Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmiana grupy krwi dziecka

Polecane posty

Gość gość

dziecko ma dwa lata, robimy mu badania z krwi i przy okazji chciałam sprawdzić grupę krwi dziecka, ale kobieta w laboratorium przekonywała mnie ze takie badanie nie ma sensu bo do trzeciego roku życia grupa krwi może się zmienić. trochę dziwna wydaje mi się taka teoria. spotkałyscie się z takimi przypadkami?

Gość gość
do 3 roku to przesada... wiem, że do ukończenia 4 mca życia w razie transfuzji przetacza sie dziecku krew O rh -, a nie jego oznaczoną grupę krwi, bo ta może właśnie ulec zmianie

Gość gość
"kobieta z laboratorium" boszszsz... to "analityk medyczny" lub "diagnosta laboratoryjny", trochę szacunku do ludzi wykształconych, o lekarce też powiesz "kobieta z przychodni" czy raczej na wyrost "pani doktor" nawet gdy jest tylko lekarzem a doktoratu nie ma??? Ogarnij się, bo z takim podejściem do ludzi oberwiesz nieprędko!

Gość gość
10/10 tak samo mnie wnerwia, jak o farmaceutkach piszą tutaj "babka z apteki" no ludzie, to nie jest jakaś babka zielarka znachorka tylko magister farmacji! Same sobą goowno reprezentują, a podważają non stop słowa ludzi wykształconych medycznie, nazywajac je "dziwnymi teoriami" i szukają poplecznictwa wśród równie niedouczonych mamusiek!!!

Gość gość
19.56, 19.58 chyba wam coś na rozum padło. niby w jaki sposób obraziła? no chyba że tym stwierdzeniem "kobieta" bo może wcale kobieta nie jest. Ja sama mam kilka tytułów naukowych przed nazwiskiem, skończone dwa kierunki studiów, jestem inspektorem budowlanym więc już najmłodsza nie jestem ale nigdy nie obraziłam się a już na pewno nie zwyzywałam człowieka za zwrot "babka z budowy", "majstrowa", czy za zwrot "ej ty" nawet od "zwykłego" pracownika z budowy. Znam swoją wartość i takimi głupotami nie zawracam sobie głowy. Wy widocznie macie znaczne problemy z poczuciem własnej wartości i szukacie jak tu się poczuć "ważnym"

Gość gość
no chyba jesteś nienormalna, lekarz to jakiś Bóg? ja też jestem wykształcona, jak większość tu z nas, to może mowmy sobie pan pani magister zamiast na "ty"

Gość gość
dziś a dlaczego niby gowno reprezentują? no to pokazałaś klasę i szyk swoim stwierdzeniem, lepiej niż ta od babki z apteki. A i dodam że moje studia były cięższe od farmacji...teraz pojedź po mnie

Gość gość
Grupa krwi to zbiór antygenów i przeciwciał (naturalnych, regularnych) z układu AB0. W zależności jaka grupę krwi odziedziczymy to takie antygeny będą się przyłączać do powierzchni krwinek czerwonych. Proces przyłączania trwa od 6 tyg. życia płodowego do ok 2 roku życia zatem do tego czasu nie jesteśmy w stanie stwierdzić na 100% jaką grupę krwi ma dziecko. Ilość antygenów na krwinkach czerwonych dziecka może być za mała do określenia grupy krwi. Wykrywane antygeny są słabo wyrażone (nie jak u dorosłego). Inaczej jest z antygenem D z układu Rh. Jest on integralna częścią błony komórkowej erytrocytów i tym samym jest on silnie wyrażony już po urodzeniu. Podsumowując grupa krwi po porodzie zmienia się ale nie na zasadzie "była A, a jest B" tylko wykrywane antygeny z układu AB0 staja się z czasem silniej wyrażone (dając silniejsze reakcje podczas badań serologicznych)