Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozstępy w ciąży a wcześniejsze schudniecie

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny ! Zaczynam okres starań o dziecko i mam obawy co do rozstępów. Moja mama ma rozstępy po ciąży na całym brzuchu, mimo ze przytyła w ciąży książkowe 12 kg. Jako nastolatka byłam przy kości przy 163 ważyłam 64 kg. Pojawiło sie pare rozstępów na piersiach i udach, w tej chwili prawie niewidoczne. W tej chwili wazę 53 kg i jestem aktywna osoba. Mimo to skora na brzuchu nie jest idealna, lekko naciągnięta. Zastanawiam sie czy wcześniejsze schudnięcie może zminimalizować ryzyko pojawienia sie rozstępów w czasie ciąży. Skóra w teorii powinna być już przygotowana na zmiany. Oczywiście zamierzam sie smarować, robić peelingi, dbać o dietę i wagę . Niemniej jednak genetycznie mam bardzo duże szanse na rozstępy i chciałabym zminimalizować ryzyko. Sa może dziewczyny które sa po porodzie i miały podobną sytuację? Pozdrawiam

Gość gość
i tak się mogą pojawić, niestety ale nie masz na to wpływu nawet mimo dbania. Tym bardziej że już wcześniej pojawiły się u ciebie rozstępy

Gość gość
Jeśli wcześniej robiły ci się rozstępy, to niestety nie masz za dużych szans żeby ich uniknąć, raczej masz do nich skłonności. Wiadomo że lepiej zadbać o skórę i to sprawi że będą mniejsze, dbanie o dietę też pomoże przytyć mniej, ale na pewne rzeczy nie masz wpływu- nieraz piersi rosną bardzo gwałtownie w początkowym okresie ciąży, jeśli mocno spuchną ci nogi to dosłownie z dnia na dzień mogą wyjść... na poszerzające się biodra też nie masz wpływu. Generalnie możesz przytyć po prostu w nowych miejscach. Brzuch wprawdzie rośnie stopniowo, ale mi rozstępy na nim wyszły na sam koniec kiedy opadł i skóra na samym dole mocno się rozciągnęła.