Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wynik progresteronu

Polecane posty

Gość gość

Kto pomoze mi zintetpretowac wynik 25. 1nmol/l

Gość gość
Nigdzie nie moge znalezc norm

Gość gość
? Prosze o odpowiedź

Gość gość
serio nie możesz znaleźć?? po owulacji 1 - 28 ng/ml; do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml; 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml; powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.

Gość gość
Tak,serio nie moge znalezc

Gość gość
Poniewaz mam okreslone w nmol/ l wiec nie aiem jak mam to odczytać a nie mam przypisanych nprm do wyniku

Gość gość
Przelicznik jest taki: 1 ng/ml = 3,18 nmol/l Jeśli mamy wynik podany w ng/ml, to po prostu trzeba go POMNOZYć PRZEZ 3,18 i mamy wynik w nmol/l. Jeśli mamy wynik podany w nmol/l, a chcemy mieć w ng/ml, to DZIELIMY go przez 3,18.

Gość gość
I teraz normy w nmol/l: faza folikularna 0,9-2,3 owulacja 2,1 - 5,2 faza lutealna 15,0- 57,0 menopauza 0,1 - 4,0 I trymestr ciąży 50-130 II trymestr ciąży 65-250 III trymestr ciąży 180-490

Gość gość
Dzieki. Wlasnie tez to znalazlam

Gość gość
Czyli u mnie z 25.1 mnol/l po przeliczeniu,wychodzi 7.8 czyli faza lutealna ,dobrze rozumiem?

Gość gość
nie.. musisz wiedziec w jakiej fazie cyklu badalas progesteron i dopiero sprawdzać normy. Jesli badasz progesteron, bo przygotowywujesz się do ciąży to najpierw musisz miec potwierdzoną owulację (monitoring cyklu u ginekologa) i 8-10 dni po owulacji idz zbadaj progesteron - dopiero wtedy wynik będzie wiarygodny. Wynik progesterony jest różny w zalezności od tego fazy cyklu i w zalezności od tego czy była owulacja.

Gość gość
Badalam progesteron w 17 dniu cyklu. Nie mialam zleconego zadnego usg.. staramy sie o kolejne dziecko i obecnie w uk zalecono mi zbadanie progesteronu pod kątem wystapienia owulacjii- tak powiedziala Pani doktor...

Gość gość
Bylam 5 dni po owulacji i wtedy zostalo mi wykonane owe badanie. Obok mojego wyniku jest napisane : wstępnie wyniki z krwi ciążowe. Juz wogoke zwariowalam bo juz nic nie rozumiem z tego i wszystko mi sie pomieszalo holeraa jasna

Gość gość
Jeżeli to było 5 dni po woulacji to trochę mało.. aczkolwiek tak jak mowilm, najlepiej badac 8-10 dni po owu. Może nie było owulacji i wtedy taki wynik właśnie o tym świadczy. A masz objawy niskiego progesteronu? np plamienia przed okresem?

Gość gość
na Twoim miejscu powtorzyłabym badanie w około 20 dniu cyklu (zalezy jak dlugie masz cykle). Ja mam 31dniowe i badalam progesteron w 24dniu cyklu po potwierdzonej owulacji. Wyszedł mi bardzo niski wynik: 5 ng. Gdybym nie starała się o dziecko to nic bym z tym nie musiala robic, ale gdybym zaszła w ciążę to przy tak niskim progesteronie nie utrzymałaby się. Lekarz przepisał mi Duphaston od 15 do 25 dnia cyklu 2 razy dziennie :)

Gość gość
Robilam w 17 dniu cyklu badanie. Mam cykle bardzo regularne co do godziny , miewam okres co 26 dni.

Gość Mil89
Ja rownież mam dylemat. Tez mieszkam w uk. 15mies staramy sie o 2 dziecko. ostatnii bylam w pl zrobilam mase badan. Badania byly robione 25dnia cyklu. wyszla mi za wysoka prolaktyne 45ng/ml oraz bardzo niski progesteron 0,54ng/ml. Gin mi pow ze nie przy taki progesteronie nie bylo owulacji i juz raczej nie bedzie. Dostalam Bromocorn na zbicie prolaktyny i cyclodynon. Bromocorn biore od 10dni 1/2 tab na dzien i cala na noc. Obecnie jestem w 38 dc i nadal nie mam miesiaczki nie wiem juz swiruje. bo ogolnie sie zle czuje niedobrze mi glowa mnie boli jestem oslabiona. (ale to tez moze byc dzialanie po bromocornie) Piersi mi buzuja ,bola , swedza i sa bardzo tkliwe nie wiem czy to tez dzialanie tabletek.temp mam caly czas 68.8. Test robila 35dc. Oczywiscie negatyw. Czy wogole jest jakas szansa aby z tak niskim progesteronem doszlo do zaplodnienia? Mam sie Łudzic? Z niecierpliwoscia czekam.na okres zeby miec szanse na srarania w nastepnym cyklu. A tu jak na zlosc sie wydluza. ostatnie 2 cykle mialam 30 i 32 dni. Jestem zdolowana

Gość gość
Mil89 Koniecznie zbij prolaktyne bo to utrudnia zajście w ciążę. Zle się czujesz przez te tabletki, ale są inne też droższe i po nich nie ma takich skutkow ubocznych. Co do progesteronu to tak niski wynik świadczy tylko o tym, że w tym cyklu nie mialaś owulacji. Żeby sprawdzić czy progesteron jest w normie musisz najpierw w okolicach owulacji iść do ginekologa na monitoring cyklu. Jeśli potwierdzi że są pęcherzyki graffa i jest owulacja to dopiero wtedy (8 dni po owulacji) idz zbadaj progesteron. Dopiero wtedy można stwierdzic czy jest w normie. Teraz najważniejsze jest zbicie prolaktyny. Zrobilabym jeszcze koniecznie badanie tsh (tarczyca). Wynik powinien być w okolicach 2 - nie wyższy. Normy są do 4 ale dla kobiet starających się do 2.

Gość Mil89
Tak robilam Tsh , Ft3 , Ft4 przeciwcialala TG i TPO. FSH, LH, estradiol. wszystkie w normie oprucz progesteronu i prolaktyny. Czyli mam sie nie ludzi ze jakims cudem zaszlam w ciaze. Tylko czekac na okres ktory nie wiem kiedy przyjdzie... Ah kiedy to sie wkoncu skonczy. Dopiero w czerwcu bede w pl i bede mogla zrobic badania kontrolne. a w uk to aktualnie czekam na list z kliniki leczenia nieplodnosc ktory nie wiadomo kiedy przyjdzie...

Gość gość
Mil, tu na kafe jest wiele wątków dziewczyn starających się o ciążę i z tego co czytałam prolaktynę łatwo zbić :) Także nie przejmuj się, to nic takiego :)