary czy wychodząc z hali nadal są całe, w sensie czy sie nie rozbiły, prócz tego wykrywacze metali i inne cuda, a tutaj sól wypełniona szkłem i oni sobie to tak po prostu wrzucają do obrotu i ona sobie w sklepie tak po prostu stoi ? Gdzie tam są te kontrole ? Dlaczego tego nikt nie sprawdza ? i sie to dopuszcza by ludzie to zjadali!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, tez tak mam. Kupuje sol kamienna niejodowaną do przetworów. Uzywam jej do solenoa wody na makaron i do ziemniaków. Do innych potraw biorę himalajską i ona jest o.k. Do tej najtanszej sie zraziłam bo kiedy mialam ją w solniczce wymieszaną z ziarenkami ryżu to ryż zrobil sie czarny. I czym tu solić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co za bzdury. Szkło jest droższe od soli więc gdzie tu zysk? Poza tym wystarczy prosty test rozpuszczalności żeby odkryć że to bujda. Prawdziwym problemem są zanieczyszczenia chemiczne i to że sól do użytku przemysłowego trafia czasem na stoły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zrób eksperyment: rozpuść większą ilość soli w wodzie i zobacz, co ci na dnie zostanie i czy to będzie "szkło" (w cudzysłowie, bo co najwyżej może to być piasek kwarcowy).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nieważne szkło czy piasek, czegoś takiego nie ma prawa być w produkcie spożywczym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
haha najbardziej rozśmieszyło mnie, ze te kryształki krąża później we krwi i mogą zatkać żyły;0 Nawet jeśli jakieś kryształki byłyby w tej soli to z układu pokarmowego do krwioobiegu trafiają tylko bardzo proste, rozłożone związki odżywcze, absorbowane przez jelito cienkie. Nie ma możliwości, żeby dostały się tam jakieś kryształki. Prędzej wyszłyby w dwójce;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćRenulka
Ja znajduje różowy piasek w soli himalajskiej!!!!!zrobilam test rozpuszczalność i normalny zgrzytajacy piasek! !!!!sól bio

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niestety po rozpu szczenię łyżki soli himalajska ej w ciepłej wodzie, pozostaje dużo twardych ziarenek szkła, w dotyku ostre, nie kruszą się. Wszyscy pro eko zachwala tą sól, przecież ten piach idzie do układu trawiennego, jelit i je oka lecza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

Problem jest faktycznie poważny , w mojej rozpuszczonej soli 10% to jakiś piasek ,poważny problem ponieważ żadna instytucja odpowiedzialna za kontrole żywności nie reaguje,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 999

Ludzie! Sól kamienna wydobywana jest ze skały! To naturalne, że może znaleźć się w niej piasek. Piasek kwarcowy - krzem to naturalny pierwiastek świata, którego również potrzebujemy. To wasze szkło (szkło jest robione z piasku kwarcowego!!) jak mówicie to nic innego jak to właśnie. Nie ważne jak mały byłby ten piasek to nie ma prawa trafić do naszego krwioobiegu z pokarmu w postaci takiej by mógł szkodzić sciankom naszych żył! 😮 krzem z takiego piasku jest bardzo trudno przyswajalny 😮 KTO WAM NAWKŁADAŁ TAKICH BAJD DO GŁOWY???! i jeszcze to propagujecie. Wystarczy podręcznik do biologii z liceum i podstawy chemii z mineralogii żeby to wiedzieć 😮 ludzie kochani. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wyższa półka jak z Peweksu
6 minut temu, Gość 999 napisał:

Ludzie! Sól kamienna wydobywana jest ze skały! To naturalne, że może znaleźć się w niej piasek. Piasek kwarcowy - krzem to naturalny pierwiastek świata, którego również potrzebujemy. To wasze szkło (szkło jest robione z piasku kwarcowego!!) jak mówicie to nic innego jak to właśnie. Nie ważne jak mały byłby ten piasek to nie ma prawa trafić do naszego krwioobiegu z pokarmu w postaci takiej by mógł szkodzić sciankom naszych żył! 😮 krzem z takiego piasku jest bardzo trudno przyswajalny 😮 KTO WAM NAWKŁADAŁ TAKICH BAJD DO GŁOWY???! i jeszcze to propagujecie. Wystarczy podręcznik do biologii z liceum i podstawy chemii z mineralogii żeby to wiedzieć 😮 ludzie kochani. 

A ty dostajesz złota łopatę, babka napisała prowo parę lat temu bo jej się nudziło w pracy, a tu przychodzi jakiś mundry z wiedzą z liceum i się sr.a.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

a ja nie sole w ogóle :x i żyję. Nie sole makaronu, ryżu -,a  nawet ziemniaków. I myślę że do solenia już nie wrócę. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

i czym sie chwalisz? w soli są składniki niezbędne do zycia, przez zbyt niski poziom sodu są poważne problemy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×