Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka pracująca

Sosy do makaronu

Polecane posty

Gość Matka pracująca

Witajcie, mam problem z moim trzylatkiem, strasznie wydziwia przy jedzeniu. Próbowałam już prośbą, groźbą i nic. On kocha kmakaron i codziennie na obiad chciałby tylko kluski. Więc postanowiłam odpuscic i mu te kluchy gotować przez jakiś czas, żeby go trochę podtuczyć, bo normalnie żebra ma na wierzchu, portki wszystkie z tyłka spadają. No, do sedna. Jakie sosy mogę mu do tego makaronu zrobić, zeby choć troche wartości odżywczych przemycić? Bo ja tak z naturalnych to tylko pomidorowy potrafię i pieczarkowy (ale to raczej nie dla takiego malucha). A z torebek czy słoików przecież nie będe mu robic bo to się mija z celem:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przygłodz go to nie bedzie marudził. :) U mnie działało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zaglodzilabym. Suchy chleb by zjadl. W zyciu nie prosilabym sie dzieciakowi o jedzenie. Albo je to co wszyscy albo wcale

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dlaczego pieczarkowy nie? Ja robię makaron z broniłem i feta, szpinakiem i kozim serem,pomidorowy, z cukinia. Z pieczarkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Dlaczego pieczarkowy nie? Ja robię makaron z broniłem i feta, szpinakiem i kozim serem,pomidorowy, z cukinia. Z pieczarkami. x Grzyby są ciężkostrawne, przez co stanowią duże obciążenie dla układu pokarmowego. Często zdarza się, że dorośli, po zjedzeniu potrawy z grzybów miewają problemy żołądkowe – organizm dziecka ma jeszcze większe problemy. Zawarta w grzybach chityna może podrażnić przewód pokarmowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Matka pracująca
Ale mi właśnie nie chodzi o to żeby go zagłodzić tylko, żeby podtuczyć, bo po prostu okropnie wygląda. On nie ma problemu z tym, ze jak nie zje obiadu to do kolacji nic nie dostanie. To ja mam problem z tym, ze jest niedożywiony. Wiem, że4 domakaronu mogę dodąc i brokuła i fete i całą reszte inmnych produktów. Ale jak zrobić z tego taki delikatny sosik żeby sie wplątał w makaron i nie można był go wygrzebać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wg mnie najlepiej użyć blendera. Wtedy możesz przemycić dużo różnych składników (paprykę, pomidory, marchew, pietruszkę, selera, cebule, czosnek, itp. mięso też - chociaż mięso chyba lepiej dodać zmielone lub w kawałkach) Komponujesz te składniki tak, żeby do siebie pasowały, doprawiasz ziołami, często dodaje duszone pomidory, bo są dobrą bazą. Ja tak często robię. Moje dzieci też chętnie jedzą makaron, kasze czy ryż a takie zmiksowane sosy do tego pasują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×