Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziadek dostał podwyżkę emerytury .... 7zł

Polecane posty

Gość gość

7zł po 42 latach pracy na trzy zmiany i po 15 latach na emeryturze, łał :) A kilka lat temu był śmiech do łez jak dostał 23 grosze podwyżki. A pismo z ZUSu w tej sprawie przyszło w kopercie z opłatą 2.40 zł, czyli prawie tyle samo co przez rok uzbierało się tej podwyżki.

Gość gość
ale mniej jak 1500 na rączkę na pewno nie dostaje :)

Gość gość
co ty gadasz, moja mama dostała 60 zł renty wiecej. to cos slabo z emerytami

Gość gość
A co to jest 1500zł? to głodowe wynagrodzenie

Gość gość
myślę że dostaje więcej jak 1500 po 42 latach pracy. a nawet 1700 a to dla emeryta chyba mało nie jest

Gość gość
20:30 poważnie, dziś byłam u niego, jak listonosz przyniósł emeryturke po rewaloryzacji. Zatkało i dziadka i listonosza, no chodzi od lat do niego.

Gość gość
Mój dziadek ma prawie 3 tys. Nie wiem jaka podwyżka, pewnie żadna:)

Gość gość
To jest jakoś procentowo liczone od podstaw jaką się ma, więc jak ma niską to i mało podwyżki dostanie. JAk ma bardzo dużą, to by mu sporo wiecej podnieśli.

Gość gość
1700 zł po 42 latach pracy uwazasz za dużo :D weź bo majaczysz, jak nieroby z rządu, esbeki, tzn służby zgarniają za połowe tylu lat, po kilkanaście kawałków.

Gość gość
ja bylam milo zaskoczona jak zobaczylam na koncie mamy 60 zl wiecej :D

Gość gość
ja dostałem podwyższke renty o 86zł :)

Gość gość
to kraj kanciatych jaj:-P

Gość gość
20:32 a ty myślisz że on za darmo mieszka, je i się leczy? Ma takie same wydatki jak i inni.

Gość gość
Dokładnie. Za tyle lat uczciwej pracy 1500zł to śmiech, a i tak wielu ma mniej. Ci co piszą że to niby dużo chyba mają coś nie tak z głową. Emeryci nie chcą godnie żyć czy co? A takie pieniądze wystarczą na przeżycie jedynie i to pod warunkiem że nie trzeba za połowę leków wykupić! A gdzie jakikolwiek wyjazd czy wyjście do kina czy teatru? Emeryt ma według niektórych siedzieć w domu i patrzeć przez okno albo ewentualnie iść na spacer do parku? Na to właśnie jest skazany bo na rozrywki to z takiej emerytury na pewno nie będzie miał!

Gość gość
nie nie uważam że to dużo a nawet mało po 42 latach 1700 no ale emerytura zależy od zarobków jak większość pracował za minimalna krajową to nawet po 42 latach pracy emerytura nie będzie duża

Gość gość
gośc 20:37 dokładnie tak. Człowiek całe życie pracował, składki odprowadzał, a potem głodowa emerytura byle przetrwać od "1 do 1". A jak jeszcze problemy zdrowotne, co rusz dochodzą nowe, to na leki idzie więcej niż na jedzenie. Na zachodzie emeryci odpoczywają, zwiedzają swiat i zaczynają korzystać z życia. A u nas połowa, załamuje ręce, jak ma przeżyć.

Gość gość
prosze ja ciebie, wyliczono ze srednio przez 40 lat pracy ze sredniej krajowej biora ci grubo ponad 200 tys. do zusu a dostajesz z tego na em. moze ze 100 tys. brawo. nadwyzka idzie ponoc na obsluge biezacych wyplat emerytur gdy nie ma juz zastepowalnosci pokolen i teraz mlody czlowiek musi utrzymywac 3 emerytow! a przypominam ze w tym roku ma przejsc rekordowa ilosc pracownikow na emeryture - ten boom urodzeniowy z lat 50. powodzenia, zobaczycie jak kraj pograzy sie gospodarczo !

Gość gość
20:56 ale nie zapominaj, że tamte pokolenia wcześniej też pracowały na emerytury dla innych, tak ten system działa. I powinien działać, ale jakby był poprawny, a nie że jeden zgarnia pensje 100tys, a potem emerytute po 20tys, a przepracuje moze 10 lat jako dyrektor. A inny zasuwa i dostaje psinco, albo jak tak dalej pójdzie nie będzie w ogóle forsy dla nas na emerytury.

Gość gość
ci co mieli 800zł to dostali 200zł podwyzki

Gość gość
wiesz jaka emeryture beda miec TUSK< BIENKOWSKA< LEWANDOWSKI? czy wiesz ze od SEDZIOW MUNDOROWKI skladki ZUS odprowadza panstwo= czyli my biedni, a NIE ONI SAMI. a im malo pen drive'ow i spodni!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
bzdura! to zależy od lat pracy a nawet jeśli to powiedz mi co to jest 1000zł emerytury za kilkadziesiąt lat pracy???

Gość gość
Po zmianach w reformie emerytalnej, to dobrze że w ogóle są podwyżki. Już w połowie lat 90-tych ZUS brał pożyczki na wypłaty świadczeń emerytalno-rentowych. Po kolejnych zmianach w składach emerytalnych i obniżeniu części inwestowanej młodzi Polacy nie mają co liczyć na jakąkolwiek emerytura. Nasze Państwo nie gwarantuje jej wypłaty, ona może być a nie musi. Ten system jest najmniej pewnym. Kilka dni temu znalazłam artykuł, w którym była mowa o takiej samej wysokości emerytury z ZUS i KRUS. Tylko, że rolnik wpłaca składkę ok. 1600 zł rocznie, a osoby pracujące i prowadzące działalność pozarolniczą wpłacają ok. 10000-14000 zł rocznie. A wysokość ma być w wysokości 1000 zł. Jeżeli chcemy mieć więcej pieniędzy na emeryturze niż nasi rodzice i dziadkowie to powinniśmy zapewnić ją w inny - z wielu dostępnych - możliwości. Polecam jedną z nich: http://katarzynaagata.oferty-kredytowe.pl/o/salechannel.php?idSaleChannel=1144&idDistributor=6589

Gość gość
ZUS zabiera nam z wypłaty składki na emeryturę, więc łaski nie robi by ją następnie wypłacać. Problem jest w tym że te składki są wydawane na aktualnych emerytów, a nie są inwestowane. Jeśli będzie za wiele emerytów, to pracujący nie będą w stanie zarobić na ich emerytury. Jaki wniosek, jak emeryt nie będzie chciał dalej pracować, to do przytułku dla ubogich.

Gość gość
cza ruszyc polską gospodarke tak jak niemcy ,i zatrudniac niemca unas do roboty,i netylko wtedy bedzie nas stac jak szwaba na wczasy za granicą,ale do tego cza budowac fabryki i dawac ludziom prace,k***a niemiec 2 woj ny przwgral potezne,odszkodowania zydom zaplacil i k***a uchch roboty od z***bania nawe polak moze 8000tys zl zarobic za opieke nad starym esmanem ,k***a nierozumie tego .Oczym tu sie piertoli,ciagle tylko ze nima nima i nima,ak***a zkad sie ma wziasc jak rozdupczyl tusk i nietylko on gospodarke kraju,"praca czyni wolnym"i bogatym djacie w kraju ludzom prace a bedziemy bogaci bedzie na,emerytury wczasy i na k***y:-( :-P

Gość gość
dziś "pracujący nie będą w stanie zarobić na ICH emerytury"???? każdy emeryt przez całe aktywnie zawodowo życie zarobił sobie sam na emeryturę!!!! i to z pewnością na wyższą niż dostaje!

Gość gość
Niby 1500zł na miesiąc to już są jakieś pieniądze ale po 42 latach pracy należy się dużo więcej. Mój dziadek po około 35 latach pracy i 5 latach emerytury obecnie dostaje 2300zł.

Gość gość
Zamiast brać pożyczkę lub kredyt lepiej zacząć zarabiać na Portalu społecznościowym, który NAS WYNAGRADZA za aktywność, podobny do Facebooka z tym małym istotnym szczegółem. Jeśli jesteś aktywny i lubisz dużo czatować, lajkować, publikować posty, dodawać zdjęcia, filmy zapraszać znajomych, przyjaciół, udostępniać pliki Wystarczy że będziesz robił dokładnie to samo co na fb a firma będzie Cię za to wynagradzać $$$!! Posiada wiele ciekawych użytecznych funkcji a jeżeli chciłbyś zarabiać pasywnie daje też taką możliwość. Rejesteracja za free. Przekonaj się sam, bo naprawdę warto Na stronie są 3 krótkie widea którewyjaśniają wszystko http://lukasz9.futurenet.club/info